שתף קטע נבחר

יוזו: פרי הדר אצילי

הוא שימש כתרופת קסם, טעמו כתערובת של ליים ומשמש ומחירו בשמיים. הכירו את האתרוג היפני: פרי היוזו

קבענו בשמונה וחצי ב"ג'יו". זוהי האיזאקאיה (פאב-מסעדה יפני) הקבועה של אדי, והוא לא מוותר על מנהל המשמרת הקבוע שלו, שיודע ומכיר בדיוק את כל השגעונות שלו. אדי אומר שכשהבחור החייכן יעבור לסניף בשיבויה - הוא ישר עובר לשם, יחד איתו.

 

אדי נשוי לסטומי, יפנית מקסימה וחייכנית, וחי איתה כבר הרבה שנים בטוקיו. זה הוא שהכיר לנו את "ג'יו" המופלאה, ומאז היא הפכה להיות איזאקאית הבית שלנו. האוכל פה נפלא, מסורתי יפני לצד חדש עם קריצה לאוכל המערבי, והכי חשוב - אוירה שובבה של חבורות צעירים שבאים אחרי העבודה, או הלימודים לעשות שמח: לאכול, לשתות ושוב לשתות ו... שוב לשתות, כמיטב המסורת היפנית.

 

בפעם הראשונה שבאנו לכאן, חבורת בנות צוהלת, במצוותו של אדי, הבנו מהר מאוד שיש בעיה: התפריט המשתנה כל שבוע כתוב ביפנית בלבד, יש תפריט קבוע באנגלית, אבל הוא מצומצם למדי. לא איבדנו את הראש והתקשרנו מיד לנייד של אדי: הוא כיוון אותנו באלגנטיות להזמין זארו טופו (סוג מובחר של טופו) צלעות טלה, ראש של דג, סטייק פילה, לקנח בסורבה מיוזו ולשתות כמובן, יוזו סאואר.

 

סאואר הוא שם כולל לקוקטילים ששותות בדרך כלל בנות המין היפה וכוללים אלכוהול עם מיץ פרי - בדרך כלל פרי הדר. האלכוהול בקוקטייל הפופולרי הוא בדרך כלל שוצ'ו -מין וויסקי יפני נפוץ מאוד. מחית או מיץ הפרי משתנים מאיזאקאיה לאיזאקאיה. במקרים רבים יגיע הפרי עם מסחטה צמודה לסחיטה אישית במקום.

 

בג'יו מגישים כאמור יוזו סאואר - אלכוהול עם מיץ יוזו, פרי ההדר שלשמו התכנסנו היום. אדי אומר שהם משתמשים כאן בתרכיז יקר במיוחד, שהרבה איזאקאיות מתקמצנות להשתמש בו ולכן שווה להרחיק ולבוא עד לכאן.

 

לא אלאה אותכם בקורות אותו הערב שבו נפגשנו עם אדי במקרה בג'יו, רק אוסיף ואומר שאחרי ההנחיות שהוא נתן לחבר שלו מאחורי הדלפק, לחזק לי את הקוקטייל הנפלא בחיזוק מיוחד, ואחרי ששתיתי שלושה קוקטיילים כאלו, סחבו אותי במה שנקרא אחת על אחד למונית.

 

מה זה יוזו?

 

פרי ממשפחת ההדרים שמקורו ביפן. המילון היפני מגדיר אותו כסוג של אתרוג. הוא חמצמץ ונודע בעיקר בזכות הקליפה הארומטית שלו. גודלו, בדרך כלל, כגודל קלמנטינה, ולעיתים הוא מגיע לגודל של תפוז. לעיתים ירוק ולעיתים כתמתם, כשהוא גדול יותר.  עץ היוזו יכול להגיע לגובה של ארבעה מטרים.

 

הארומה של ההדר רב ההדר הזה מובחנת היטב מטעמם של הלימון והליים או מכל פרי הדר אחר, ומזכירה את זו של האתרוג שלנו.

והמחיר-מבהיל - לראותו בלבד, ממש כמו אתרוג.

 

יוזו מקושר בדרך כלל לאוכל מכובד וחגיגי. במאכלי סשימי, מטבח פיוז'ן ונובל קוו'יזין. יש שמתארים את טעמו כנישואין של ליים ומשמש

במדינות רבות קשה למצוא יוזו טרי לכן מסתפקים במין תרכיז שגם הוא יקר המציאות ומחירו נשקל הזהב.

 

טעמו של מיץ האתרוג היפני המשומר משובח ביחס למיצי פרי הדר אחרים משומרים. היפנים אומרים שהיוזו הוא מרענן מאושש ומרומם. פלא שזהו הקוקטייל המועדף באיזאקאיות, ובמיוחד על בנות המין היפה?

 

פיסה זערורית של קליפה תונח בזהירות במרק הסובה, ותשפיע באופן מפתיע בצורה עזה על טעמו של כל המרק. גם הפונזו - מין רוטב סויה מתובל, המכיל יוזו, יתרום לכל מטבל לנאבה דגים כזה או אחר. הפרי הנערץ יתרום גם כן לרוטב לסשימי או קינוח רב דמיון פרי מוחם של השפים ביפנים הצעירים ורבי ההשראה. מיומי חברתי מספרת לי טיפ יפני נשי בסודי סודות: "אני שמה קליפה של יוזו באמבטיה, להירגע ולהתבשם. תנסי בהזדמנות, כדאי לך".

 

קצת היסטוריה

 

היפנים מגדלים אותו על אדמתם והוא שימש במשך אלפי שנים גם לתרופות המסורתיות בגלל כל התכונות שמניתי לפני כן. ממש כמו אנטיביוטיקה יוזו היה על תקן של תרופת קסם עבור כל סוגי המחלות. שמן המופק מפרי היוזו מדורג בארומתרפיה על פי הפירוט הבא: מטהר, מאזן, מרגיע, מבהיר, עוזר לטיפול בעור שמן, לטיפול במחלת הספחת, באקזמה, דיכאון, חרדה. לא פלא שאני כל כך אוהבת יוזו, ממש ואליום-הדר. 

 

ומתי אצלנו?

 

השף בועז צאירי מבטיח שהוא עובד על הנושא ובקרוב, בעזרת השם ובועז, נוכל לחבוק יוזו טרי גם בארץ הקודש.

 

סשימי בקר ברוטב יוזו

 

חומרים:

נתח סינטה בקר משובח במשקל 1/2 ק"ג

 

למשרה:

1/2 כוס רוטב סויה

1/4כוס סוכר

2 כפות פונזו (רוטב סויה מתובל) בטעם יוזו (אם אין אז: רוטב סויה יפני + מיץ ליים או לימון)

2 כפות ציר דאשי (ציר דגים ממים רותחים בתוספת אבקת דאשי)

1/2 1 כפות מיץ פרי הדר 

 

לרוטב:

1/2 כוס רוטב סויה

1/2 כוס מירין (יין אורז יפני מתוק)

2 כפיות מיץ יוזו, או ליים, או מיץ לימון

3 שיני שום, פרוסות דק

1 כף ג'ינג'ר מגורר

 

הכנה:

1. מחממים את חומרי המשרה במחבת, עד לסף רתיחה, יוצקים על הבשר ומעמידים במקרר לשעתיים.

 

2. מנגבים את הבשר היטב עם נייר סופג וחותכים לפרוסות דקות ככל האפשר.

 

3. מסדרים על צלחת הגשה יפה, מערבבים את חומרי הרוטב, ומניחים בקערית ליד. מקשטים עם פלחי לימון, או ליים ועלי בזיליקום.

 

טרטר טונה ברוטב יוזו

 

חומרים:

200 גרם פילה טונה אדומה

1 פלפל אדום

1 עגבניה

1בצל סגול

עט בזיליקום רגיל ובזיליקום סגול

 

לרוטב:

1/2 כוס רוטב סויה

1/4 כוס מיץ לימון

2 כפות מיץ יוזו, או ליים

1 כפית שום כתוש

1 כפית ג'ינגר טרי, מגורר

 

הכנה: 

1. מערבבים את כל חומרי הרוטב. חותכים את כל הירקות לפרוסות דקות.

 

2. קוצצים את הדג עם סכין חדה במיוחד לחתיכות קטנות ככל האפשר. מערבבים את חומרי הרוטב ומערבבים בעדינות את הדג הקצוץ עם הרוטב.

 

3. עורמים תלולית של הטרטר על צלחת הגשה. מקשטים בירקות הפרוסים ובעלי הבזיליקום.

 

גיוון: במקום טרטר טונה להגיש עם סקלופ (קוקי סן-ז'אק) טרי

 

ואם אתם בסביבה 

 

זו ההזדמנות להמליץ על רשת האיזאקאיות המפלאה של ג'יו:

 

Jyu

סניף אביסו: 4-4-7 Ebisu, Shibuya-ku. (03)5449-2310

סניף נאקה מגורו: כ-300 מטר מתחנת הרכבת של נקה-מגורו, טלפון: 3794-1050 (03)

ואל תגידו שלא אמרתי לכם להזמין מקום מראש

 

איטאדאקימאס!

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לעיתים הוא ירוק...
ולעיתים כתום
סלט דאיקון, יוזו ושום מטוגן
מומלצים