שתף קטע נבחר

מה יעשו עם בניין התאומים?

הבניין הניאו-קלאסי בקרן הרחובות מזא"ה ושטראוס בת"א, נבנה בשנות ה-20 ע"י אדריכל ומהנדס שגם גרו בו. לאחרונה שוקם, אבל בעירייה עדיין לא החליטו למה ישמש. גם ללא תכלית, הבית היפה שווה ביקור

אחווה כזו בין שני בעלי מקצוע דומים- אדריכל ומהנדס - לא מוצאים בקלות. האדריכל יוסף ברלין והמהנדס ריכרד פסובסקי הפגינו את האחווה ביניהם כשבנו בלב תל אביב את 'בית התאומים', בניין מגורים אחד ובו שתי דירות צמודות. משפחותיהם גרו שם במשך שנים, זו ליד זו ובימים אלו השלים האדריכל אמנון בר אור את שיקום הבית בהתאם למתכונתו המקורית משנות ה-20.

 

הבית, ברחוב מזא"ה פינת רחוב שטראוס, תוכנן על ידי ברלין ופסובסקי כבית בן קומה אחת ובנייתו הושלמה בשנת 1922. שלוש שנים אחר כך הורחב המבנה ונוספו לו עוד שתי קומות וחדרים על הגג. המבנה תוכנן בסגנון ניאו קלאסי כבניין תאומים סימטרי שבמרכזו קשת מונומנטלית. הבניין נבנה מלבני סיליקאט שלא צופו ובחלקו האחורי הוקמו שתי מערכות של מדרגות חירום מעץ.

 

שתי הדירות היו מופרדות, וכך נשמרו עד היום, כשלכל אחת מהן כניסה נפרדת מתחת לקשת. בחלק המזרחי גרה משפחת ברלין ובמערבי משפחת פסובסקי. אשתו של ברלין היתה ציירת, ובקומת הגג של דירתה היא הקימה אטלייה אליו הוביל גרם מדרגות מעץ.

 

אחרי שהמשפחות עזבו את הבניין (משפחת ברלין עזבה אותו בשנת 1929 ועברה לביתה החדש בשדרות רוטשילד 83. כיום הבית משמש את 'מוניות בלפור') הוא שימש כבית הספר הראשון לארכיטקטורה בתל אביב. מאז שנות החמישים היה הבית חלק מבית החולים הדסה (ברחוב בלפור) וגרו בו גם דיירים מוגנים.

 

עם הריסת בניין בית החולים על ידי חברת 'אוניל בנייה' (לשם הקמת פרויקט הבנייה 'לב העיר'), חייבה העירייה את החברה לשקם את הבניין ולהעבירו לשימוש העירייה.

 

שיקום הבניין ארך כשנתיים ובמסגרתו הוחלפה הרצפה במרצפות חדשות בסגנון המקורי (מתוצרת אבנר גלוסקא, דור שני למייצרי מרצפות). רוב המשקופים המקוריים נותרו ושוקמו, אבל החלונות והדלתות שוחזרו. גם גרמי המדרגות שומרו, אך הם לתצוגה בלבד. עלות השיקום נאמדת בכ-7 מיליון שקל ומומנה על ידי 'אוניל-בנייה'.

 

המבנה אמור היה להפוך לספרייה. אדריכל השימור וצוותו התריעו כי הבניין לא יוכל לעמוד בעומס הספרים, ולשם כך הושקעה עבודה רבה בחיזוק הבניין. בינתיים נסוגה העירייה מתוכניתה זו.

 

העמותה לצילום בראשות רונה סלע (חוקרת ההיסטוריה של הצילום) הציעה להקים במקום מוזיאון וארכיון לצילום. אמנם קיים רעיון להקים פרוייקט זה בדרום הקריה, אבל בר אור ואנשי העמותה מדגישים כי עוד חזון למועד, משום שהפרויקט בדרום הקריה עדיין לא יצא לדרך.

 

בינתיים עומד הבניין ריק, מחכה לשימוש. בעירייה עדיין לא החליטו לאיזה שימוש ייעדו אותו. אדריכל השימור אמנון בר אור מזהיר כי בית לשימור שלא מאוכלס ולא מטופל מתבלה במהרה, וחבל.

 

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: העירייה בוחנת בימים אלה מגוון רעיונות לשימוש בבית התאומים. מהנדס העיר מקיים מפגשים עם תושבים בשכונה על מנת למצוא ייעוד לבניין. באשר לרעיון להקמת מוזיאון צילום, הרי שלאחרונה אישרה העירייה מבנה מיוחד הנמצא ברחוב ארניה 4, להקמת המוזיאון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבניין אחרי השיקום
צילום: דוד הכהן
הבניין לפני כ-10 שנים
הבניין בשנות העשרים
צילום: דוד הכהן
בר אור. מזהיר מפני בלאי
צילום: דוד הכהן
מומלצים