שתף קטע נבחר

"עלינו לארץ וזכינו בתינוקת מקסימה ומשפחה חמה"

משפחת פרוימן התרחבה פעמיים מאז עלתה לישראל, פעם אחת כשביתם הבכורה נולדה אחרי שנים של טיפולי פוריות ופעם שנייה כשמשפחה בית-שאנית אימצה אותם בחום אל חיקה; רחל פרנק מכוכב יאיר מתעקשת, זאת השנה השביעית ברציפות, להזמין אליה לסדר לפחות שני עולים צעירים. סיפורים וחוויות מרגשות של אורחים ומתארחים שנפגשו לארוחת חג, וגם מעבר לכך

ישראלים רבים כבר עשו לעצמם מנהג לפתוח בליל הסדר את דלתם וליבם בפני עולים חדשים, חיילים בודדים וכל מי שמסיבה זו או אחרת נותר בלי אווירת ה"ביחד" של החג. למעשה, יש בתים ומשפחות שמאמצים להרבה יותר מערב אחד, מלבד זאת שהם רואים בכך שליחות יהודית ואנושית, הם פשוט נהנים לתת, לתמוך ולפתוח את הלב לרווחה. ולעיתים, מתוך המפגשים האקראיים לכאורה, החד פעמיים הללו, נולדים קשרים מרגשים וחברויות של שנים.

 

על קליטה ופוריות

 

כזה הוא סיפורם של הזוג יהודית וחוסה פרוימן. בהיותם בארגנטינה, במשך 13 שנים קשות, ניסו להביא ילד לעולם ללא הצלחה, ועברו טיפולי פוריות רבים. הם עלו ארצה ונחתו בבית שאן, וכאן, אחרי טיפול פוריות אחד בלבד, נכנסה יהודית להריון וילדה את קרולינה, צברית גאה ותושבת בית שאן.

 

מלבד זאת, מיד עם הגעתם אומץ הזוג פרוימן על ידי משפחה בית שאנית דוברת ספרדית, ואנשי הסוכנות היהודית אף סייעו לחוסה במציאת עבודה. "בזכות זה שעלינו לארץ קיבלנו תינוקת מקסימה ומשפחה חמה", טוען היום בתוקף הזוג המאושר. "תושבי בית שאן, שהם אנשים חמים במיוחד, ואנשי הסוכנות היהודית, סייעו לנו בכל ולא היתה בעיה שיחד לא הצלחנו לפתור".

 

חוסה, פטריסיה והילדים מחכים לכם

 

סיפור ארגנטינאי מרגש נוסף הוא סיפורם של משפחת סייג. בני הזוג חוסה והנדשטוק פטריסיה, והילדים ריקרדו (13) וקרן (11) עלו לארץ בסוף דצמבר 2003 מלאי חששות, אבל חמושים באופטימיות, והחלו לגור במרכז הקליטה "בית קנדה" באשדוד. בארגנטינה הם השאירו משפחה גדולה והזיכרונות מליל הסדר האחרון עדיין טריים: "כמו כל שנה חגגנו עם כל המשפחה, ליל סדר של למעלה מ- 20 איש. כאן בארץ אנחנו משפחה קטנה ונראה לנו שיהיה עצוב לחגוג לבד. נשמח לעשות את ליל הסדר בחיק משפחה חמה ומסורתית".

 

הסדר של משפחת פרנק

 

מהצד השני של השולחן נמצאת רחל פרנק מכוכב יאיר, שכבר 7 שנים ברציפות פותחת את דלתה ואת ליבה בליל הסדר. פרנק: "כל המשפחה נרתמת למשימה, אנחנו מסבירים ומשתפים את האורחים במצוות חג הפסח ובכלל. במהלך השנים צברנו הרבה חוויות, ואף שמרנו על קשר עם צמד עולות שחזרו להתארח אצלנו גם בראש השנה וחנוכה. זכורה לי במיוחד סטודנטית ביישנית ששרה 'סולו' את אחד השירים מההגדה והשאירה את כולנו פעורי פיות".

 

בבית משפחת פרנק שומרים על ממוצע של 15 איש בחג, ובדרך כלל מוסיפים עוד שני אורחים לסדר. היתה אף פעם שברגע האחרון צלצל נציג מהסוכנות, והביא ממש בדקה האחרונה, רגע לפני פתיחת ההגדות, אורח נוסף. במשפחת פרנק קיבלו גם אותו בשמחה. פרנק: "עבורנו זאת תחושת נתינה אדירה. במינימום של משאבים, זה בסך הכל עוד שתי צלחות לשולחן, ובתמורה אנו זוכים להעניק כל כך הרבה.

 

"אנחנו גם נותנים לאורחים שלנו להתקשר הביתה, לרוסיה ולאחל חג שמח להורים. בסוף הערב אנחנו מציידים אותם בספר ברוסית על ישראל, מזכרת מהאירוע המיוחד". רחל פרנק מתכוונת גם להפוך את העניין למסורת בשביל הדורות הבאים: "יש לי עוד כוחות, אבל אני מאוד מקווה שגם הילדים שלי ימשיכו במסורת הזו".

 

מכתבה של דליה

 

דליה היא חיילת משוחררת בתהליכי גיור, שמחפשת משפחה לחגוג אצלה את ליל הסדר וללמוד מקרוב על מצוות החג. היא עלתה מרוסיה ב-1998, ואף למדה שם בבית ספר יהודי. איך שסיימה את לימודיה עלתה ארצה והתגייסה לצבא. היא תמיד רצתה להיות יהודיה, אבל כשעלתה לא נחשבה ככזאת, בגלל שאימה לא יהודיה.

 

דליה כותבת: "בצבא עזרו לי להגשים את החלום, והמפקד שלי שלח אותי לקורס "נתיב" בו לומדים יהדות והיסטוריה של העם היהודי וארץ ישראל. אחרי שסיימתי את הקורס בהצלחה, ניתנה לי אפשרות לצאת להשתלמות לקראת גיור. כרגע אני חיילת משוחררת, אבל הצבא עדיין מלווה אותי בתהליך הגיור. חשוב לי מאוד לראות את החיים היהודיים במבט מבפנים, ואשמח לחגוג את ליל הסדר אצל משפחה מסורתית. תודה מראש על הזמנותיכם וחג שמח".

 

נאום באמצע הסדר

 

משפחת איתני מתל-אביב אירחה בפסח האחרון סטודנט מהטכניון שעלה מצרפת בגפו, וזכו לחוויה מרגשת במיוחד. האם אורה: "הגיע אלינו בחור מקסים, הקליק בינינו היה נהדר ותוך דקות הוא הפך לחלק מהמשפחה. בסוף הארוחה הוא קם פתאום על רגליו ופתח בנאום תודה שהבהיר סופית כמה שהוא נהנה וריגש אותנו נורא".

 

"מדובר בחוויה מיוחדת ומחממת את הלב. אני ממליצה לכל משפחה שיכולה, להתנסות בה לפחות פעם בחיים. הרעיון לארח עולה לליל הסדר הגיע ממקום העבודה של הבן שלי ואני הסכמתי ברצון, גם ככה יש לנו משפחה גדולה ושמחה. גרמנו לבחור צעיר ובודד ליהנות בחג ונהנינו רק מלראות איך שהוא נהנה. לפעמים הנתינה והיכולת להעניק יותר מהנה מהקבלה עצמה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"בארץ אנחנו משפחה קטנה ויהיה לנו עצוב לחגוג לבד". משפחת סייג
"נהנינו רק מלראות איך שהאורח שלנו נהנה". משפחת איתני
צילום: סי די בנק
מומלצים