שתף קטע נבחר

עונת הפיקניקים החלה: סקירת כלים חד פעמיים

מגוון הכלים החד-פעמיים לפיקניק ואירוח גדול מתמיד וכבר לא קשה למצוא סרוויסים מלאים מפלסטיק או קרטון קשיח. למה הם עולים כל כך הרבה, איזה מתאימים לחימום במיקרוגל ואיפה מצאנו את הכי זולים

עונת הפיקניקים והאירוחים החלה, ואיתה מבחר כלי אוכל חד-פעמיים במגוון עצום. הם צבעוניים, מעוצבים, עמידים בפני נוזלים ובפני חום וחלקם כל-כך יפים, עד שהעין עלולה לחשוב שהם עשויים זכוכית, חרסינה או אפילו פורצלן.

 

הכלים הלבנים והפשוטים 'של פעם' משמשים היום כמעט רק לימי הולדת של הזאטוטים. צלחות נייר אלה יכולות לשאת כמה ממתקים בלבד, והכוסות הלבנות, שנוטות ליפול ולשפוך על הילד את תכולתן - יכולות לשאת מקסימום משקה קל.

 

רוב הכלים החד פעמיים עמידים הרבה יותר מהלבנים הפשוטים, והם מתחלקים לשני סוגים: כלי קרטון קשיח וכלי פלסטיק צבעוניים. רובם מיובאים מארה"ב, מקצתם מאירופה, ויש אפילו תוצרת הארץ.

 

"שוק הכלים החד-פעמיים מספק כלים בעיקר למסעדות, לטייק-אוויי, למפעלים, למשרדים ולקייטרינג", מסביר אמיר דבש, מנכ"ל חברת ד"ר פאק, המשווקת כלים חד פעמיים לסיטונאים. "השוק הפרטי צורך אותם בעיקר לפיקניקים בתקופות של חופשות וחגים, או לאירועים".

 

היתרון של כלי הפלסטיק, מלבד כמובן האפשרות להשליך אותם לפח לאחר השימוש במקום לעמוד ולהדיח כלים, הוא יופיים ועמידותם. בגלל עוביים הם אינם מתעופפים ברוח, אינם מתקפלים כאשר מרימים אותם, אינם נבהלים מתפוח אדמה לוהט או סטייק שהגיע היישר מהגריל והם אינם נקרעים או נסדקים מחתכים בסכין. לעתים הפיתוי להדיח אותם במקום לזרוק לפח הוא גדול, אבל צריך לקחת בחשבון שהם תופסים שומנים וריחות, וסבון הכלים לא תמיד יכול להם.

 

אשר למחירים, ככל שהאיכות עולה - עולים גם המחירים. מי שמתפתה לכלים היפים, דמויי הסרויס הרגיל, צריך לקחת בחשבון שאפילו חגיגת יום הולדת לילד יכולה להסתיים בכמה מאות שקלים רק בסעיף כלי האוכל.

 

כל מארז של כלים אולי אינו יקר לכשעצמו - אך הצירוף של מערכות שלמות נוסק מעלה מבחינת המחיר. מגוון הכלים היפים והפיתוי להשתמש ולזרוק כל-כך גדולים, שהצרכן מוצא את עצמו מוסיף עוד ועוד כלי אוכל וכלי הגשה לעגלת הקניות - ואז נחרד למראה החשבון הסופי, וזה למרות שמדובר 'רק' בפלסטיק או בקרטון.

 

חשוב לציין, כי פער המחירים בין כלים חד-פעמיים וכלים רגילים הולך ומצטמצם. אם בעבר היה צריך להשקיע ב'סרוויס' יקר ומפואר, היום ניתן להשיג ברשתות השיווק מערכות כלי אוכל יפהפיות במחירים השווים לכל כיס.

 

כך, למשל, מערכת אוכל בת 18 חלקים, מקושטת בפרחים ומעוטרת בפס זהב, נמכרה לקראת הפסח ברשת ג'מבו ב-129 שקל. ברשת קוסמוס אפשר למצוא ב-79 שקל סט של 36 כלים ב-79 שקל, או 18 צלחות מרובעות ב-139 שקל. כלים אלה אמנם כבדים מכדי לסחוב אותם לפיקניק, אבל מצד שני אפשר להשתמש בהם עד שיישברו ויילכו לעולמם, ועדיין מחירם יהיה זול יותר ממערכות חד-פעמיות יוקרתיות. לשימוש בכלים הרב פעמיים יש גם ערך סביבתי לא מבוטל.

 

איפה כדאי לקנות?

 

מה כוללים הכלים החד-פעמיים והיכן ניתן להשיג אותם?

 

חנוך נדלר מחברת הגביע (שנרכשה לאחרונה על ידי קבוצת סולתם-רדד), אומר כי החברה השיקה לקראת יום העצמאות כלי אוכל חד-פעמיים, הן מקרטון והן מפלסטיק. סדרת כלי הקרטון עשויה לדבריו מחומר מיוחד לשימוש במיקרוגל ועמיד לנוזלים (היא נמכרת רק ברשת שופרסל תחת המותג הפרטי סופרקלס) והן מפלסטיק צבעוני, חומר שאותו לא מכניסים למיקרו.

 

שתי הסדרות כוללות צלחות בגדלים וצורות שונות, קעריות, כוסות למשקאות קרים וחמים, כוסות ליין ולשמפניה, מפות ומפיות שולחן וסכו"ם. סדרת כלי הפלסטיק של הגביע נמכרת בכל רשתות השיווק, בחנויות כלי בית ובחנויות המפעל של סולתם רדד.

 

למה מחירי כלי הפלסטיק היוקרתיים גבוהים יחסית? "המחיר נקבע לפי העובי, המשקל והעיצוב", מסביר אריה רז, מנכ"ל החנות הוותיקה היפר-פלאבסט בבני ברק (רח' אברבנאל 36). לדבריו, חסל סדר סרוויס ומעתה אמור פלסטיק, בעיקר בגלל הנוחיות והחסכון בעבודת ההדחה.

 

בכלי הפסלטיק ישנן כמה דרגות איכות ומחיר, החל מהכלים הפשוטים, המשך בקלסיים וכלה בכלי הייבוא היקרים והמפוארים יותר. בבדיקה שערכנו, מצאנו כי למרות שמדובר בחנות מתמחה - המחירים בחנות זו גבוהים יחסית.

 

לצד היפר-פלאסט קיימות בארץ חנויות רבות, המתמחות בכלים חד-פעמיים. כולן מחזיקות גם מפות, מפיות, כלי הגשה, קערות, מגשים, תבניות אפייה, כפות הגשה וכן קישוטים לאירועים, מסיבות ופיקניקים. את המגוון הזול מכולם מצאנו בחנות שולחן ערוך בראש העין (רח' חותמי המגילה 21). המנכ"ל והבעלים קובי לוי מרכיב 'סרוויס' לפי צרכיו של הצרכן אפילו למאות משתתפים.

 

"אנחנו מרכיבים מערכות חד-פעמיות לא רק לחגיגות ואירועים, בבית או בחוץ, אלא גם לבתי אבלים, לאזכרות, לעלייה לתורה והכנסת ספרי תורה", אומר לוי, שהמחירים בחנותו מצדיקים נסיעה לראש העין. כדי להפחית עלויות הוא ממליץ לשלב כלי פלסטיק איכותיים עם כלי קלקר זולים יותר.

 

בחנות מגוון גדול לא רק של צלחות וכוסות, אלא גם סוגים רבים של סכו"ם חד-פעמי (המזלגות עם השיניים הגדולות הם המבוקשים ביותר) וכן מגוון גדול של כוסות יין חד-פעמיים.

 

מלבד החנויות המתמחות, אפשר להשיג כלים חד-פעמיים ברשתות כמו הכל בדולר (בעיקר מהסוג הלבן), הום סנטר, אייס וכמובן בכל רשתות השיווק, כאשר מטוטלת המחירים נעה בהתאם לסיווג הרשת ומיקומה.

 

חברת מסיבלי, לדוגמה, מספקת כלים חד-פעמיים בין השאר לרשתות קו-אופ, מגה, סופר סנטר וטיב טעם, אך המחירים לכל מארז שונים מחנות לחנות, אף באותה רשת. לחברת מסיבלי גם חנות מפעל (רח' ז'בוטינסקי 83 בני ברק), והיא משווקת בנוסף לכלים החד-פעמיים גם מוצרים לימי הולדת ומסיבות כמו שקיות, קישוטי שולחן, נרות יום הולדת, צפצפות, שרשרות אותיות ודגלים.

 

ייבואן גדול נוסף היא חברת סילקו, המייבאת בין השאר את המוצרים החד פעמיים האמריקניים הנחשבים ליוקרתיים יותר ונושאים את הלוגו סולו. כלים אלה מגיעים ביותר מ-10 צבעים, ביניהם צבעי יין, כסף וזהב, והם נמכרים בחלק מרשתות השיווק הגדולות ובחנויות חביב.

 

מותר להכניס למיקרוגל?

 

החידוש הגדול בתחום הכלים החד-פעמיים הם קעריות ההגשה והמגשים למיניהם. הקערות השקופות החדשות לסלט נראות כמעט כמו מזכוכית. חלק מכלים אלה עשויים פלסטיק מסוג פי.וי.סי, והם לא רק יפים אלא גם ניתנים לשימוש רב-פעמי, לחימום במיקרוגל ולשטיפה במדיח הכלים.

 

אחת הבעיות שעולות בתחום זה היא מה מותר ומה אסור לעשות בכלים החד-פעמיים. על המארזים של כלים אלה לא מצויינים החומרים שמהם הם עשויים, כך שהצרכן עלול לבלבל את הקרטון בפלסטיק ואת הפוליקרבונט באלומיניום.

 

דקדוקים אלה אולי אינם חשובים כאשר מדובר בשימוש חד-פעמי בפיקניק ומשם לפח - אך הם יכולים להיות בעלי משמעות רבה כאשר מחממים את הכלי על תכולתו בתנור או במיקרוגל.

 

מדובר בכלים הנושאים אוכל או משקה, שעלולים לפלוט חומרים מזיקים, ומכיוון שהנזק בלתי ידוע מומלץ שלא לקחת יותר מדי סיכונים. נכון שאפשר לברר בחנויות המתמחות מה מותר ומה אסור לעשות עם כל כלי וכלי - אך אם התשובה אינה חד-משמעית כדאי לוותר על חימום במיקרוגל או בתנור.

 

בנוסף לעובדה שאין איזכור לתכולת המוצר ואין הוראות שימוש, בולטת בתחום זה גם העובדה שעל רוב המארזים לא מצויינים שם היצרן והייבואן, בניגוד לצו הגנת הצרכן (סימון טובין). נראה שהגיע הזמן שמשרד התמ"ת יתלבש על תחום פרוץ זה, הנוגע למזון שאנחנו מכניסים לפינו.

 

חד-פעמי לנצח

 

המומחים לאיכות הסביבה נחלקים בדעתם לגבי השימוש בכלים החד-פעמיים. רובם טוענים, שכלים אלה מתכלים רק לאחר פרק זמן ממושך, הם תופסים נפח רב בערימות הפסולת ולכן הם מזיקים מאוד לסביבה.

 

המצדדים בשימוש בחד-פעמיים טוענים כי עלות הייצור של הכלים הרב-פעמיים גדולה יותר מאשר חבריהם קצרי המועד. אלה לוקחים בחשבון את מחיר חומרי הגלם, האנרגיה המושקעת בייצור, פליטות הגזים והשפכים של המפעל ואחר-כך עלויות הניקוי של כלים. בנוסף, הם אומרים שכלים אלה נשברים בקלות ולכן גורמים לצריכה מוגברת.

 

אנשי המשרד לאיכות הסביבה בישראל חד-משמעיים לגבי התנגדותם לשימוש נפוץ בכלים חד-פעמיים. "הקרקע שלנו, שהיא משאב הפסולת העיקרי בארצנו, היא משאב יקר ביותר וצריך לחסוך בה כמה שיותר", אומר אילן נסים, ראש אגף פסולת במשרד לאיכות הסביבה.

 

לדבריו, "לא רק שהכלים החד פעמיים יוצרים נפח רב בערימות הפסולת וגוזלים קרקע יקרה, גם לוקח להם מאות שנים עד שהם מתכלים. לכן אנחנו מעדיפים שהצרכנים הישראלים יעשו שימוש חוזר בכלים ולא ירבו להשתמש בכלים חד-פעמיים".

 

מחירים

 

צלחות פלסטיק צבעוניות (25 יחידות): 18-10 שקל

 

כוסות צבעוניות לשתייה קלה (25 יחידות) - 12-4.50 שקל

 

סכום (24 יחידות): 12-5 שקל

 

צלחות אובליות להגשה (10 יחידות): 13-8 שקל

 

לפתניות (25 יחידות): 10-4 שקל

 

כוסיות יין עם רגל (10 יחידות): 15-5 שקל

 

תבנית אפייה מאלומיניום (20 X 30 ס"מ): 2-1 שקל

 

קערה שקופה לסלט: החל מ-6.50 שקל

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים