שתף קטע נבחר

קניה: לישון עם נמרים

שעיטת עדרי הבפאלו, שיח בבונים, מטס פלמינגו, האכלת תנינים, ציידי העולם הישן, צ'יטה טורפת גנו, וגם כמה מילים על שרשרת המזון. ספארי משפחות באפריקה

נכון שאי-אפשר להתעלם מחשיבותם של שיעורי הטבע בבית-הספר ומצפייה בערוץ החיות בטלוויזיה, אבל לעמוד מול נמר ולראות לו את הלבן בעיניים זה כבר שיעור מסוג אחר. עוד לא פגשתי גם ילד שיסרב לביקור בגן חיות, במיוחד כזה שבו הן מסתובבות חופשי.

 

במהלך טיול משפחות לספארי בקניה אין שום סיכוי לשמוע את הקיטור הפופולרי "אוף, משעמם לי". מה שכן, לספארי צריכים להגיע עם הכנה מוקדמת וסקרנות לשטח. המטרה, בסופו של דבר, היא לראות כמה שיותר חיות. שופינג הרי לא עושים שם.

 

הנהגים-מדריכים המקומיים יודעים איפה לחפש את החיות הנדירות בשמורות, המנוהלות בפיקוח ממשלתי קפדני. שעות הביקור מדויקות, ואם תלכו לאיבוד ולא תגיעו בזמן ליציאה, תבלו את הלילה בחברת לביאות וקרנפים. מישהו לא יישאר שם רעב, ולא קשה לנחש מי.

 

גם את הזמנת בתי-המלון והמסעדות עדיף להשאיר למביני עניין. ארגון טיול לאפריקה שייך, לכל הדעות, לאגף המקצועי. החלוקה לרכבי שטח, 7-6 נוסעים בכל רכב, אינטימית, וכשמצרפים כמה חברים מרגישים בכלל כמו בטיול פרטי.

 

הצ'יפס של הסוואנה 

 

מזג האוויר באפריקה משווני והטמפרטורות נוחות משך כל השנה. עדיף לנסוע בחודשי הקיץ, בהם אין גשמי מונסון, כשעדרי הגנו מתחילים במסעות הנדודים שלהם משמורות קניה לשמורת הסרנגטי שבטנזניה. תמונה נהדרת של אלפי גנו שועטים בדהרה פראית בשטחי הסוואנה תרגש כל אחד, מבוגרים כילדים.

 

ניירובי, בירת קניה, היא ניגוד מדהים של עוני ועושר שכה אופייניים למדינות העולם השלישי. בתי-מלון מפוארים ממוקמים כמה מאות מטרים משכונות עוני ומתעלות ביוב פתוחות. לצדם גם בתי פאר ואחוזות שבנו הבריטים וסביבם מטעי קפה ענקיים. מארגני הטיולים מקדישים לניירובי זמן קצר, מה שאכן מספיק.

 

יום נסיעה ארוך מצפה לכם בדרך אל השמורות. הכבישים משובשים ואפילו רכב שטח נוח וחדיש לא בולם את כאבי האחוריים. בתי-המלון בשטח מתוכננים בהתאם לתנאי הסביבה. חלקם בנויים מאבן או מעץ וחלקם הם רק אוהלים מאובזרים, אבל הכל בשיא ההקפדה, הניקיון והאיכות. הארוחות מוגשות במזנונים במגוון עצום, כשהשולחנות פזורים בין עצי קוקוס וסבך השיחים. ציפורים נדירות מעופפות סביב, וכשמניחים את הצלחת על השולחן וניגשים למזוג יין צונן לכוס, מגלים שאחד הקופים כבר סעד את לבו מהצלחת הנטושה.

 

הלינה ליד השמורה צופנת לא מעט חוויות טבע נדירות. הנהר שזורם ליד המלון שורץ תנינים והתיירים מוזמנים לצפות בהם בשעת ההאכלה. זו, אגב, הזדמנות נהדרת לילדים לראות תנין מסתער על פולקעס של תרנגולת בדיוק כמו שהם מתנפלים על ביסלי. שיר הערש הלילי לקטנים מורכב כאן מנהמות של לביאות ותקיעות שופר של פילים.

 

כמו בטירונות, ההשכמה המוקדמת הכרחית. החיות מתעוררות רעבות עם שחר וממהרות להאכיל את הצאצאים. האקשן בעיצומו. אם בסרטי הטבע לביאות שלוכדות זברה יפהפיה גורמות לנו עווית בקיבה, כאן, אם לא ראיתם צ'יטה צדה גנו כאילו לא הייתם בספארי. חכם גדול הוא לא, הגנו. לא קשה לצוד אותו ולכן גם דבק בו הכינוי "הצ'יפס של הסוואנה".

 

מר גורלם 

 

בסוואנה החשופה של שמורת סמבורו אפשר לראות ג'ירפות ארוכת צוואר, זברות שמתבלטות בשמלת השחור-לבן שלהן, ראמים מחודדי קרניים, אנטילופות, נמרים, לביאות, גורי אריות ואפילו את המלך עצמו - האריה. עמדנו בתוך רכב ספארי פתוח, מצוידים במשקפות ובמצלמות, ותיקתקנו תמונות ללא הרף.

 

משם עברנו למרגלות רכס האברדר, לכיוון אגם נקורו, המכונה גם 'האגם הוורוד', בזכות להקות ענק של פלמינגו ושקנאים שמציפים אותו. ביער הסמוך הסתובבו עדרי בפאלו וזברות וחבורות בבונים.

 

יומיים מהטיול הוקדשו לשמורת מסאי-מארה, גולת הכותרת האנתרופולוגית של הטיול. המפגש עם בני השבט שיושבים במקום, חיים בסוכות קש דלות וצדים עד היום את מזונם, הוא מחזה שמותיר את חותמו על ילדים ומבוגרים כאחד.

 

לצעירים ולחובבי ההרפתקאות מוזמנת הפתעה נוספת - טיול בכדור פורח מעל לשמורה. בעל החברה, בריטי עם עבר צבאי מפואר, הופיע ב-5 בבוקר, כולו עטור מדליות, מגוהץ ומעומלן. הנוסעים השחילו עצמם לתוך התאים בסל והמתינו לרעש המבער המוצת, שהזכיר את צלילי הפרימוס מימי ילדותנו.

 

בריטי אחר פגשנו במלון הציורי 'ארק', שמעוצב כמו תיבת נח, בקצה הר אברדר, בלב יער עבות. המלון ספון כולו עץ, למעט קיר זכוכית הפונה אל היער שממנו ניתן לצפות בחיות הפרא ממרחק אפס. עולם הפוך - אנחנו בכלוב והן חופשיות.

 

בערב האחרון לטיול נערכה מסיבת פרידה במסעדה שמתמחה בבשר ציד. בכניסה עמד גריל גדול ועליו הסתובבו שיפודי ענק עטופים נתחי בשר עסיסיים וריחניים. כל סיבוב זכה להכרזה חגיגית: ג'ירפה!, חזיר יבלות!, קרנף!, זברה!. הספארי אומנם קירב אותנו להבין את משמעות שרשרת המזון בטבע, אבל אחרי שהכרנו מקרוב ובאופן אישי את הג'ירפה, האנטילופה וחבריהן, לא יכולנו שלא להזיל דמעה על מר גורלם.

 

ספארי של שמונה ימים בקניה עולה כ-2,000 דולר לאדם וכ-1,700 דולר לילד עד גיל 14. העיסקה כוללת טיסות, לינה, ארוחות, רכב והדרכה צמודה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מועצת התיירות של קניה
ניירובי. ניגוד של עוני ועושר
צילום: מועצת התיירות של קניה
צילום: רונית סבירסקי
זברות. מצעד פיג'מות
צילום: רונית סבירסקי
צילום: רונית סבירסקי
מסאי-מארה. גולת הכותרת האנתרופולוגית
צילום: רונית סבירסקי
צילום: רונית סבירסקי
מתארגנים לארוחה. לפני שהקוף יסעד את לבו
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים