שתף קטע נבחר

תוספי דיאטה: האם המוצרים להרזיה מזורזת באמת עובדים?

הרזיה מהירה, ללא סבל או מאמץ, זה מה שמבטיחים יצרני תוספי הדיאטה. ואנחנו מתפתים, פותחים את הארנק ומפתחים ציפיות. מה באמת הסיכוי לרזות בעזרת תה, כמוסות ואבקות, מה הסכנות הכרוכות בשימוש בהם ואיך תוכלו לצמצם את הנזק. התוספת שנחשפת

משלשלים ומשתנים סופחי נוזלים ומדכאי תיאבון למכורים למתוק מאיצי חילוף חומרים 
פחות כרס, יותר און מי צריך להיזהר 
כשלושה מיליון שקל מוציאים הישראלים מדי שנה על תוספי דיאטה, מתוך תקווה לרזות מהר, ללא סבל או תחושת רעב. המדפים בבתי המרקחת וברשתות הפארם הולכים ומתמלאים משנה לשנה, כשהשינוי העיקרי בהם הוא האופנה: בשנה שעברה זה היה ה"אקסנדרין", שורף השומנים, ואילו השנה מצביעות המכירות על תוסף מזון אחר מאותה משפחה, ה"אקסוליז". העקרונות עליהם מדובר קבועים, פחות או יותר: חומרים משלשלים, שורפי שומנים או כאלה היוצרים תחושת שובע מיידית. ובכל זאת, למרות ההיצע המכובד, הרושם הוא שמספר הישראלים שמנסים לרזות אינו קטן - וכמוהו גם הכרס הישראלית. חשבון הבנק, לעומת זאת, הולך ומתכווץ עם כל חפיסת כמוסות נוספת וקופסת תה מלוכסן עיניים שעושים את דרכם מן המדף למטבח הביתי.

 

בניסיון להבין עד כמה באמת תורמים תוספי הדיאטה לשאיפות ההרזיה שלכם, פנינו לכמה מומחים בתחום וביקשנו מהם לבדוק את המרכיבים השונים המככבים במוצרי הדיאטה הטבעיים, אלה שנמכרים ללא מרשם רפואי, ולפסוק אחת ולתמיד אם להבטחות היצרנים יש כיסוי.

 

שרון גבריאל-לוי, דיאטנית קלינית ומנחת סדנאות הרזיה בבית החולים מאיר, שבדקה אף היא את המוצרים, מקדימה ומציינת שכדי לרזות בקילוגרם אחד צריך להיות בגירעון של 7,000 קלוריות בשבוע, מכאן שהבטחה לרזות שבעה קילוגרמים בשבוע, המצריכה גירעון של 49,000 קלוריות, היא כמעט בלתי ממשית. בפועל מה שייעלם הם מים, ואלה יחזרו באותה מהירות בה נעלמו. שנית, היא אומרת, אל תמהרו לפתוח את ארנקכם. תוספי המזון כשמם כן הם - תוספים. הם אינם מהווים תחליף לתפריט מזין, ותזונה נכונה היא לא רק פתרון זול יותר, אלא גם מקנה הרגלים נכונים ובריאות.

 

משלשלים ומשתנים
רוב המשתנים והמשלשלים הטבעיים מופיעים בחליטות תה, כשהמוביל הוא "התה הטיבטי", הנוגס ב-67 אחוז מהשוק. אחריו, בסדר יורד ובפער גדול, "סין צ'אי" (9 אחוזים מהמכירות), "ויטליתה" (5) ו"התה של שרה" (2). גם בכמוסות ניתן למצוא מרכיבים כמו שמן חמניות (מצוי ב"טונלין") או סרפד ("פט לס"), שאמורים להגביר את פעילות המעי ולגרום ליציאות רכות עד שלשולים.

 

איך זה עובד: עקרון הפעולה של מוצרים אלו בכלל, ושל התה לסוגיו בפרט, הוא הגברת הוצאת ההפרשות מהגוף בשלוש צורות: הזעה, הגברת שתן ושלשול. אחד המרכיבים הנפוצים ביותר בקבוצה הראשונה הוא צמח הטיליה (מצוי ב"תה הטיבטי" וב"סין צ'אי"). מומחים מעריכים שהוא מגרה את בלוטות ההזעה ומעודד הפרשת זיעה.

 

המרכיב הבולט ביותר בקבוצת המוצרים המשתנים הוא הסרפד (מצוי ב"תה הטיבטי" ב"סין צ'אי" וב"תה של שרה"), אולם יש גם אחרים, כמו פטרוזיליה, שן הארי (שורש או עלים), היביסקוס, דרדר כחול, תלתן אדום ושומר. מנגנון הפעולה של צמחים אלה לא ברור עדיין, אולם השפעתם ידועה ומוכרת.

 

בקבוצת המשלשלים בולטים אבקת השזיפים ("ארקולס"), שן הארי ("ויטליתה"), האלפלפה ("התה של שרה") והתמרהינדי ("סלים לייט" ו"ארקולס"). צמחים אלה מגרים את העצבים במעי וגורמים לתנועתיות יתר, שמביאה לשלשול.

 

היצרנים מבטיחים: המוצרים ממשפחה זו מאיצים את חילוף החומרים, מנקים את הגוף, משחררים נוזלים, מייעלים את פעולת העיכול, תורמים להרגעת מערכת העצבים והופכים את השומן לאנרגיה.

 

דבר המומחה: שרון גבריאל-לוי: "ההבדל בין סוגי התה השונים אינו משמעותי, שכן תכולתם ומנגנון הפעולה שלהם דומים מאוד. התכשירים אומנם גורמים לאיבוד משקל, אלא שמדובר באיבוד נוזלים, ולא רקמת שומן. התה אינו הופך את השומן לאנרגיה ואינו מגביר את חילוף החומרים, שכן בניגוד לדעה הרווחת בציבור, יציאות מרובות אינן מדד לחילוף חומרים טוב. שיפור חילוף החומרים נעשה אך ורק על ידי בניית שרירים באמצעות פעילות גופנית".

 

ממה להיזהר: "השתנה מרובה עלולה לגרום להתייבשות ולאיבוד מלחים ואלקטרוליטים כמו אשלגן, נתרן ומגנזיום, החשובים לתפקוד תקין של מערכות הגוף, כמו השרירים בכלל ושריר הלב בפרט", מסבירה גבריאל-לוי. "לחומרים משלשלים, לעומת זאת, יש סף גירוי גבוה מאוד, ושימוש ממושך בתכשיר יגרום למעי 'לדרוש' את החומרים הללו כדי להמשיך ולתפקד, ומכאן החשש להתמכרות. העצירות שתחמיר עם הפסקת השימוש בתה סותרת את טענת היצרנים כאילו מוצרים אלה מייעלים את תפקודה של מערכת העיכול". גבריאל-לוי מדגישה שהמשתנים למיניהם אינם מומלצים לחולי כליות ולחולי לב, וכן לנשים הרות או מיניקות.

 

השורה התחתונה:

גבריאל-לוי מבהירה שהתה אינו מומלץ ואינו מהווה פתרון להרזיה או לעצירות. למי שמתעקש להשתמש בו היא מציעה כמה קווים מנחים:

  1. התחילו בכמויות קטנות, כדי לבדוק את השפעת התה על הגוף.
  2. הקפידו לשתות כמויות גדולות של מים על מנת למנוע התייבשות.
  3. שלבו בתפריט מזונות המכילים סיבים תזונתיים כמו קמח מחיטה מלאה, פירות וירקות על קליפתם, סובין, קטניות וכו', כדי שמערכת העיכול תהיה חשופה גם לחומרים בעלי סף גירוי נמוך, המעודדים את פעילות המעיים.

 

חזור למעלה
סופחי נוזלים ומדכאי תיאבון
הקבוצה השניה על מדף תוספי הדיאטה היא מוצרים המכילים סיבים תזונתיים. בקרב אלה המוליך בכיפה הוא הפסיליום (מצוי במוצרים כמו "פט לס" ו"מוציויטל", באבקה ובכמוסות), ואחריו הגלוקומנן ("קוניקל" ו"ויטליה אשכוליות") והצלולוז ("אקסוליז" ו"ארקולס").

 

איך זה עובד: כשהסיבים התזונתיים מגיעים למערכת העיכול הם סופחים כמות גדולה של מים, מגדילים את נפח המזון ויוצרים תחושת שובע. כיוון שהם אינם מתעכלים, הם יוצאים החוצה בקלות ומזרזים בכך את פעולת המעיים. חלק מהמוצרים מכילים פקטין (חומר מקריש, המצוי ב"ארקולס"), הסופח את הנוזלים והופך את המזון בקיבה לג'ל.

 

היצרנים מבטיחים: הסיבים התזונתיים גורמים לריכוך הצואה וליציאה מהירה. הם מגדילים את נפח המעיים בשל ספיחת הנוזלים, וכך תורמים לשובע לאורך זמן.

 

דבר המומחה: ד"ר דן קרת, מומחה לרפואה טבעית: "הסיבים התזונתיים, ובעיקר הפסיליום, עשויים להיות יעילים לאנשים הסובלים מעצירות, אבל לא לאנשים עם עודף משקל, שכן 'סתימת הקיבה' ותחושת השובע אינן נמשכות לאורך זמן. עם זאת, הם יכולים להקטין את ספיגת הסוכר בדם ולהוריד את רמות האינסולין (הורמון ההשמנה) בגוף, ולכן הם ניתנים כטיפול תומך לאנשים החשים תשוקה עזה למתוק".

 

למי שרוצה להיעזר בסיבים התזונתיים להורדת משקל ממליץ ד"ר קרת לצרוך אותם באמצעות אכילת מזונות מלאים כמו לחם מחיטה מלאה, אורז מלא, דגני בוקר, סובין, שיבולת שועל, קטניות (שעועית, גרגירי חומוס, עדשים, פול ואפונה) ופירות וירקות בקליפתם.

 

ממה להיזהר: בתחילת השימוש בסיבים אתם עלולים לסבול מגזים, ובמקרים נדירים עלולה להיגרם חסימת מעיים, המתבטאת בעצירות קשה, בכאבי בטן, בבחילות ובהקאות.

 

השורה התחתונה:

גבריאל-לוי: "הרבו לשתות נוזלים עם נטילת הכמוסות, אחרת הסיבים עלולים להתקשות בקיבה ולגרום לעצירות או להחמיר אותה. להגברת היעילות העדיפו אבקה על פני כמוסות, שכן לאבקה יש שטח פנים גדול יותר והיא אינה צריכה להתפרק בקיבה, ולכן סופגת את הנוזלים מהר יותר".

 

 

חזור למעלה
למכורים למתוק
על המדף ניתן למצוא בעיקר מוצרים המכילים כרום פיקולינט, שאמור לרסן את התשוקה למתוק. חומר זה משווק הן כתוסף מזון עצמאי והן כמרכיב במוצרים שונים, כמו "סופר כרומקס", "דיאט גארד", "סופר טרימקס" ו"סלים לייט". באחרונה יצא לשוק מוצר חדש בשם "טריס קונספט", המכיל תמצית וניל, ניטל כטבלית מציצה ואמור להשיג את אותה מטרה.

 

איך זה עובד: הכרום פיקולינט פועל לוויסות רמות הסוכר בדם, ועל ידי כך מאט את קצב ספיגת הסוכר בדם. תמצית הווניל, לעומת זאת, מיועדת לעודד הפרשת יתר של סרוטונין, שהוא מוליך עצבי האחראי על מצב הרוח ותחושת השובע. רמות נמוכות של סרוטונין בגוף גורמות, בין היתר, לדכדוך ומגבירות את התשוקה למתוק, ולכן הפרשה מוגברת של סרוטונין אמורה להפחית את הצורך במתוק ולהעניק תחושת שובע.

 

היצרנים מבטיחים: הפחתת התיאבון וירידה בתשוקה למאכלים עתירי סוכר.

 

דבר המומחה: ד"ר קרת: "הכרום פיקולינט אכן מסייע באיזון רמות הסוכר בדם, ולכן הוא מפחית את הצורך באכילת מתוק. נהוג לתת אותו, במסגרת טיפולית, לאנשים הסובלים מסוכרת או לאנשים בריאים בעלי תשוקה עזה למתוק. עם זאת, עדיין לא נמצאו הוכחות חד משמעיות לגבי יכולתו לסייע בהורדת משקל. מקובל לתת אותו במינון של 500-200 מיליגרם ליום. גבריאל-לוי מציינת שאין בספרות המקצועית תימוכין לטענה שהווניל מעודד הפרשת סרוטונין.

 

ממה להיזהר: כמויות גדולות מדי של כרום פיקולינט עלולות לגרום ליובש בפה.

 

השורה התחתונה:

בין אם מדובר בכרום פיקולינט או בחומרים המעודדים הפרשת סרוטונין, גבריאל-לוי ממליצה לפנות לאיש מקצוע, שיבנה לכם תוכנית תזונה נכונה המכילה בעיקר פחמימות מורכבות, כמו לחם מקמח מלא, פסטה ודגנים. אלה יעלו את רמות הסרוטונין במוח בהדרגה, ויתרמו לתחושת שובע.

 

 

חזור למעלה
מאיצי חילוף חומרים
הלהיט התורן בקבוצה זו הוא ה"אקסוליז", תכשיר שפותח על ידי ד"ר אסטלה כהן, מומחית לאנדוקרינולוגיה מחברת ארקופרמה הצרפתית.

 

איך זה עובד: מנגנוני הפעולה שונים ממוצר למוצר, בהתאם למרכיב הבולט בו. ה"אקסוליז", למשל, מכיל מולקולה הגורמת לפליטת חום, כמו זו המתרחשת בגוף בתהליך פירוק המזון וגורמת לשריפת השומנים בגוף. בתכשירים אחרים מככבים קפאין, חומצה הידרוקסיציטרית, אל-קרניטין ויוד.

 

הקפאין ("סלים לייט" ו"קסנדרין"), המופיע גם כאגוז קולה או גוארנה, מסייע בשחרור חומצות שומן מהמאגרים התת עוריים, ואמור להאיץ את חילוף החומרים ואת שריפת השומנים בזמן מאמץ. החומצה ההידרוקסיציטרית ("סלים לייט" ו"סופר טרימקס") מעכבת את פעולת האנזימים האחראים להפקת השומן, ולכן מונעת עליה במשקל. האל-קרניטין ("סופר טרימקס") היא חומצה אמינית, המצויה בגוף באופן טבעי ומהווה את אחד המרכיבים החשובים בשריפת השומן ובהפיכתו לאנרגיה. היוד ("ויטליה אשכוליות" וכל התכשירים המכילים אצות ים) משפיע על בלוטת התריס, האחראית על המטבוליזם.

 

היצרנים מבטיחים: קודם כל שריפת שומנים. יצרני ה"אקסוליז" מתגאים במחקרים קליניים, שלטענתם מוכיחים את יעילותו; יצרני "סלים לייט" טוענים שנטילת שתי כמוסות כמוה כשלושים דקות של פעילות אירובית; יצרני "קסנדרין" משווים צריכה יומית של ארבע טבליות לשעת גולף או לעשרים דקות שחיה; ואילו יצרני "סופר טרימקס" טוענים שהחומצה ההידרוקסיציטרית מעכבת הפיכת פחמימות לשומנים, וכתוצאה מכך משפיעה על מרכז השובע.

 

דבר המומחה:

 

"אקסוליז": לגבריאל-לוי יש השגות לגבי שלושת המחקרים שנעשו על ה"אקסוליז". "המחקר הראשון נעשה על תרביות, השני על חיות מעבדה והשלישי על בני אדם. משני המחקרים הראשונים אי אפשר להסיק מסקנות ממשיות, כי גוף האדם הוא מערכת מורכבת יותר, שלא מגיבה בהכרח באותו אופן כמו תרביות או חיות מעבדה. המחקר השלישי, לעומת זאת, הוכיח ניצול גבוה יותר של אנרגיה על חשבון השומן, אולם לא הוכיח ירידה במשקל. יתרה מזאת, מאחר שהוא נעשה על עשרה אנשים בלבד, הרי שאינו נחשב מייצג מבחינה מדעית".

 

קפאין: לגבי הקפאין אומרת גבריאל-לוי שאין בספרות המקצועית עדות המרמזת על כך שקפאין מאיץ את חילוף החומרים. אפשר לומר שצריכתו לפני פעילות גופנית עשויה להביא לניצול האנרגיה מהשומן ולא מפחמימות. זאת בתנאי שמסתפקים בכוס משקה אחת המכילה קפאין במשך היום, ובכל מקרה הוא אינו מגביר את שריפת הקלוריות. כלומר, אם תלכו שעה יחל תהליך שריפת השומנים אחרי עשרים דקות. אם תשתו קפה לפני כן, תהליך שריפת השומנים יתרחש כעבור זמן קצר יותר. בכל מקרה לא יחול שינוי במספר הקלוריות שתשרפו בזמן האימון.

 

ד"ר מוטי לוי, רופא ראשי של רשת מרפאות "כללית רפואה משלימה", מוסיף: "הקפאין פועל בכמה צורות. הוא מאיץ את שחרורו של הגסטרין, הורמון המצוי בקיבה ומעודד הפרשה של חומצה כלורית, המסייעת בעיכול ובפירוק המזון, בעיקר של חלבונים. כממריץ עשוי הקפאין לשפר פעילות מעיים ולהביא ליציאות תכופות יותר, אולם עם זאת אין לייחס לו אפקט של ירידה במשקל, והראיה לכך שיש אנשים ששותים מספר רב של כוסות קפה ביום, ועדיין אינם מצליחים להפחית במשקל".

 

חומצה הידרוקסיציטרית: "בחיות מעבדה", אומרת גבריאל-לוי, "נמצא שהחומצה ההידרוקסיציטרית עוזרת לשריפת שומן על ידי שחרור חומצות שומן לדם כמקור אנרגיה, ולכן היא עשויה לכאורה לעזור בהרזיה. אולם מחקרים שנעשו בבני אדם לא מצאו השפעה מיטיבה זו על רקמת השומן ועל הורדה במשקל. באשר לטענה שהכמוסות מעכבות את הפיכת הפחמימות לשומנים, הרי שעד כה לא דווח בספרות על מרכיב טבעי כלשהו שמצליח לעשות זאת, ולכן ספק רב אם הכמוסות עומדות בהבטחת היצרן".

 

אל-קרניטין: גבריאל-לוי: "גם לגבי האל-קרניטין אין מתאם בין ממצאי מחקר בחיות מעבדה, שהצביעו על הפקת האנרגיה מרובה יותר ועליה בקצב הירידה במשקל, לבין מחקר דומה בבני אדם".

 

יוד: גבריאל-לוי: "היוד הוא מרכיב דומיננטי בהורמון שמאיץ את חילוף החומרים, לכן היצרנים טוענים שכמות גדולה ממנו בתוספי המזון תתרום להגברת חילוף החומרים.

"אלא שנטילה קבועה של תכשירים המכילים יוד מאותתת למוח שלגוף יש די והותר מההורמון הזה, ולכן הייצור הטבעי שלו עלול להיפסק, מה שעלול לגרום לתת פעילות של בלוטת התריס, האחראית על ייצור ההורמון".

 

ממה להיזהר: הקפאין גורם לדופק מהיר, וכשהוא מגיע בכמוסה הוא עלול אף לגרום נזק למי שסובל מיתר לחץ דם. היוד עלול להגביר את פעילות בלוטת התריס, וכתוצאה מכך לגרום להאצת הדופק, לקשיי הירדמות וליציאות תכופות. מומלץ להתייעץ עם רופא לפני נטילת מוצר המכיל יוד, כמו אצות ים או ספירולינה.

 

השורה התחתונה: גבריאל-לוי: "לגוף יש סף של מרכיבים שהוא מסוגל לנצל ולהשתמש בהם לצורך חילוף החומרים, ואין ערך לצריכה עודפת מעבר לסף זה. כלומר, אם אין מחסור של מרכיב מסוים בגוף, ובדרך כלל אין כזה, העודפים יופרשו דרך השתן, ומכאן שרכישת המוצר מיותרת לגמרי".

 

חזור למעלה
פחות כרס, יותר און
הגברים זכו השנה לבשורה מעניינת במיוחד, "אפולו און", כמוסות טבעיות הנמכרות בדיוור ישיר, שאמורות להוריד את הכרס ולהגביר את האון. מסרנו את תכולת המרכיבים בכמוסות לשני רופאים, מומחים לתוספי מזון, וביקשנו לדעת אם יש לדיאטנים ולאורולוגים סיבה לדאגה.

 

ד"ר דן קרת, מומחה לרפואה טבעית: "מי שצריך לדאוג הם הגברים הסובלים מלחץ דם גבוה ונוטלים את הגלולות הללו. הסיבה לכך נעוצה בליקריץ, חומר המצוי בהם ועלול במינון מסוים להעלות את לחץ הדם. מרכיבים נוספים בכמוסה הם שומר, שעשוי להפחית גזים, שן הארי, היעיל לתפקוד הכבד, אך לא מיוחסת לו ירידה במשקל, ואתיל אלנין, שעשוי להשפיע על מצב הרוח. לגבי הפחתת משקל, אין ברשימה אף מרכיב שעשוי לתת מענה לצורך זה".

 

ומה באשר להגברת האון? ד"ר מוטי לוי, רופא ראשי של רשת מרפאות "כללית רפואה משלימה", לא מביא בשורות. לדבריו, אין בין מרכיבי הכמוסה שום חומר הידוע כמסייע להגברת האון. "אתיל אלנין עשוי להקטין את הסיכון לפרוסטטה, אם כי הדבר טרם הוכח במחקר קליני. הקמבוצ'יאה עשויה בעיקרון להפחית קלות את התיאבון ולשפר מעט את חילוף החומרים, אבל כיוון שבכמוסה מדובר בכמויות מזעריות, ספק גדול אם השפעתם תורגש. בשורה התחתונה, ההמלצה לגבר שרוצה להוריד את הכרס ולשפר את חיי המין שלו היא לבצע תרגילי בטן, לשמור על תזונה בריאה ואורח חיים נכון, ולוותר על החלום שהגלולה תפתור את כל הבעיות".

 

שרון גבריאל-לוי: "התה אינו הופך את השומן לאנרגיה ואינו מגביר את חילוף החומרים, שכן בניגוד לדעה הרווחת בציבור, יציאות מרובות אינן מדד לחילוף חומרים טוב. שיפור חילוף החומרים נעשה אך ורק על ידי בניית שרירים באמצעות פעילות גופנית"

 

חזור למעלה
מי צריך להיזהר
חגית אייזנברג, רוקחת ומנהלת שיווק בתי המרקחת ברשת הניו פארם, מזהירה מפני נטילת מוצרי דיאטה במצבים הבאים:
  • את בהריון או מיניקה? הימנעי מנטילה של כל מוצרי הדיאטה הקיימים בשוק.
  • סובלים מלחץ דם נמוך? התרחקו מתכשירים המכילים סרפד ודרדר כחול, שעלולים לגרום לסחרחורות.
  • סובלים מלחץ דם גבוה? היזהרו ממוצרים המכילים קפאין (ובהם אגוז קולה או גוארנה).
  • בעיות בבלוטת התריס? הימנעו ממוצרים המכילים יוד.
  • נוטלים אנטיביוטיקה? הימנעו מחומרים משלשלים, שעלולים לפגוע בספיגת התרופה.
  • ככלל, אומרת אייזנברג, אנשים הנוטלים תרופות, ובכללן גלולות למניעת הריון, צריכים להימנע מצריכת מוצרים דיאטטיים, ובפרט כאלה המכילים סיבים תזונתיים וסופחי נוזלים, אלא אם כן קיבלו את אישור הרופא לכך, וגם אז מומלץ להמתין שעתיים בין נטילת התרופה לנטילת התוסף.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיא מנדלין
תוספי דיאטה. הבטחות מוגזמות?
צילום: גיא מנדלין
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים