שתף קטע נבחר

מדריך: מחלות של גברים - זיהוי, איבחון, טיפול ומניעה

מחפש שוויון בין המינים? לא הפעם. בכל הנוגע להתקפי לב או לסרטן הערמונית, למשל, אתה אמנם שייך לרוב המוחלט, אבל זה לא עושה אותך למנצח. כדי לנצח בקרב הזה, צריך פשוט להימנע ממנו. איך, מתי ומה תעשה אם בכל זאת נוצר מגע עם האויב

התקף לב סרטן הערמונית סרטן המעי הגס סרטן האשכים 
העובדה שלעולם לא תצטרך לשבת בפיסוק רגליים על כיסא הגינקולוג בוודאי חסכה לך במשך השנים הרבה זיעה קרה, אלא שלמרבה הצער זה לא אומר כלום על הבריאות שלך. גם בלי "רופא גברים" יש לך את הצרות שלך, ואלה, מה לעשות, לא טובות יותר מהצרות של זוגתך. אז מה בכל זאת אפשר לעשות? להקטין את הסיכון שלך לחלות בהן.

 

בגדול אפשר לומר, שאם תפסיק לעשן, תתחיל לעסוק בפעילות גופנית, תאכל פחות שומנים ותיקח את הדברים פחות ללב, כנראה גם תהיה בריא יותר לאורך יותר שנים. אבל זה רק בגדול. בתכל'ס, אתה יכול לעשות הרבה יותר מזה כדי להציל את עצמך מעצמך, מהסביבה ומהתורשה שלך. אז הנה לך, מדריך לחיים, תרתי משמע.

הכתבה פורסמה לראשונה ב"מנטה" בנובמבר 2003. מאז פרסומה נוספו מספר טיפולים חדשים לבעיות המוצגות כאן. אנא התעניינו אצל רופא המשפחה שלכם לפרטים נוספים. בהכנת הכתבה השתתפו פרופ' משה גרטי, מרכז רקנאטי לרפואה פנימית ומחקר, המרכז הרפואי רבין; ד"ר ביאטריס עוזיאלי, אונקולוגית, המרכז הרפואי הדסה; פרופ' אליעזר רובינזון, האגודה למלחמה בסרטן; ד"ר אמיתי אלקיים, מומחה בכיר לרפואה פנימית, המרכז הרפואי שיבא; ד"ר עופר שנפלד, מומחה לאורולוגיה, המרכז הרפואי הדסה.
התקף לב

 

אף שבשנים האחרונות חלה ירידה משמעותית בתמותת גברים ממחלות לב וכלי דם, ישראל עדיין ממוקמת בין עשר המדינות הראשונות בעולם בתחלואה ובתמותה בתחום זה. התקלה העיקרית בעת התקף לב היא חסימה של העורקים הכליליים, המזינים את שריר הלב בחמצן טרי. חסימה זו, הנגרמת מהסתיידות הדופן הפנימית של העורקים, מונעת את מעבר הדם, מה שגורם לנמק בתאי שריר הלב, תהליך המוכר כהתקף לב.

 

האם אתה בסיכון?

 

התקף לב עלול לפגוע בכל אחד, אבל אם מישהו ממשפחתך הקרובה לקה בלבו, הסיכון שלך גבוה יותר. הגורם התורשתי אפילו משמעותי יותר מאורח חיים בר-סיכון, כלומר כזה הכולל עישון, צריכת מזון עתיר שומנים ומתח נפשי.

 

נוסף על הגורמים התורשתיים הנה עוד גורמי סיכון, שעליך להביא בחשבון:

  • הגורמים הנפשיים - אם אתה תחרותי, נוטר טינה וכעוס, אם אתה חסר סבלנות ומתוח, אם אין לך חברים או תמיכה חברתית - אתה בצרות. הלחץ הפסיכולוגי גם עלול לגרום לך להפרשה מוגברת של כולסטרול מהכבד ולעלייה בלחץ הדם, שני גורמי סיכון נוספים למחלה.
  • גורמי ההתנהגות - אתה אוכל בלי חשבון? מעשן? שיא הספורט בשבילך הוא לקפוץ על ספסלי האוהדים באיצטדיון? כל אלה עלולים להאיץ תהליכים של טרשת עורקים וחסימת כלי דם. באחרונה, אגב, נמצאו שני גורמים שעשויים לחזות את סיכוייך ללקות בהתקף לב ולסייע במניעתו: (C-reative protein) CRP והומוציסטאין. הראשון הוא חלבון, שרמות גבוהות שלו בדם מעידות על הצטברות סידן בעורקים הכליליים, מה שמהווה כאמור גורם סיכון להתקף לב. עם זאת בדיקת רמות CRP נעשית כיום בארץ רק במעבדות פרטיות, תמורת כ-60 שקל, משום שהרופאים חלוקים בדעותיהם על חד-משמעיותה של בדיקה זו. בדיקת רמות הומוציסטאין, לעומת זאת, כבר נמצאת בשימוש בארץ. מדובר בתוצר לוואי של פירוק חומצות אמינו, המצטבר בכלי הדם ומביא לחסימתם. כאשר מתגלות רמות גבוהות שלו, אפשר להוריד אותן באמצעות נטילת כדורי חומצה פולית בשילוב עם ויטמין B12. הבדיקה מחייבת הפניה מרופא ומחירה 250-100 שקל.

 

איך מזהים?

 

היצרות של כלי דם כלילי גורמת לכאב עז בחזה, המקרין לעתים לצוואר, ללסת התחתונה, לזרוע שמאל, או לבטן, ומלווה בקשיי נשימה, בבחילות או בזיעה קרה. הנזק לשריר הלב עשוי לגרום להפרעות בקצב הלב, לדופק מהיר ואף לאובדן הכרה.

 

איך מאבחנים?

 

אם הרופא שבודק אותך מוצא לפחות שניים מהתסמינים הבאים, יש להניח שאתה לוקה בהתקף לב:

  1. תלונות אופייניות: כאב בחזה או סביבו, קשיי נשימה, בחילות וכו'.
  2. תרשים אק"ג, המעיד על שינויים בשריר הלב ובמערכת ההולכה החשמלית, האופייניים להתקף לב.
  3. הימצאותם של אנזימים מיוחדים המוזרמים לדם בעת נזק לשריר הלב: טרופונין ו-CPK MB

 

איך מטפלים?

 

אם לקית בהתקף לב תזדקק לטיפול בשלושה מישורים: תרופתי, מכשירני ושמרני. בבית החולים תקבל חמצן, תרופות לשיכוך כאבים, להרחבת כלי הדם הכליליים החסומים, למניעת קרישה ולטיפול בדלקת. ייתכן שיוחלט לטפל גם בהפרעה בקצב הלב, באמצעות תרופות או שוק חשמלי.

 

בשש השעות הראשונות מתחילת ההתקף אפשר להמס את הקריש החוסם באמצעות זריקות TPA או סטרפטוקינאז, אולם לרוב הטיפול המועדף הוא צנתור, שבמהלכו מוחדר חומר ניגוד לעורקים הכליליים בלב, ומודגם איזור ההיצרות. במהלך הצנתור ניתן גם להרחיב את כלי הדם החסום באמצעות בלון ותומך (סטנט). במקרים של אוטם נרחב מבצעים ניתוח מעקפים.

 

ומה אחרי?

 

אם החזרה לשגרה מלחיצה אותך, תוכל להיעזר באחד ממרכזי השיקום הפזורים בארץ, ולקבל מהם הדרכה וייעוץ להפחתת גורמי הסיכון שנחשפת להם עד עתה. מחקרים שנערכו בעולם מראים ששיקום ארוך טווח, הכולל מפגשים קבועים, ליווי והדרכה במשך חצי שנה עד שנה, משפר באופן ניכר את מצבו הפיזי והנפשי של חולה הלב.

 

איך תמנע את זה?

 

די בקלות, למען האמת. אם תיגמל מעישון, תמעיט באכילת מזונות עתירי שומן, תעסוק מדי יום בפעילות גופנית אירובית במשך כ30- דקות ותקפיד על מעקב רפואי שגרתי, הסיכון שלבך יבגוד בך יקטן. אם אתה כבר סובל מיתר לחץ דם או מסוכרת, עליך לנסות ולאזן אותם. כדאי גם שתשפר את אופן ההתמודדות שלך עם לחץ, באמצעות יוגה, מדיטציה, דמיון מודרך או כל פעילות אחרת שמרגיעה אותך.

 

צנתור ב-20 שניות

 

המילה האחרונה בתחום אבחון מחלות לב היא הצנתור הווירטואלי. מדובר בבדיקת TC עם חומר ניגוד, המספקת בתוך 20 שניות בלבד מידע מקיף ומדויק על חסימות כלי דם בגוף, מיקומן וחומרתן. הבדיקה, שעתידה להחליף את הצנתור האבחוני, נעשית ללא הרדמה, אינה דורשת אשפוז ומאפשרת חזרה מיידית לשגרת החיים.

 

הצנתור הווירטואלי מבוצע כיום במסגרת מחקרית, ללא תשלום, ועל פי שיקול דעתו של הקרדיולוג במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב). הוא מיועד בראש ובראשונה לחולים עם תלונות אופייניות למחלת עורקים כלילית, שלא התגלתה בבדיקות בלתי פולשניות אחרות, לחולים הסובלים מכאבי חזה, ולמעקב אחר חולים שכבר טופלו בהרחבה באמצעות בלון, תומכן, או שעברו ניתוח מעקפים. נוסף על כך הבדיקה יכולה לשמש כבדיקת סקר לאנשים בריאים, המעוניינים לברר את מצב העורקים הכליליים בגופם. המכשיר מאפשר גם הדגמה ואבחון של כלי דם נוספים פרט לכלי הדם הלבביים, ובכלל זה עורקי הכבד, הכליות, המעי, הראש ועורקי הצוואר.

 

הבשורה הטובה: בזכות אבחון מדויק וטיפול מהיר סיכוייך למות מהתקף לב קטנו בשנים האחרונות ב-50%. גם זה משהו, לא?!

 

חזור למעלה
סרטן הערמונית

 

הערמונית היא בלוטה הממוקמת מאחורי שלפוחית השתן ואחראית להפרשת חומר, המהווה חלק מנוזל הזרע. גידול ממאיר בבלוטה זו הוא סוג הסרטן השכיח ביותר בגברים בישראל - 16% מהגברים חולי הסרטן סובלים ממנו. המחלה אינה אופיינית לצעירים שגילם פחות מ-40, ורוב החולים בה הם בני 60 ויותר.

 

האם אתה בסיכון?

 

הגורמים לסרטן הערמונית אינם ידועים, אולם כמה מחקרים שבדקו חולי סרטן ערמונית מצאו קשר בין תזונה רוויית שומנים לרמות גבוהות של טסטוסטרון, וכאשר אלה ירדו, בעקבות ניתוח או טיפול תרופתי, חלה ירידה בממדי הגידול הסרטני.

 

איך מזהים?

 

גידול סרטני בערמונית יגרום לך לטפטוף ולאצירת שתן, לכאב מקומי בעת השתנה, מתן צואה או זקפה ולכאבים בגב התחתון. עם התקדמות המחלה עלולים להופיע סימנים נוספים, ובהם השתנה תכופה, בריחת שתן, כאבים בעצמות ובבטן, דם בשתן, אנמיה, אובדן משקל ועייפות.

 

איך מאבחנים?

 

מוקדם, בעיקר. כלומר אם תיבדק בקביעות זה יהיה היתרון היחסי שלך. הנה הבדיקות שתוכל לעשות מראש, ואלה שתזדקק להן אם בראשונות יתגלה ממצא חשוד:

  • בדיקה רקטלית - כאמור אם אתה בן 50 או יותר, זו צריכה להיות שגרה שנתית. אבל גם אם אתה צעיר יותר וסובל מהפרעות במתן שתן, כדאי שתעבור בדיקה זו, שבמהלכה יחדיר הרופא את אצבעו לפי הטבעת בניסיון לאבחן הגדלה או שינוי במרקם הבלוטה.
  • בדיקת PSA - זהו חלבון שרמותיו בדם עלולות לעלות בעקבות הופעתו של גידול סרטני בערמונית, ולכן הוא משמש אחד הסמנים לקיומה של המחלה (אבל גם הגדלה שפירה של הערמונית גורמת לעלייה ברמותיו, אז אין טעם להיבהל). גם בדיקה זו מומלצת לבני 50 ויותר אחת ל-12-6 חודשים וכן לצעירים יותר, שסובלים מאחד התסמינים שהזכרנו קודם.
  • בדיקת שתן - כאן ינסו לראות אם יש לך דם בשתן.
  • בדיקת נוזל הערמונית - הפעם מחפשים תאים חריגים, ובשביל זה יצטרכו לשאוב מגופך את הנוזל. וזה פחות נורא מאיך שזה נשמע.
  • אולטרסאונד רקטלי - הפעם, במקום בדיקה ידנית, יביט הרופא במצב הבלוטה שלך באמצעות מכשיר אולטרסאונד, המוחדר לפי הטבעת. התמונה המתקבלת תאפשר לו לראות שינויים בגודל ובמרקם.
  • ביופסיה - את הבדיקה המהימנה ביותר יעשו לך אם עלה חשד לגידול סרטני. היא נעשית בהרדמה מקומית, ובמהלכה לוקח הרופא דגימה מרקמת הערמונית לצורך בדיקה מיקרוסקופית.

 

איך מטפלים?

 

לאחר שהרופא איתר באיזה שלב נמצא הגידול, לעתים באמצעות בדיקות נוספות, ובהן TC, סריקת עצמות וצילום חזה, יוחלט על הטיפול. חשוב שתזכור שהמחלה ניתנת לריפוי, אלא אם כן הגידול כבר התפשט בגוף. הנה הטיפולים שאתה עשוי להזדקק להם אם המחלה התגלתה בגופך:

  • בשלב הראשון סיכוייך להחלים עומדים על 90%. הטיפול המקובל בשלב זה הוא הסרה כירורגית של הערמונית (פרוסטטקטומיה), משולבת בהקרנות. הניתוח יחייב אותך להתאשפז לשבוע.
  • אם כבר הופיעו גרורות, נהוג לטפל באמצעות מניפולציה הורמונלית, כלומר שילוב של כימותרפיה עם טיפולים להורדת רמות הטסטוסטרון, הורמון גברי שבלעדיו לא יכול הגידול הסרטני בערמונית להתקיים. לשם כך יינתנו לך תרופות הורמונליות. בעבר היה נהוג לבצע ניתוח להסרת האשכים, אבל בגלל תופעות הלוואי הרבות נמנעים מכך כיום. עם זאת גם לטיפול ההורמונלי עלולות להיות תופעות כאלה, ובהן צמיחת שדיים, בעיות בתפקוד הכבד ושלשולים.
  • אם הטיפול ההורמונלי נכשל, ייתכן שימליצו לך על טיפולים כימותרפיים, המבוססים על תרופה אחת או יותר. טיפול זה מושתת על הזרקת תרופות נוגדות סרטן ישירות לווריד, במטרה לעצור את תאי הגידול בשלבים שונים של התפתחותם. לטיפול זה יש אמנם תופעות לוואי כמו בחילות קשות, שלשולים, הזעות, רעד, תשישות ונשירת שיער, אבל הוא הוכח כיעיל.
  • לעתים הטיפול המועדף הוא בהקרנות, הניתנות כטיפול חיצוני או באמצעות השתלת גלולות רדיואקטיביות של יוד, זהב או אירידיום בבלוטת הערמונית. יתרונה של השיטה השנייה הוא בהשפעתה המקומית, המפחיתה את תופעות הלוואי. עם זאת עליך לזכור שהיא ניתנת רק בשלבי המחלה הראשונים.

 

ומה אחרי?

 

כ-5% מהגברים שעוברים ניתוח להסרת הערמונית סובלים אחר כך מבריחת שתן או מהפרעות בתפקוד המיני, אבל אל דאגה: אם זה קורה לך, זכור שלא רק שזה עדיף על התפשטות הסרטן, זה גם בדרך כלל זמני. אם הבעיות הללו לא חולפות בתוך שנה, מטפלים בהן בנפרד, ובהצלחה רבה.

 

איך תמנע את זה?

 

קצת קשה להמליץ לך על צעדי מנע, כשהסיבות למחלה לא ברורות, אבל נראה שכדאי לך לעבור לתפריט צמחוני, דל בשומנים ועשיר בסויה. ולמה? כי זה מה שהיפנים אוכלים, והם אמנם לא חולים פחות בסרטן הערמונית, אבל שם התמותה מהמחלה נמוכה ב-80%. מלבד זאת כדאי שתאכל הרבה עגבניות טריות ומעובדות, שכן בשנים האחרונות מסתמנת הוכחה, שהליקופנים המצויים בהן עשויים לסייע במניעת סרטן הערמונית. והכי חשוב, אם אתה בן 50 או יותר, הקפד להיבדק באופן קבוע, כך שאם תחלה, ייעשה האבחון מוקדם ככל האפשר.

 

הבשורה הטובה: להגדלה שפירה של הערמונית אין קשר לסרטן הערמונית, והיא אינה מגדילה את הסיכון לחלות בסרטן זה.

 

חזור למעלה
סרטן המעי הגס

 

לא חשוב אם אתה אוכל סטייק עסיסי או סלט ירוק חתוך לחתיכות דקיקות-דקיקות, תהליך העיכול וספיגת המזון מתרחש במעי הדק, ומה שנשאר מזה ממשיך אל המעי הגס, האחראי לספיגת המים והמלחים. בסביבות גיל 60-50 חשוף איבר זה לגידולים סרטניים, שבגלל איחור באבחונם מהווים את גורם המוות השני בקרב גברים חולי סרטן בישראל.

 

האם אתה בסיכון?

 

רוב הגידולים הסרטניים במעי הגס מתחילים כגידול שפיר (פוליפ), ומכאן שהופעה של פוליפים היא אחד הגורמים למחלה, אולם לא היחיד. אם חלית בעבר בסרטן מסוג אחר או בדלקת כיבית של המעי הגס, או שבהיסטוריה המשפחתית שלך מופיעים מקרים של סרטן בכלל וסרטן המעי הגס בפרט, אתה נמצא בסיכון מוגבר. התופעה גדלה גם אם התזונה שלך עתירה בבשר או בשומנים, שכן גורמים אלה נקשרו אף הם בשכיחות גבוהה של סרטן המעי הגס. עם זאת אין הסכמה גורפת במה שנוגע לתזונה דלה בסיבים תזונתיים. יש מי שגורסים שגם היא גורמת להופעת המחלה, אולם אין לכך הוכחות חותכות.

 

איך מזהים?

 

אם אתה סובל לאורך זמן משלשולים או מעצירויות, אם שמת לב לשינויים כלשהם בשגרת היציאות שלך, אם הפחתת במשקל או שאתה סובל מכאבים ומרגישות בבטן התחתונה, עליך להיבדק על ידי רופא. יכולות להיות לכך סיבות רבות, רובן שוליות לחלוטין, אולם יש לוודא שאינך סובל מאנמיה ושאין סימנים של דם בצואה. שים לב גם לשינויים בצורת הצואה: גידול במעי הגס, שפיר או ממאיר, עלול לגרום לחסימה חלקית של המעי, מה שמתבטא בין השאר בצואה צרה וארוכה.

 

איך מאבחנים?

 

שינויים במרקם צינור העיכול, שבהם יוכל הרופא להבחין אם יערוך לך בדיקה רקטלית, עלולים להעיד על גידול סרטני במעי הגס. הנה עוד כמה מן הבדיקות המסייעות באבחון המחלה:

  • בדיקת דם סמוי בצואה - לא אצל כולם זה קורה, אבל רוב הגידולים, ממאירים או שפירים, עשירים בכלי דם, ולעתים פעולת המעי פוגעת בהם וגורמת לדימום מזערי. מדובר בכמות שאינך יכול להבחין בה בעצמך, אולם בדיקה ביתית פשוטה ובלתי פולשנית, או בדיקת צואה במעבדה יגלו זאת. אם התקבלה תשובה חיובית, יש לפנות לרופא להמשך מעקב.
  • קולונוסקופיה - בדיקה רקטלית נוספת, אלא שהיא אינה נעשית באופן ידני אלא באמצעות סיב אופטי, שבקצהו מצלמה וכלי דגימה זעירים. כדי לבצע אותה תזדקק קודם לחוקן ואחר כך להזרקה של חומר ניגוד, שתנועתו תאפשר להדגים את מרקם המעי וצורתו על גבי צג. אם צריך, ינצל הרופא את ההזדמנות גם כדי לקחת דגימה של תאים מהמעי, ולעתים יינתן האבחון כבר בשלב זה.
  • בדיקת דם - באמצעותה ידע הרופא אם רמות הברזל בדמך נמוכות או שאתה סובל מאנמיה, שגם הם, כאמור, מסימני הגידול.
  • קולונוסקופיה וירטואלית - בדיקה זו, המבוססת על CT תוך שימוש בחומר ניגוד, מספקת לרופא תמונה מדויקת ומפורטת של המעי שלך בלי לבצע פעולה חודרנית. עם זאת היא מהווה רק בדיקה ראשונית, ובמקרה שיתגלה פוליפ, תצטרך בכל זאת לעבור קולונוסקופיה רגילה. הקולונוסקופיה הווירטואלית, אגב, מבוצעת כמעט רק באופן פרטי, והיא תעלה לך כ-1,500 שקל.

 

איך מטפלים?

 

כמו בסרטן הערמונית גם כאן הטיפול שתקבל תלוי בשלב שבו אובחנה המחלה, כלומר במידת ההתפשטות של הגידול דרך שכבות המעי, מהפנים אל החוץ. שלב 0 הוא השלב המוקדם, שבו ממוקם הגידול בשכבה הפנימית ביותר של המעי, וסיכויי ההחלמה עומדים על 95%. כדי לטפל במחלה בשלב זה מסירים בדרך כלל את הגידול בניתוח. בשלב 4 (המתקדם ביותר), כשהגידול התפשט לאיברים מרוחקים, כמו כבד, מוח, ריאות ועצמות, סיכויי ההחלמה קלושים. ככלל, גידולים בשלבים מתקדמים דורשים הסרה של המעי (קולקטומיה), יחד עם בלוטות לימפה נגועות, או גרורות באיברים נוספים שאליהם התפשט הסרטן, בשילוב עם הקרנות או ברכיתרפיה (כדורים רדיואקטיביים לשחרור איטי).

 

איך תמנע את זה?

 

מזון עשיר בסיבים, תרופה אחת ושלוש בדיקות יקטינו באופן ניכר את סיכוייך לחלות בסרטן המעי הגס. נושא התזונה שנוי, כאמור, במחלוקת, אולם כיוון שיש עדויות מצטברות בעניין, ומדובר בכל מקרה באורח חיים בריא יותר, כדאי שתתחיל בכך. צעד נוסף בכיוון, המחייב התייעצות עם רופא, הוא נטילה קבועה של 100 מיליגרם אספירין ביום. והכי חשוב, אם אתה בן 50 או יותר, לשמור על שגרת בדיקות: פעם בשנה בדיקה רקטלית ובדיקה לאיתור דם סמוי בצואה, ואחת לעשר שנים קולונוסקופיה (ראה הרחבה בהמשך). אלה יבטיחו אבחון מוקדם של גידולים שפירים, המהווים, כאמור, את הגורם העיקרי להתפתחות המחלה.

 

הבשורה הטובה: בארבעה מחמשת שלביו סרטן המעי הגס הוא בר ריפוי, מה שמבהיר את חשיבות הגילוי המוקדם שלו.

חזור למעלה
סרטן האשכים

 

ונתחיל מהבשורות הטובות: 98% מהגברים שחלו בסרטן האשכים ואובחנו לפני הופעת גרורות, מחלימים. גם אצל האחרים אחוזי ההחלמה גבוהים ועומדים על כ-90%, ורובם המכריע אף יישארו פוריים וינהלו חיי מין תקינים. אף שאתה חשוף לסכנה זו בכל שלב בחייך, הגידול שכיח בעיקר בקרב צעירים (30-15), והוא הסוג השני בשכיחותו בין חולי סרטן בגילים אלה ופוגע ב-16% מהם.

 

סרטן האשכים עלול להתפשט לעבר בלוטות הלימפה, הריאות, המוח, הכבד והעצמות. רק במקרים נדירים מופיע הגידול הסרטני בשני האשכים, ובדרך כלל מדובר בתופעה אקראית או בגרורה, שמקורה בגידול הראשון.

 

האם אתה בסיכון?

 

אם נולדת עם אשכים טמירים, כלומר האשכים לא צנחו סמוך ללידה או בשנה הראשונה לחייך למיקומם הטבעי, הרי שאתה נמצא בסיכון ללקות בסרטן האשכים. הדבר, אגב, נכון גם אם עברת ניתוח לתיקון הפגם.

 

איך מזהים?

 

סימנים שונים עלולים להעיד על גידול באשך. אם אתה חש בגוש, מכאיב או שאינו מכאיב, או בשינוי בממדים, אם יש לך תחושת כבדות באזור שק האשכים או כאב במפשעה או בבטן התחתונה - עליך לפנות לרופא לבדיקה. בשלבים מאוחרים של המחלה, שבהם הסרטן שלח גרורות, מופיעים סימני סרטן כלליים, ובהם חום, חולשה, עייפות, אובדן משקל, הזעות לילה, קשיי נשימה, בעיות עיכול ועוד.

 

איך מאבחנים?

 

ברוב המקרים אתה תהיה הראשון להבחין בסימנים, ובעקבותיהם יבצע הרופא בדיקה גופנית ויפנה אותך לבדיקות דם ושתן וכן לאולטרסאונד של האשכים. זיהוי גוש מוצק בבדיקה זו או גילוי רמות גבוהות של HCG (הורמון שמקורו בתאים העובריים, המהווה סימן להריון אצל נשים וממצא מחשיד לסרטן האשכים אצל גברים) בבדיקת הדם, יחייבו ביצוע ביופסיה, שהיא האבחון הוודאי היחיד למחלה. ערכים גבוהים, אגב, הם יותר מ-5,000 מילי-יחידות בינלאומיות למיליליטר.

 

איך מטפלים?

 

סרטן האשכים הוא מחלה המגיבה היטב לטיפולים בכל שלביה. אלה עשויים לכלול אחת או יותר מן השיטות המקובלות:

 

  • ברוב המקרים הטיפול המועדף הוא הסרה של האשך הנגוע, ובמקרה שהגידול פלש לבלוטות הלימפה, יוסרו גם הן. ניתוח כזה לא יפגע בתפקודך המיני.
  • הקרנות יעילות גם הן לסוג זה של גידול, והן מהוות טיפול ממוקד, המשמיד את תאי הגידול ומונע את המשך התפתחותם. אם זה הטיפול שתזדקק לו, אתה עלול אמנם לסבול מתופעות לוואי כמו עייפות ושלשולים, אולם לא תזדקק לאשפוז.
  • אם בחרת בכימותרפיה, דע שלבד מתופעות הלוואי האופייניות לטיפול זה באופן כללי, ובהן עייפות ונשירת שיער, קיים גם סיכון לאובדן הפוריות. משום כך מומלץ להיערך לכך מראש ולהקפיא זרע לפני תחילת הטיפולים.

 

ומה אחרי?

 

הסרת האשך אמנם לא פוגעת בפוריות, אבל היא מהווה פגיעה אסתטית. אם עברת הכול בשלום וזה עדיין מטריד אותך, תוכל לעבור ניתוח להשתלת תותב, שלא ישפיע על התפקוד שלך לטוב או לרע, אבל ייתכן שייתן לך הרגשה טובה יותר. רק עליך לדעת שמדובר בניתוח ארוך ומורכב למדי.

 

בהכנת הכתבה השתתפו פרופ' משה גרטי, מרכז רקנאטי לרפואה פנימית ומחקר, המרכז הרפואי רבין; ד"ר ביאטריס עוזיאלי, אונקולוגית, המרכז הרפואי הדסה; פרופ' אליעזר רובינזון, האגודה למלחמה בסרטן; ד"ר אמיתי אלקיים, מומחה בכיר לרפואה פנימית, המרכז הרפואי שיבא; ד"ר עופר שנפלד, מומחה לאורולוגיה, המרכז הרפואי הדסה.

 

איך תמנע את זה?

 

קודם כול אתה הולך לאמא שלך ושואל אותה אם נולדת עם אשך טמיר. אם כן, אתה לוקח את העניין עוד יותר ברצינות. אבל גם אם לא, או שאין לך תשובה לשאלה הזאת, אתה נכנס לשגרת בדיקת אשכים עצמית. כן, בדיוק כמו שנשים נדרשות לבדוק לעצמן את השדיים, גם לך יש מעכשיו "זמן איכות" משלך. איך עושים את זה? הנה, צעד אחר צעד:

 

התרגולת היא חודשית, ורצוי שתעשה אותה ביום קבוע, אחרי מקלחת חמה, שגורמת להרפיית שק האשכים. באופן כללי עליך לשים לב אם חל שינוי מבדיקה לבדיקה במרקם, ברגישות, בגודל. התחל מיותרת האשך, אותו אזור מפותל בחלקו האחורי של האשך, שבו מאוחסנים תאי הזרע. המקום צריך להיות מעט מוצק יותר משאר האשך, ומפותל. אחר כך עוברים לאשך עצמו. בדוק אותו מכל צדדיו, ואם משהו נראה לך שונה מהרגיל, גש לרופא לבדיקה.

 

הבשורה הטובה: 98% מהגברים שבגופם התגלה סרטן האשכים בשלב מוקדם מחלימים מהמחלה באופן מלא.
חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: jupiter
גבר כאב ראש רקות
צילום: jupiter
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים