שתף קטע נבחר

משמרים בכפר שמריהו

ספר חדש מספר איך הוקם הכפר ומיהו שמריהו על שמו הוא נקרא. משרדי המועצה המקומית, השוכנים בבית הקרוי גם הוא על שם אותו שמריהו, פועלים מבניין היסטורי ששוקם בשנים האחרונות

לא רבים מבין אלו שחולפים ברחובותיו המטופחים והנוצצים של כפר שמריהו, יודעים כי היישוב היוקרתי הזה, התחיל ככפר של ממש, עם חקלאות ולולים. מהבתים הראשונים של הכפר נשארו מעטים בלבד, אבל בניין המועצה, 'בית לוין', שעבר בשנים האחרונות תהליך של שימור, אמור לספר את תולדות היישוב.

 

כפר שמריהו, על שם פעיל הציונות שמריהו לוין, הוקם במאי 1936 בפאתי המושבה הרצליה. מייסדיו היו אנשי העלייה החמישית, 'יקים' שעזבו את גרמניה בעקבות עליית הנאצים. הם הצליחו להוציא מגרמניה חלק מכספם (אלף ליש"ט) והשקיעו אותו בבניית הבתים הראשונים בכפר.

 

לעזרתם של העולים נרתמה הסוכנות היהודית שהקימה חברה בשם 'רסקו' שסייעה בהכשרת הקרקע, בסלילת דרך מכביש הרצליה ובחפירת באר. ב-20 במאי 1937 התקיים טקס הנחת אבן הפינה ליישוב שנקרא אז 'מושבת רסקו בהרצליה'.

 

המתיישבים הראשונים היו בני המעמד הבינוני ורובם בעלי מקצועות חופשיים - רופאים, רוקח, שלושה עורכי דין, אדריכל, מהנדסים, אנשי מדע ואמנים. אחרים עסקו במסחר, בתעשייה ובמינהל. רובם היו בני 25-30, אבל היו גם מבוגרים יותר בעלי משפחות. כמו יתר העולים היקים של אותה תקופה, הם החליטו על שינוי דרסטי בחייהם ופנו לחקלאות.

 

במשך השנים נוספו ליישוב תושבים נוספים מיוגוסלביה ומדרום אפריקה.

 

מדוע הוחלט לקרוא ליישוב על שמו של שמריהו לוין, המנהיג הציוני יליד רוסיה? בספר חדש שיצא לאחרונה על תולדות כפר שמריהו, 'הכפר' מאת אריה חשביה, מסופר כי שמריהו, שמ-1911 היה חבר ההנהלה הציונית, מת בשנת 1935. כשהוקם כפר שמריהו, שנתיים אחר כך, הציע ידידו של לוין, מנהל חברת רסקו ד"ר אברהם לנדסברג לקרוא את היישוב על שמו וההצעה התקבלה. מאז ידועה 'מושבת רסקו בהרצליה' ככפר שמריהו.

 

הבית שמשמש את המועצה המקומית כיום ומוכר כ'בית לוין', נבנה כבית העם של הכפר. לבניית הבית גויסו תרומות ממשפחת זיו הבריטית, ממשפחת לוין ומההסתדרות הציונית. גם תושבי הכפר תרמו בין לירה ל-25 לירות ארץ ישראליות (לא"י). הנציב העליון סר ארתור ווקופ, שהיה ידידו האישי של לוין, תרם אלף לא"י לנטיעת גן סביב הבניין. הבית תוכנן על ידי האדריכלים ויינטראוב ומנספלד, ונחנך בדצמבר 1939

 

בפברואר 1940 התקיים הקונצרט הראשון באולם בית העם. מאז שימש הבית כמרכז תרבות לתושבי היישוב והיתה בו גם ספרייה. ב-18 השנים האחרונות שופץ הבניין כמה פעמים והורחב, אך האדריכל סעדיה מנדל הקפיד על שימור חזיתו על פי התכנון המקורי. כיום שוכנים בבית המטופח משרדי המועצה המקומית.

פורסם לראשונה 29/03/2004 09:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד הכהן
בית לוין כיום
צילום: דוד הכהן
צילום: לע"מ
הבתים הראשונים של הכפר
צילום: לע"מ
מומלצים