שתף קטע נבחר

יש עליך שקל?

אחרי שחי בעצמו כהומלס בארה"ב הוציא ערן אפפלד, ישראלי במקור, את "כשענק מתעורר", ספר ביכורים לא נטול יומרה אך מרתק, על עולמם של חסרי הבית

יש שמות שאפשר להצליח איתם, וכאלה שלא. אי שם בתחילת המאה היה בוודאי איזה יועץ סתרים קופירייטרי מבריק שיעץ לאדונים שיקלגרובר ודז'גושווילי שאם אכן בכוונתם להשתלט על העולם, ייטיבו לעשות אם יחליפו את שמותיהם למשהו מעט יותר אטרקטיבי. משהו שלא יעשה לאנשים אסוציאציות למלפפונים חמוצים או לשחקנים בסרט של דובר קוסאשווילי (וסליחה על האנכרוניזם).

באותו אופן, ולהבדיל אלף אלפי הבדלות, שינה גם אריק אנתוני בלר את שמו לאחר שחי בקרב הקבצנים והזונות של פריז ולונדון, ופרסם את חוויותיו תחת שם העט ג'ורג' אורוול. גם ספר הביכורים של ערן אפפלד מייחס משמעות רבה לשמות, או יותר נכון להיעדרם. גיבור ספרו, כמו אורוול עצמו, הוא דפוק וזרוק בסן פרנסיסקו, הומלס מבחירה ומרצון שקורא לעצמו סמית'י. אחר כך הוא יקרא לעצמו יוד, לפני שיצליח להודות בפני עצמו ולפני אחרים בשמו האמיתי, ג'וליאן.

 

כמו אורוול, יצא גם אפפלד לחיות את הווייתם של אלה שהוא כותב עליהם ובילה כשנה כטראמפ, מעין נווד בן בלי בית שמוכן לעבוד תמורת דולרים בודדים, אך אינו פושט יד כקבצן פשוט. תוצאת הניסוי החברתי של אפפלד היא "כשענק מתעורר", רומן מסע הזוי בשיפולי בטנה הלבנה והשבעה של אמריקה, שמוכיח שהומלסים, טראמפים וקבצנים זקוקים לקופירייטר מוצלח בדיוק כמו דיקטטורים.

גיבור ספרו של אפפלד חי כבר שנים ברחוב, בקרב דמויות נוגעות ללב ורהוטות התנסחות, כמו שורטי, שמעיד על עצמו: "אני לא מוכן לקנות מאף יצרן. אני שוטה הכפר הגלובאלי שניזון מהפירורים של החברה. אני קבצן אידיאולוגי".

 

דרך עיניו של סמית'י/ יוד/ ג'וליאן, הגיבור, אנו מבקרים במקלטים של צבא-הישע, ותורמים דם בעבור כמה דולרים שיצליחו לבצע את הנס וימירו את הנוזל החיוני והאדום ביין אדום וחיוני לא פחות. לתוך שגרת חייו של הצייד המלקט האורבני שלנו חודרים אנשים שמצוקותיהם גדולות משלו. הוא רק צריך לדאוג לכסף כדי לקנות משקה, לפחי זבל גדושים שמהם יוכל להרכיב לעצמו ארוחת ערב, ולבניין נטוש שבו יוכל להתגונן מפני הגשם. דרלה הגמד נזקק לביטחון עצמי, שיסייע לו להגשים את שאיפת חייו לשכב עם אשה גבוהה; פושקרט צריך לאסוף מספיק פחיות למיחזור כדי שיוכל להרשות לעצמו את סוזי, הזונה היקרנית; ושרה, הקופירייטרית היהודיה, צריכה מישהו שיעזור לה עם קמפיין החיפושית החדשה. כי גיבורנו, יש לגלות, אינו סתם לכלוכי. הוא נסיך של חברת השפע שבחר לרדת מהסחרחרת הצרכנית, איש פרסום לשעבר שמאס בסלוגנים. עזרתו לידידו הגמד ואהבתו לשרה יחזירו אותו לעולמם הנקי והמסודר של בני האדם.

 

ומה זה קשור למישהו ששמו ערן אפפלד? שאלה טובה. אפפלד אמנם לא לקח לעצמו שם עט, אבל אם תנסו איכשהו לשבץ את ספרו הראשון בין יצירות מקור אחרות, אתם נידונים לכישלון. אפפלד לא כותב מכאן, לא ברמת ההתנסחות המשוחררת, לא ברמת נושאי הכתיבה המעניינים אותו ולא ברמת התוכן האנושי שממלא את ספרו. "כשענק מתעורר" הוא ניסיון מעניין ואף מרתק לעתים לדון בנושאים ה"חמים" כרגע, בעידן הפוסט-נו-לוגו, תוך שחרור עמוק ממחויבות לאמירה שתהיה ישראלית ספציפית. ספרו של אפפלד הוא יצירה קוסמופוליטית, אם תרצו, שלוקה לעתים ביומרה הצפויה מספר ביכורים ובמיוחד מכזה המבקש להציע אמירה חברתית מעמיקה, אבל בעצם ההתנתקות שלו, ההומלסיות שלו כיוצר, הוא מצליח להביא אל היצירה המקורית משהו מאתגר ולא מזויף, שבוודאי אינו מתנשא לגבהים אורווליניים, אבל בהחלט מרענן.

 

"כשענק מתעורר", ערן אפפלד, הוצאת ידיעות אחרונות, 363 עמ'
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עטיפת הספר
עטיפת הספר. מאתגר
עטיפת הספר
לאתר ההטבות
מומלצים