שתף קטע נבחר

סיור מודרך בשוק הכרמל

יעקב (ג'אקומו) פיאלקוב מוציא אתם לטיול בין הדוכנים המועדפים עליו בשוק הכרמל: מג'ינס "אורגינל" ועד עשבי תיבול

"אם הייתי גר בתל אביב", אומר לי ידידי אלסנדרו בסיומה של ארוחה מופלאה ב"ג'ויה מיה" שברומא כאשר אנו מסבים על כוסיות גראפה, "הייתי רוצה לגור ברחוב קלישר". "קלישר?" אני שואל, "מה איבדת שם?". "זה המקום הכי קרוב לשוק הכרמל" הוא משיב בלי שמץ של חיוך על פניו.

 

אלסנדרו הוא איש כלבבי ושנינו אנשים של שווקים. סיבוב אחד בשוק מלמד אותי על מקום יותר מביקור בעשרה מוזיאונים. במקומות חדשים אני קודם כל מרווה את "צמאוני" לשווקים, ורק אז מתפנה לביקור במקומות אחרים.

 

בשווקים לפחות, אין לנו מה להתבייש. אני מזמין אתכם לצאת איתי לביקור בשוק הכרמל, השוק האהוב עליי - על ריחותיו, צבעיו, שירת המוכרים וקריאותיהם.

 

מתחילים מלמטה

 

שלא כמקובל, נגיע אל השוק מחלקו הדרומי, ממגרש החנייה הגדול ליד מסוף "כרמלית". נחנה שם את המכונית (50% הנחה לתושבי תל אביב) ניקח סל, או עגלת קניות ונצא לדרך. מיד מול מרכז מגרש החנייה, בסמטה צרה בשם יחיה, אפשר להשיג את הירקות הזולים ביותר בשוק. האיכות לפעמים מעט פחותה מהשאר, אבל המחיר כמעט חצי.

 

דגים וממתקים

 
דוכן ממתקים
ממתקים בזיל הזול. שימו לב לתאריך התפוגה

 

נכנס לרחוב הכרמל - הרחוב המרכזי המקורה, ברובו, ביריעות בד - השמש אינה קופחת על הראש כמו פעם. מיד בכניסה, בדוכן הראשון מצד ימין תמצאו פיצוחים ופירות יבשים, מעט אחריו דוכן ממתקים: הכל בזיל הזול - שוקולדים תוצרת חוץ, זולים יותר מ"עלית", עוגות מוכנות (חלקן גם מתורת "אסם") במחיר צחוק, וופלים סוכריות ועוד. כדאי לשים לב לאריך התפוגה של המוצרים, לעיתים הוא מאוד קרוב.


דוכן הדגים של דרור
אם תבקשו ינקו ויפלטו לכם את הדגים

 

בצמוד לממתקים, תמצאו את "דוכן הדגים של דרור". קרפיונים טריים ב-20 שקל, בורי ב-25 שקל לקילו ופילה סלמון קפוא ב-24 שקל. ממש ממול, דוכן צמחי התבלין. כאן אפשר למצוא הכול, ממש הכול. אפילו פרחי קישואים בהזמנה מראש. יש כאן פטריות מסוגים שונים, זוקיני, רוברב וכל צמח תבלין שעולה בדעתכם.

 

עשבי תיבול, חמוצים, שמן זית ועוף

 

נטפס עוד כ-50 מטר למעלה, כאן מתחילה החגיגה האמיתית: משמאל דוכני שמנים, שימורים ודגים, מעושנים, מלוחים וכבושים. אפשר להשיג כאן שמן זית (סביר למדי) במחיר 25 שקל לבקבוק. ממול יינות תוצרת רומניה וגרוזיה, 18 שקלים בקבוק של ליטר.

 


בסטה של צמחי תבלין
המון ירוקים בפינת רחוב חבשוש

 

בפינה הבאה, פינת רחוב חבשוש, דוכן עשבי תיבול עם מבחר עצום וטרי: צרור בזיליקום (השווה בגודלו ל-10 צרורות בסופר) במחיר 3.5 שקלים, הריחות מדהימים והרוכלים מסביב נותנים את קולם בזמרה, מי כדי למשוך לקוחות ומי מתוך שמחה על הפדיון היומי שנעשה עד עכשיו.

 

נפנה לרחוב חבשוש, בפינה משמאל חנות חמוצים - דגים, זיתים, סלמון מעושן, חמוצים, שימורים ועוד (סלמון מעושן: 8 שקל ל-100 גרם) ואחריה בסמטה חנות עופות. ממש חוויה לעמוד ולראות כיצד המוכרים, מישה ושמחה אשתו מפרקים את חזה העוף. לא, אומר לי מישה, אל תיקח היום כנפיים זה לא בשבילך. תבוא מחר.

 

פירות ים, דגים מלוחים ומצרכים לסושי

 

חזרה לרחוב הראשי, הכרמל. במרכז מכונית פורקת צמחי תבלין, צפיפות ודוחק ואני בקושי מצליח לפלס את דרכי בשביל הצר שהיא מותירה. בפינת הכרמל וחבשוש דוכן גבינות ואחריו כמה דוכני ירקות, פיתות, צ'יאבטות ולחמים שונים. מימין דוכן שימורים ופסטות. אפשר למצוא כאן פסטות יבשות תוצרת איטליה וסרדינים תוצרת חוץ - 3 ב-10 שקל.

 

מעט הלאה עדיין ברחוב הכרמל על המדרכה הימנית, בין הרחובות שפ"ר ורמב"ם, חנות דגים ופירות ים. הריח מחריד אבל אפשר למצוא כאן, סרטנים, קלמרי ושרימפס, סרדינים ודגים - הכל טרי. לקוחות תאילנדים ופיליפינים ממששים את הסרטנים אחד אחד בידיהם ואני קונה לעצמי קילו שרימפס. שתי חנויות הלאה בפינת רמב"ם - דוכן הגבינות המפורסם של השוק. הכל בזיל הזול, אבל לעולם לא תצא עם הכמות שביקשת. בקש 200 גרם ותקבל 400 והכל בקצב מסחרר.

 

הלאה משמאל, בפינת רחוב ישכון, חנות הדגים המלוחים של שני אחים הדתיים. ממש חור קטן ועלוב, אבל יש כאן הכל ובאיכות מעולה. מעט קדימה באותה סימטה החנות מזרח ומערב - כל שדרוש לטבח החובב את מאכלי המזרח כולל חומרים לסושי ודפי הדרכה.

 

תבלינים וג'ינס אמיתיים

 

חוזרים לרחוב הכרמל ומטפסים עוד מעט. מימין, מיד, אחרי רחוב רמב"ם, דוכן מכנסיים ג'ינס "אמיתיים" ב-45 שקל ולידו דיסקים מוסיקה ומשחקים, "אורגינליים" כמובן. מן הצד השני של הכביש דוכן פטריות. וירקות מיוחדים - 10 שקל לקילו פטריות שמפיניון.

 


פטריות בשוק הכרמל
קילו ב-10 (מאחור, התבלינים של עמרני)

 

ממש מאחוריו -  חנות התבלינים של האחים עמרני. כאן יש הכל, צנוברים, חילבה, סומאק, פירות מיובשים וכל מה שצריך לבישול. מסתבר שהאחים עמרני כוחם יפה גם בתבלינים ולא רק בשירה (זוכרים את צמד העמרנים ואת חדווה עמרני?). ואגב, לאלה שאינם מתעצלים, בקצהו השני של השוק, בככר מגן דוד נמצאת חנות התבלינים שהפכה למוסד בתל אביב - חנות התבלינים של פרונט. שום תירוץ לא יתקבל מאלה שלא ביקרו שם מעולם.

 

"טיב טעם" המקורי וגבינות מיוחדות

 

אנחנו עמוסים בשקיות, עוד קפיצה קלה לחנות הבשר של נתן ברחוב תרמ"ב לבשר סינטה מיושן היטב ב-40 שקל לק"ג, לחנות הבשר של של מעדני מניה בפינת רח' חבשוש או לטיב טעם (הסניף הוותיק והראשון) על המדרכה מימין, מעט אחרי רחוב השומר, מאחורי דוכן הפרחים, לפסטרמה הודו ב-3.25 שקל או פסטרמה חזיר ב-4.5 שקל ל-100 גרם.

 

בדוכן הגבינות של אורי בתחילת השוק, על המדרכה השמאלית, כ-75 מטר לפני רחוב הלל הזקן, אני מוצא את הגבינות המיוחדות שלי. לעיתים אני מסתפק בטעימות בלבד ואורי אינו עוצר בעדי "מה שלום הבן?", הוא שואל, "תגיד לו שיש את הגבינה שהוא אוהב". כשזמני בידי אני קופץ גם לדוכן הנעליים של ברוך בפינת רח' רבי עקיבא להחלפת דברי רכילות על השוק, לדוכן החולצות שעל הכביש לידו, לראות מה חדש בעולם ההלבשה לגבר או לדוכן הסוללות, שתי חנויות לפני רחוב עקיבא, על המדרכה השמאלית ליד דוכן הדגים המעושנים, לחדש את מלאי הסוללות בבית (3 שקל לחבילה). וכך, עמוס לעייפה, אני משרך את דרכי בחזרה לחניון, מנה שווארמה בקיוסק הסמוך, כוס לימונדה בדוכן שלידה ואני מתפנה לחישוב החיסכון.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעקב (ג'אקומו) פיאלקוב
מפרקי העופות. חוויה
צילום: יעקב (ג'אקומו) פיאלקוב
צילום: יעקב (ג'אקומו) פיאלקוב
דוכן של חמוצים. שימורים ועוד
צילום: יעקב (ג'אקומו) פיאלקוב
מומלצים