שתף קטע נבחר
צילום: סידי בנק

זנד: איך עושים כסף מקוד פתוח

חברת זנד פיתחה שפת מחשב בקוד פתוח (PHP), שעל פי הגדרתה מוצעת לכל דורש בחינם; למרות שהטכנולוגיה מוצעת בחינם, זנד הצליחה להגיע לרווחיות ע"י מכירת כלי פיתוח לשפת המחשב

הסיפור של חברת התוכנה זנד (Zend), שתתחרה בתחרות הסטארט-אפים בכנס ה-IVA בסוף החודש, מתחיל בשני צעירים, זאב סורסקי ואנדי גוטמנס. השניים פיתחו שפת מחשב בקוד פתוח (PHP), ורצו לבנות על בסיס השפה הזאת חברה רווחית. אבל הבעיה היא בעצם הגדרתו של קוד פתוח, שלא ניתן למכור אותו - הוא מוצע בחינם לכל דורש.

 

אז מה עושים? השניים פנו למנהל בכיר בענף ההיי-טק, דורון גרסטל, לשעבר COO ב-ESC מדיקל, שהריח כאן הזדמנות וקפץ עליה: פיתוח כלי פיתוח ותשתית לסביבת ה-PHP, עם דגש על פתרונות תוכנה לשיפור ביצועים ל-PHP, וכך המפתחים בטכנולוגיה הזאת ישמחו לשלם עבור כלים שיעזרו להם להשתמש בשפה ביעילות.

 

המשכו של הסיפור הוא הקמתה של זנד במארס 2000, כאשר עד כה הצליחה החברה למכור את מוצריה במיליוני דולרים, תוך הגעה לרווחיות ולתזרים מזומנים חיובי ב-2003.

 

השלושה הצליחו למשוך את עינהם של שני אנג'לים: שמעון אקהויז (שניהל את ESC וייסד מאז את Colourchip) ומשה מזרחי (מנכ"ל סינרון). אל השניים הצטרפה וולדן ישראל ולאחר מכן פלטינום, ובסה"כ גויסו 5.8 מיליון דולר.

 

השפה שפיתחו סורסקי וגוטמנס מאפשרת בניית אפליקציית WEB באופן כזה שהמפתח אינו נדרש לפתח אינספור עמודי רשת אלא מספר תבניות גנריות שבעזרת מנוע השפה ( (ZEND Engine . הטכנולוגיה היא כיום הכרחית בבניית יישומי רשת מבוססי בסיס נתונים.

 

בגלל שהטכנולוגיה פותחה בקוד פתוח, היא אומצה מיד אל לבה של תעשיית מפתחי האינטרנט, והיום משתמשים במנוע זנד כ-15 מיליון אתרים ברחבי העולם.

 

גרסטל אומר, כי "לעובדה ש זנד מזוהה באופן ישיר עם PHP יש קשר ישיר להצלחת החברה במונחי מכירות ביחס להשקעה בשיווק. כיום נמכרות דרך האתר שלנו תוכנות במיליוני דולרים בשנה".

 

עם זאת, אחרי קרוב לשלוש שנים של מכירות אך ורק באמצעות האתר, גרסטל מעיד, כי "לאחרונה חתמנו שני הסכמים עם שותפים אסטרטגיים – חברות תוכנה בעלות שם עולמי – שצפויים להשפיע על ההכנסות שלנו בצורה מהותית כבר בשנת 2004. בנוסף, מספר האתרים המאמצים את מנוע זנד גדל בצורה אקספוננציאלית ומאז תחילת 2004 שפת PHP הנה הפופולרית ביותר (23% מס"כ אתרי הרשת) לבניית יישומי WEB. לפיכך, אנחנו מצפים להמשך מגמת הצמיחה במכירות".

 

לאחרונה פורסם כי זנד גייסה 6 מיליון דולר בסבב גיוס שצפוי לגדול ב-2-3 מיליוני דולרים בעתיד הקרוב מקרב קרנות אמריקאיות מובילות.

 

זנד, הרשומה כחברה ישראלית, פועלת מרמת גן, ומעסיקה 30 עובדים, שעוסקים ברובם בפיתוח הדורות הבאים של פלטפורמת PHP ומנוע זנד.

 

לגרסטל ברור, כי לאחר שהטכנולוגיה אומצה על ידי רוב האתרים המובילים בעולם, נותר לזנד בעיקר המאמץ של מכירה לבסיס ההתקנות הפנומנלי שלה: "את תשתית הטכנולוגיה והמכירות כבר עשינו, ואפילו הצלחנו להגיע לאיזון ולרווחיות. כעת, אנחנו עושים מאמץ בכמה מישורים כדי להגיע לזינוק הבא במכירות וברווחים. להערכתי, שיתופם של השותפים האסטרטגיים החדשים ואלה שיצטרפו בהמשך, יוביל אותנו למכירות של עשרות מיליוני דולרים בתוך שנים אחדות".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים