שתף קטע נבחר

שיעור 2 - נא להכיר את הגלים

על מכשיר האק"ג, הגלים והמרווחים. השיעור השני של קורס האק"ג שלנו

בבואנו לפענח תרשים א.ק.ג עלינו לזכור כי ללב 2 מימדים של פעילות:

  • פעילות חשמלית
  • פעילות מכאנית שבאה בעקבות הפעילות החשמלית

 

על מנת שנוכל להתקדם אחרי הכרת מערכת ההולכה החשמלית חשוב שנדע שלאחר המעבר החשמלי ישנו כיווץ של השריר שבסופו של דבר גורם ליציאת הדם החוצה מהלב אל הגוף.

 

על מכשיר האק"ג

 

מכשיר ה- ECG בעצם קורא מעבר חשמלי ( סוג של עין שכאילו מביטה על הלב מזווית מסוימת ). ברגע שתנועת זרם החשמל היא אל עבר העין -  נוצר גל חיובי, ברגע שתנועת הזרם היא הרחק מהעין נוצר גל שלילי - זהו בעצם ציר הגובה במכשיר. ציר האורך הוא ציר הזמן.

 

חשוב לדעת שכל משבצת קטנה בנייר האק"ג מהווה 0.04 שניות מבחינת זמן- היינו לאורך, ו-0.1 מיליוולט של זרם – היינו לגובה.  ניתן לקיים עד 20 מקומות מהם ניתן להביט על הלב, אך לרוב נשתמש רק ב – 12. חשוב להבין כי את "העיניים" יש להניח במקומות קבועים על מנת לשמור על אחידות.

 

גל P

 

זהו הגל החיובי הראשון , שנראה ומסמל את מעבר הזרם דרך העליות, חלקו הראשון הוא המעבר בעליה ימין וחלקו השני הוא מעבר הזרם בעליה שמאל, אחריו מגיע קומפלקס QRS. הגל מתחיל מהעלייה מקו האיזו אלקטרי- הקו הישר שממנו עולים הגלים החיוביים ויורדים הגלים השליליים. אורכו הוא בד"כ 0.10 שניות או פחות. ישנם מקרים (עליהם נדון בהמשך) בהם הגל יופיע בצורה שלילית.

 

מרווח PR

 

מרווח ה-PR מייצג את משך הזמן שלוקח לזרם חשמלי לעבור מהעליה דרך קשרית הגת ועד לדה פולריזציה החדרית, כלומר - ההתכווצות של החדרים. המרווח נמדד מתחילת גל ה-P ועד לתחילתו של גל ה-R או ה-Q אם זה נוכח.

 

מרווח PR תקין הוא מרווח שנע בין 0.12 שניות ועד 0.20 שניות כלומר - 3-5 משבצות קטנות בנייר הא.ק.ג. כמובן שמרווח זה מושפע ישירות ממערכת ההולכה ובעיקר מההולכה ב- AV Node  (קשרית הגת). פועל יוצא של הדבר הוא שככל שקצב הלב יהיה מהיר יותר המרווח ילך ויקטן.

 

קומפלקס QRS

 

זהו מעבר הזרם בחדרים, המרווח בינו לבין גל P לא יעלה על משבצת גדולה אחת ( 0.2 שניה ). גל זה מורכב משתי תנועות:

  • מעבר זרם 1 בחדר ימין
  • מעבר זרם 2 בחדר שמאל ( גל חזק יותר )

 

אורכו של הקומפלקס כולו נע בין 0.08 שניות ועד 0.10 שניות. גל ה- Q הוא הגל השלילי הראשון, גל זה מייצג את הדהפולריזציה של המחיצה (הספטום החדרי עלייתי). גל ה-R הוא הגל החיובי הראשון אחרי גל ה-P. גל נוסף שיכול לעלות מעל הקו האיזואלקטרי בסמוך לגל ה-R הוא הגל R'. גל ה-S הוא הגל השלילי שמגיע אחרי גל ה- R. הקומפלקס עצמו מייצג את תחילת ההתכווצות המכאנית של החדרים.

 

שימו לב לגל Q שלא אמור להיות קיים בכל ה Leads אלא רק בלידים שמאלים משום שהוא מציין את מעבר הגל בחדר ימין – שמאלים Lead 1,aVL,V5,V6. רוחבו של קומפלקס QRS תקין לא יעלה על 0.16 שניות, רוחב קומפלקס גדול יותר מהווה פתולוגיה. 

 

מקטע – ST

 

מקטע זה מייצג את תחילת הרהפולריזציה החדרית –הרפיון של החדרים, הוא עוקב מייד אחרי קומפלקס ה-QRS ומסתיים בסופו של גל ה-T. הנקודה ממנו המקטע "עולה" בצמוד לקומפלקס נקראת נקודת ה- J.

 

השינויים במקטע –ST מתייחסים לעלייה או לירידה מעל או מתחת לקו האיזואלקטרי (קו הבסיס) באם אלו קיימים הם נקראים עליות ST או צניחות ST ואלה יכולים להופיע במגוון פתולוגיות שונות כגון אוטם של שריר הלב (נושא שעליו נרחיב המון בהמשך), או איסכמיה של שריר הלב (מוות של רקמות שריר כתוצאה מחוסר באספקת חמצן).

 

גל ה- T

 

גל זה הוא בעצם הרהפולריזציה של החדרים ( מעין טעינה מחדש של החדרים ) וזהו הגל החיובי האחרון. גל זה בד"כ מעוגל מעט ויכול להופיע כגל חיובי או כגל שלילי לעיתים הוא יהיה אסימטרי. שינויים בגל יכולים להוות אינדיקציה לנזק לשריר הלב ואף להפרעות ברמות המלחים ברמה התאית.

 

מרווח – QT

 

מרווח זה מייצג את התקופה שבין תחילת התכווצות החדרים (דהפולריזציה החדרית) ועד לסוף הרפיון החדרי היינו הרהפולריזציה החדרית או סוף גל ה-T. הארכת המרווח נגרמת לרוב על ידי תרופות מרשם שניתנות לחולה יש לציין כי קיצור של המרווח יכול לגרום להפרעות קטלניות של קצב הלב ועד למוות.

 

גל U

 

יכול להופיע לעיתים אחרי גל ה- T הוא בד"כ גל חיובי ומייצג לרוב הפרעות באלקטרוליטים (מלחים).

 

פיספסתם את תחילת הקורס? לחצו כאן לשיעור הראשון

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים