שתף קטע נבחר

תה עושה סחרחורת: מילון המיתוסים הרפואיים השלם

אתם משוכנעים שאסור לשתות מים אחרי פירות? בטוחים שירקות אורגניים תמיד יותר בריאים? זה הזמן לספר לכם (ונא לא להיבהל) שאין שום הוכחה רפואית לכך שזה נכון. לצד הכללים הנכונים לאורח חיים בריא, יש גם לא מעט מיתוסים שרבים מאתנו חיים על פיהם

מיתוסים על ילדים מיתוסים על הריון מיתוסים על תזונה מיתוסים על מחלות 
מיתוסים על העור מיתוסים על ספורט 
האם גם אתם גדלתם על זה שאסור לשתות מים אחרי שאוכלים פירות? גם אתכם הזהירה סבתא שאם תלכו יחפים תהיו חולים ושאם תאכלו גלידה בחורף יכאב לכם הגרון? הורים רבים לעגו לאמונות התפלות הללו כשהיו צעירים, אבל כשהקימו משפחות משלהם – הם אימצו מיתוסים לא פחות מופרכים בטיפול בילדיהם.

 

זה הזמן לנפץ את כל אותן דעות קדומות ורווחות הנוגעות לטיפול בבריאותנו.

 

בכתיבת המאמר השתתפו פרופ' חיים לוטן, פרופ' שוקי דור, פרופ' ישראל פוטסמן, ד"ר משה לפידות, ד"ר אמנון מוסק, ד"ר חנא גרזוזי, ד"ר רפי טיין, ד"ר דני נמט, אולגה רז ואתר האינטרנט של אוניברסיטת הרווארד
מיתוסים על ילדים

 

אוי לעיניים

 

המיתוס: צפייה ממושכת במסך המחשב או הטלוויזיה מזיקה לעיניים ועלולה לגרום לפזילה.

האמת: צפייה ממושכת וממוקדת במסך עלולה, לכל היותר, לגרום לעייפות. מסכי הטלוויזיה והמחשבים בישראל עוברים בדיקות תקן מחמירות כך שהצפייה בטוחה. ומה לגבי פזילה? היא נגרמת מסיבות אחרות כגון תורשה ואסטיגמיטיזם (קוצר ראייה).

 

גדילה כואבת

 

המיתוס: כאבי הגדילה שחשים חלק מבני הנוער גורמים לבעיות במפרקים.

האמת: הרפואה אינה מכירה את המונח 'כאב גדילה'. תהליך הגדילה בגיל ההתבגרות עלול להיות כרוך בבעיות בריאותיות ובכאבים – אך בעיות במפרקים אינן נגרמות בשל גדילת העצמות.

 

זיעה בעריסה

 

המיתוס: תינוקות לא מזיעים.

האמת: כל יצור אנושי מזיע, נקודה. הזיעה נוצרת מבלוטות הפרושות על פני כל הגוף, אך ישנם מקומות שבהם יש ריכוזים גדולים יותר של בלוטות זיעה – כמו בבתי השחי ובכפות הידיים. הבלוטות הללו פעילות ומסוגלות לייצר זיעה גם בגופו של תינוק בן יומו. רק מי שנולדו ללא בלוטות זיעה, ומדובר במקרים נדירים, לא יזיעו.

 

פיפי ולישון

 

המיתוס: ילד עם חום צריך לשכב במיטה.

האמת: החום כשלעצמו אינו מחלה אלא מעיד בדרך כלל על דלקת המקננת בגוף. החום אינו מחייב לשכב במיטה: ילדים מסוימים יישארו עירניים ונמרצים גם כשהם סובלים מחום גבוה, אחרים ירגישו חלשים וירצו לשכב במיטה גם כשאין להם חום.

 

חזור למעלה
מיתוסים על הריון

 

גלולות מסוכנות?

 

המיתוס: גלולות למניעת הריון מגבירות את הסיכון ללקות בסרטן.

האמת: אין עדות מחקרית לכך. ייתכן שההפך הוא הנכון: נטילת גלולות למניעת הריון מגינה מפני התפתחות סרטן מפני שבזמן השימוש בהן מספר הביוצים מצטמצם – דבר המפחית את הטראומה על השחלות, שעלולה לגרום לסרטן.

 

תאכלי בשביל הילד

 

המיתוס: את בהריון? זה הזמן לאכול בשביל שניים.

האמת: נשים הרות חשות תיאבון מוגבר הנובע מהשינויים ההורמונליים והפיזיולוגיים שעוברים על גופן התופח. אלא שהעובר יודע להפיק את המזון הדרוש לו ממה שאמו אוכלת ממילא, כך שהאם אינה צריכה לאכול במיוחד גם בשבילו. הרופאים ממליצים לנשים להקפיד על כך שבמהלך ההריון הן יעלו 11-12 ק"ג בממוצע במשקלן – כשמחציתם נצברים בגוף ממי השפיר, מעודף נוזלים בגוף וממשקל העובר.

 

מאמץ בעייתי?

 

המיתוס: אם תפעילי מאמץ מוגבר במהלך ההריון את עלולה להפיל – או שייוולד לך תינוק קטן.

האמת: פעילות ספורטיבית מותרת ואפילו מומלצת לנשים הרות. הפלות עלולות להיגרם מסיבות אחרות כמו הפרעות גנטיות אצל העובר. התינוק עלול להיוולד קטן מסיבות הקשורות להתפתחות, ולא כתוצאה מהמאמץ הגופני שמשקיעה האם במהלך ההריון.

 

סקס והבטן הגדולה

 

המיתוס: במהלך ההריון רצוי להימנע מסקס.

האמת: כשההריון תקין, אין מניעה מקיום יחסי מין אפילו עד השלבים הסופיים שלו. נשים רבות חשות תשוקה מינית מוגברת במהלך ההריון, ולכן זה אפילו מומלץ לעסוק בפעילות מינית בזמן זה. כל עוד האישה בריאה, התכווצויות הרחם הנגרמות בזמן המגע המיני לא יסכנו אותה.

 

כשהעובר יוצא לפאב

 

המיתוס: שתיית קפה ואלכוהול במהלך ההריון גורמת להתכווצויות ברחם.

האמת: ההיפך הוא הנכון. רופאי נשים אפילו נהגו בעבר להשתמש בעירויי אלכוהול כדי לעצור התכווצויות ברחם. ההתכווצויות נעצרו ושום נזק לא נגרם לעוברים. גם שתיית קפה לא יכולה להזיק לעובר.

 

מתיחה לא מצחיקה

 

המיתוס: קרמים מיוחדים עשויים לעכב את היווצרותם של סימני מתיחה על הבטן בזמן ההריון.

האמת: סימני המתיחה נובעים משינויים הורמונליים וממתיחה מוגברת של עור הבטן והחזה התופחים במהירות במהלך ההריון. קרם או נוזל טיפוח כלשהו אינם יכולים למנוע או לעכב את ההתפתחות הזו.

 

מי מפחדת משעווה?

 

המיתוס: במהלך ההריון אסור למרוט שיער בשעווה חמה.

האמת: הריון הוא תהליך גופני בריא ולכן כל מה שמותר לאישה לעשות בזמן רגיל – מותר לה לעשות גם כשהיא הרה.

 

חזור למעלה
מיתוסים על תזונה

 

אין יציאה

 

המיתוס: בננה גורמת לעצירות.

האמת: אין מזון שגורם לעצירות – אך ישנם מזונות, לרבות הבננה, שבזמן קלקול קיבה נספגים טוב יותר בקיבה ואינם מאיצים את השלשול. אלה מאכלים המורכבים מפחמימות, שנספגות בקלות ואינן גורמות לעומס על מערכת העיכול.

 

זהירות, צום

 

המיתוס: צום מנקה את הגוף מרעלים.

האמת: הכליות, הכבד ומערכת העיכול יודעים באופן טבעי לנקות חומרים בלתי רצויים לגוף דרך מחזור הדם וההפרשות השונות. צום לא מגביר את תהליך הניקוי, אלא רק גורם להשבתה זמנית ולא תמיד רצויה ובריאה של מערכת העיכול.

 

קח פרי ותהיה לי נקי

 

המיתוס: אכילת רימון מנקה את הדם.

האמת: בגלל צבעו הארגמני יוחסו לרימון תכונות 'ניקוי' – אבל לא בצדק. הרימון הוא פרי בריא ועשיר בוויטמינים ובסוכר אבל אין לייחס לו סגולות ריפוי.

 

בריאות אורגנית

 

המיתוס: מזון אורגני בריא יותר ממזון רגיל.

האמת: היתרון היחיד של המזונות האורגניים הוא שהם לא עברו ריסוס בחומרי הדברה כימיים במהלך תהליך הגידול. אבל זהו גם חיסרון: ירקות ופירות אורגניים חשופים יותר למחלות צמחים העלולות להזיק לגופנו.

 

מתוק ומסוכן

 

המיתוס: סוכר לבן מזיק לבריאות.

האמת: לאדם בריא שמשתמש בסוכר לבן במינון שאינו מוגזם, לא נשקף כל סיכון בריאותי מהגרגרים המתוקים. הסוכר אמנם משמין ומגביר את התיאבון, אבל אם משתמשים בו בתבונה הוא לא מזיק.

 

מי צריך ויטמינים?

 

המיתוס: נטילת ויטמינים מגבירה את חיוניות הגוף.

האמת: זה נכון רק במצבים שבהם קיים מחסור בוויטמינים בגוף. אדם בריא המקפיד על תפריט מאוזן הכולל פירות וירקות, פחמימות, שומן וחלבונים – אינו חייב להשתמש בוויטמינים ולכן השפעתם על חיוניות הגוף אינה קיימת.

 

מיתוס קשה לעיכול

 

המיתוס: מזון קר גורם לבעיות עיכול.

האמת: רק לאנשים שסובלים מבעיה בוושט שנקראת ריפלוקס. לשאר אין כל בעיה מפני שמערכת העיכול מעכלת כל מזון, חם או קר. לכן גם אם מתחשק לכם לטרוף רגל של עוף ישר מהמקרר – אתם יכולים לאכול אותה בלי חשש לקיבתכם.

 

חזור למעלה
מיתוסים על מחלות

 

אקלים אלים

 

המיתוס: חילופי מזג האוויר גורמים לארתריטיס.

האמת: הרס המפרק (ארתריטיס) נגרם כתוצאה מחבלה או העמסת יתר על המפרקים והוא מתרחש בתהליך איטי והדרגתי. למזג האוויר אין כל קשר להיווצרותה של המחלה והוא לא משפיע על חומרתה או משנה את מהלכה.

 

גיהוק ללא הפסקה

 

המיתוס: כשמגהקים צריך לשתות מים.

האמת: גיהוק הוא רפלקס הנוצר כתוצאה ממתיחת הקיבה וגורם לגירוי. גיהוק מתחיל ומסתיים בלי קשר לנסיונות לעצור אותו, לרבות שתיית מים.

 

יושב על הווריד

 

המיתוס: ישיבה בשיכול רגליים גורמת להיווצרות ורידים.

האמת: הוורידים 'יוצאים' כתוצאה מלחץ תוך ורידי שפוגע בשסתומים, מביא להצטברות דם ומנפח את הוורידים. התהליך הזה נגרם בשל עמידה ממושכת, הריונות, לידות, עודף משקל – אך לא בשל ישיבה ברגליים משוכלות.

 

ברווזים, ברווזים

 

המיתוס: 'עור ברווז' מעיד על מחלה.

האמת: כשאנו חשים התרגשות, מתח, דריכות וקור סומרים זקיפי השיער כתגובה הגנתית של הגוף. הסתמרות השיער גורמת לעור להיראות מחוספס – אך זו תגובה טבעית ולא סימן למחלה.

 

יד על הלב

 

המיתוס: לפני התקף לב חשים בכאב ביד שמאל.

האמת: יותר מ-50% מהאנשים הלוקים בליבם לא ירגישו כאבים ביד לפני ובמהלך התקף לב. אצל 30% מהחולים יופיע התקף הלב ללא כאב כלשהו – ורק 20 האחוזים הנותרים יחושו בכאבים שאינם אופייניים להתקף (כלומר, כאבים בגב אך לא כאבים בחזה).

 

מתח כואב

 

המיתוס: מיגרנה נגרמת כתוצאה ממתח נפשי.

האמת: הסיבה למיגרנה היא תמיד ובאופן מובהק על רקע ביולוגי. מתח אינו יכול לגרום להתקף ולא להרפיה ממנו.

 

מדלקת לחום

 

המיתוס: תמיד כשיש דלקת חייבים להרגיש חום.

האמת: ישנם מקרים של זיהומים קשים בגוף המופיעים ללא חום – ולעומתם ישנם זיהומים קלים המופיעים עם חום גבוה.

 

רזה וטוב לה?

 

המיתוס: נשים רזות לא יחלו באוסטאופורוזיס.

האמת: זוהי המחלה היחידה שיש בה יתרון דווקא לנשים שמנות. הן מוגנות יותר מפני שמסת המשקל המופעלת על העצם מונעת את בריחת רקמת העצם. לנשים רזות הנמצאות בסיכון לחלות באוסטאופורוזיס מומלץ לעסוק בהליכה או בריצה.

 

חזור למעלה
מיתוסים על העור

 

קרינה בכל מקום

 

המיתוס: שיזוף בצל אינו מסוכן.

האמת: השתברות קרני השמש נוצרת כתוצאה ממגע של הקרניים עם הקרקע. לכן, גם כשנמצאים במקום מוצל אפשר להשתזף. לשיער יש עובי המיתוס: כשמגלחים שיער הוא צומח מחדש כשהוא עבה יותר. האמת: חתך הסכין בעור הוא הגורם למראה זיפי וקשה יותר, אך אין קשר בין צורת הסרת השיער לבין האופן שבו הוא צומח מחדש.

 

חפיפה לא מזיקה

 

המיתוס: חפיפה יומית גורמת לנשירת שיער.

האמת: מדי יום נושרות בממוצע כ-100 שערות מראשנו. זהו תהליך טבעי שחפיפה אינה מגבירה או מאיטה אותו.

 

קמטים שנשארים

 

המיתוס: ישנם קרמים שמיישרים קמטים.

האמת: קמטים נוצרים כתוצאה מכוח הכובד, מהזדקנות העור, מאובדן החומרים קולגן ואלסטין המרכיבים את הרקמה התומכת בעור, מחשיפה מצטברת לשמש ומעישון. מריחת קרם על העור מסוגלת להיטיב במקצת את המראה שלו – אך לא למנוע או לעצור התפתחות קמטים.

 

לאן נעלם הסידן?

 

המיתוס: ציפורניים נסדקות ונשברות בגלל חוסר סידן.

האמת: ציפורניים נשברות בשל חשיפתן הממושכת למים ולחומרי ניקוי. מחסור בסידן גורם לנזקים אחרים בגוף, לא לשבירת ציפורניים.

 

צבע מסרטן

 

המיתוס: צבעי שיער מסרטנים.

האמת: החומרים הכימיים הנמצאים בצבע לשיער נבדקים בקפדנות על ידי רשויות הבריאות, ולא נמצא בהם סיכון פוטנציאלי לגרימת סרטן.

 

הראש באפור

 

המיתוס: שיער מאפיר בגלל הצרות.

האמת: ישנם מצבים של חוסר שיער חריף, שמתבטאים בקרחות זעירות על הראש שבקושי ניתן להבחין בהן. הקרחות האלה זמניות, ואחרי שהשיער נושר – צומחות במקומו שערות חדשות ולבנות. בכל אופן, לא הוכח קשר בין מצוקה נפשית לבין שינוי צבע שיער.

 

חזור למעלה
מיתוסים על ספורט

 

חזק אבל נמוך

 

המיתוס: ילד שמרים משקולות יישאר נמוך.

האמת: המיתוס הזה גרם לכך שהכנסת אישרה את חוק חדרי הכושר המגביל את גיל המתאמנים ל-16. כשילד נשאר נמוך יש לכך סיבות גנטיות או שהוא סובל מבעיות גדילה. שום סוג של ספורט לא קשור בהתפתחות לגובה.

 

צלילה בטוחה

 

המיתוס: בזמן הווסת אסור לעשות כושר.

האמת: למה בעצם? וסת אינה מחלה ולכן מה שמותר ומומלץ לעשות בימים רגילים מותר ומומלץ לעשות גם בימי המחזור החודשי, לרבות צלילה. ואם מדברים על צלילה, הנה עוד מיתוס שעומד להתנפץ: כרישים אינם נמשכים לריח הדם.

 

לא רק ריצה

 

המיתוס: ריצה היא ענף הספורט ששורף הכי הרבה קלוריות.

האמת: אין בספורט ענף שהוא 'הכי'. כל אחד מהמקצועות מפעיל שרירים שונים, למעט שחייה המפעילה בו זמנית את כל שרירי הגוף. גם הליכה איטית או מהירה, קפיצה גבוהה או בינונית וכדומה, שורפות קלוריות.

 

רעבים לספורט

 

המיתוס: צריך לעשות כושר רק על קיבה ריקה.

האמת: כשעוסקים בפעילות ספורטיבית אחרי ארוחה דשנה עלולות להיגרם אי נעימויות – אך לא סיכון בריאותי. מאידך, עיסוק בספורט במצב של רעב או צמא, כשהגוף חלש יחסית, עלול להיות מסוכן.

 

רוק זה לא צחוק

 

המיתוס: רוק של כלב מחטא פצעים.

האמת: הרוק שניגר מפיו של הכלב המלקק אתכם באהבה אכן מכיל חומרים אנטיבקטריאליים, אך גם חיידקים רבים שעלולים במגע עם חתכים ופצעים לגרום לזיהומים אצל בני אדם. לכן, תמשיכו לאהוב את הכלב שלכם, אבל אל תהפכו אותו למקבילה של יוד לחיטוי. הוא לא כזה.

 

תישארו אופטימיים

 

המיתוס: חשיבה חיובית מרפאת מחלות.

האמת: חשיבה חיובית הופכת כל מחלה לנסבלת יותר, מעניקה כוחות נפש ויכולת התמודדות טובה יותר – אבל הקשר בינה לבין ריפוי מחלות לא הוכח עדיין במחקרים. הרי גם אנשים אופטימיים מתים.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלום בר טל
מים אחרי פירות זה בסדר?
צילום: שלום בר טל
צילום: סי די בנק
הגלולה מזיקה לבריאות?
צילום: סי די בנק
צילום: סי די בנק
שיער מאפיר בגלל צרות?
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים