שתף קטע נבחר

בתקשורת הערבית: "מות קדושים ששמור לחברי הנביא"

כיסא הגלגלים המוכתם בדמו של שייח' יאסין שודר שוב ושוב בכלי-התקשורת, כשגם החילוניים שבהם מבליטים את העובדה שרגע לפני - יצא ממסגד. תחנות הטלוויזיה הדגישו את היותו איש דת ומנהיג עולמי, יוצא תנועת האחים המוסלמים, ושידרו את הפגנות הענק בעזה, בקהיר, בחרטום ואפילו בבגדד

רשתות הטלוויזיה המרכזיות ברחבי העולם הערבי התעניינו היום (ב') בדבר אחד בלבד: ההתנקשות בחייו של השייח' אחמד יאסין, שנחשב מנהיג דתי מן המעלה הראשונה. (לחצו כאן לסיקור נרחב בנושא)

 

מוטיב מרכזי בשידורים היה כיסא הגלגלים המוכתם בדמו של השייח', כמו גם העובדה שיצא ממסגד וחוסל. שוב ושוב הוזכרה העובדה, שמיתה זו הייתה שמורה לבולטים מבין מלוויו של הנביא מוחמד (ה"סחאבה"). הפסוק שנשמע יותר מכל בשידורים היה זה המייחס לשאהידים סגולות וטוען כי עודם חיים לצד האלוהים.

 

בתחנת אל-מנאר של חיזבאללה הופיעה אחת לכמה דקות תמונת השייח', עם הכתובת: "ברכות על מותך כשאהיד". תחנת הטלוויזיה הציגה איגרת מיוחדת בשמו של מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, בה הוא מכנה את יאסין "אדם דגול, שייח' המוג'הדין", ומבטיח: "ישראל תשלם ביוקר על פעולתה הטיפשית".

 

תחנת אל-ג'זירה, המשדרת מקטאר ונקלטת באמצעות הלוויין בהמוני בתים, הציגה בהרחבה את השתלשלות האירועים מאז החיסול, כולל כתבות על תחנות מרכזיות בחייו של יאסין ובחיי התנועה שייסד.

 

התחנה הקטארית הבין-ערבית הציגה את תמונתו של השייח' ותחתיה ציטוט מדבריו: "כל מה שאני מבקש הוא שאלוהים יהיה שבע רצון ממני", כרמז לכך שהאל אכן הביע את שביעות רצונו מן השייח' כאשר בחר בו למות כשאהיד - דרך המוות שיאסין עצמו ייחל לה פומבית פעמים רבות, ואמר כי זוהי פסגת שאיפותיו.

 

גם תחנת אל-ערבייה והתחנות הנוספות הביאו תמונות וציטטות של השייח' יאסין, וראיונות מיוחדים שנערכו עמו. כל התחנות שידרו את ההפגנות ששטפו חלקים נרחבים בעולם הערבי: 30 אלף סטודנטים הפגינו בקהיר ודרשו נקמה על חיסולו של יאסין, וקראו לגרש את שגריר ישראל. גם בסודאן, בתימן, בעיראק, בלבנון ובסוריה הפגינו רבבות.

 

לא רק מנהיג מקומי

 

מאפיין משותף לכל השידורים הוא הגדרת דמותו של השייח' יאסין: לראשונה נחשף באופן בולט היותו לא רק מנהיג של תנועה פלסטינית מקומית, כי אם מנהיג חשוב בתנועת האחים המוסלמים, הכלל-איסלאמית.

 

במסגרת זו שודרו תמונות מימי צעירותו, מתקופות המאסר בישראל; כאשר הובל לתאו על-ידי סוהרים ישראלים; כשהוא על ספסל הנאשמים, בבית הדין הצבאי בישראל; וכשהוא שב לעזה, עם קבלת פנים השמורה למנהיגים מובילים, לאחר ניסיון ההתנתקשות הכושל בחאלד משעל בירדן. גם ניסיון החיסול האחרון שבו נפצע השייח' קלות שודר מספר פעמים.

 

התחנות הערביות הביאו תגובות של מנהיגים מוסלמים בולטים, כגון מנהיג האחים המוסלמים במצרים ואישי דת מובילים, בהם: השייח' יוסף קרדאווי, מנהיג חזית ההצלה האלג'ירית, השייח' עבאס מדאני ואחרים. אפילו חברי מועצת השלטון הזמנית בעיראק התפנו מעיסוקיהם הבוערים כדי להספיד את השייח' יאסין, כשברקע הפגנות בבגדד ובערים נוספות בגנות החיסול - עד שנדמה היה כי לרגע שכחו העיראקים את מצוקות הימיום שלהם, את האלימות הגואה ואת הכיבוש האמריקני.

 

הטלוויזיה הפלסטינית ותחנות טלוויזיה מקומיות שידרו לאורך כל היום פסוקי קוראן ושירי הלל ליאסין ולשאהידים הפלסטינים. הטלוויזיה הפלסטינית שידרה מספר פעמים את הודעת הגינוי של הרשות, את החלטתה על שלושה ימי אבל, ואת ערפאת וראש ממשלתו אבו-עלא ושריהם עומדים דקת דומייה ונושאים תפילה קצרה לזכרו של מנהיג החמאס.

 

התקשורת הערבית הייתה תמימת דעים בכך שהחיסול יגרום להסלמה, כפי שאיימו נציגי הפלגים הפלסטינים השונים. באופן כללי, נראה שכל בית בעולם הערבי והמוסלמי זכה היום לקבל מנה גדושה של תולדות חייו של השייח' יאסין, פועלו ותפיסת עולמו, באופן שמאדיר עוד יותר את דמותו. צודק אחד מאנשי הדת המוסלמים, כשאמר באחת התחנות, כי אפשר שההתנקשות תגרום לקורת רוח אצל המנהיגים הערבים, אך היא תסעיר את ההמונים בעולם הערבי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ציטוטים וראיונות. יאסין
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
כיסא הגלגלים המוכתם בדם שודר שוב ושוב
צילום: איי אף פי
צילום: ערוץ 10
"לא רק מנהיג מקומי"
צילום: ערוץ 10
צילום: איי פי
"הטעות הטיפשית של ישראל". נאסראללה
צילום: איי פי
מומלצים