שתף קטע נבחר

מחקר: חום אמהי ממתן בעיות קשב

ממחקר חדש עולה כי חום אימהי ממתן בעיות קשב והיפראקטיביות אצל תינוקות שנולדו במשקל נמוך יחסית. כמו כן נבחן הקשר בין איי קיו למשקל

 

התקדמות טכנולוגית בשיטות טיפול נמרץ ביילודים הביאה בשני העשורים האחרונים לעלייה גדולה באחוזי ההישרדות של תינוקות שנולדו במשקל נמוך (Low-Birth-Weight, LBW). תינוקות שנולדו במשקל נמוך הם אלה שנולדו במשקל של פחות מ-2,500 גרם. תינוקות הנולדים במשקל נמוך נולדים לרוב לפני הזמן, אחוזי התמותה שלהם גבוהים יותר ולרוב הם סובלים גם מבעיות נוירולוגיות, קוגניטיביות והתנהגותיות (בהשוואה לילדים שנולדו במשקל תקין - מעל 2500 גרם).

 

משפיע על האיי קיו

 

במחקרים קודמים נמצא שבהגיעם לגיל בית ספר, לילדים שנולדו במשקל נמוך יש (בממוצע) IQ נמוך מאשר לילדים שנולדו במשקל רגיל. כמו כן הם סובלים מבעיות לימודיות שונות. מעניין לציין שהממצאים מתקבלים גם כאשר לוקחים בחשבון השפעות של מעמד חברתי וכלכלי.

 

הקשר בין IQ לבין המשקל בלידה אינו מתרופף עם הזמן: ילדים שנולדו במשקל נמוך מאוד, 1500 גרם ופחות, סובלים מבעיות קוגניטיביות ולימודיות גם בגילאי העשרה. משקל נמוך בלידה נמצא גם כקשור לבעיות התנהגות שונות, במיוחד להיפראקטיביות והפרעות קשב.

 

סיכון התאומים

 

הודות להתקדמות בטיפולי פוריות, חלה עלייה משמעותית (של למעלה מ-50% מאז שנת 1980) בלידות תאומים בשני העשורים האחרונים. לתאומים (כמו גם לשלישיות ורביעיות) יש סיכון גבוה יותר להיוולד לפני הזמן ובמשקל נמוך. על פי אחד האומדנים, כמחצית מהתאומים הנולדים כל שנה בארצות הברית נולדים במשקל נמוך.

 

מכאן, שבממוצע תאומים מצויים בסיכון גבוה יותר (מאשר ילדים שנולדו יחידים) לפתח בעיות קוגניטיביות והתנהגותיות. ובנוסף לכך, ממחקרים אחרים מתברר שבהשוואה לילדים שנולדו יחידים, הורים לתאומים סובלים מרמות גבוהות יותר של לחץ, דיכאון ובעיות בזוגיות הנובעות מהעומס שיוצר ההכרח לטפל בשני תינוקות בו זמנית. מכאן, שלתאומים מתוסף סיכון סביבתי נוסף לפתח בעיות התנהגותיות שונות.

 

השפעה ממתנת

 

בהתחשב בגורמי הסיכון הרבים שעלולים לפגוע בתפקודם של תאומים שנולדו במשקל נמוך, מחד גיסא, ולאור ההשפעות החיוביות שעשויות לנבוע מטיפול אמהי שופע חום, מאידך גיסא, בדק צוות חוקרים בראשות לוסי טולי את ההשערה כי לחום אמהי תהיה השפעה ממתנת על התפתחות הפרעות קשב בקרב תאומים שנולדו במשקל נמוך. מחקרם התפרסם בגיליון אפריל של כתב העת Journal of Counseling and Clinical Psychology .

 

במחקר השתתפו 2,232 תאומים בני אותו מין. משתתפי המחקר נדגמו מתוך שנתון הילודה של השנים 1994-1995 באנגליה ובווילס. 1020 ילדים נולדו במשקל נמוך (מתחת ל- 2,500 גרם) ו- 1056 ילדים נולדו במשקל תקין (מעל 2,500 גרם). המחקר נערך בבתיהם של הילדים סמוך ככל האפשר ליום ההולדת החמישי שלהם.

 

שלושה היבטים

 

חוקרים ביקרו בבתי הילדים ובחנו שלושה היבטים. ההיבט הראשון היה החום שמביעה האם כלפי ילדיה. החום האמהי נבחן באמצעות שיטה מחקרית (שפותחה עוד בשנת 1986) המכונה "דגימת דיבור של חמש דקות" (Five Minute Speech Sample). בשיטה זו מבקשים מהאם לתאר את ילדיה במשך חמש דקות ומקליטים את דבריה. לאחר מכן מנתחים את מידת החום שהביעה האם בדברה על אודות הילד, באמצעות פרמטרים כמו טון הקול, הבעת סימפטיה או אמפתיה לילד, הבנה, דאגה ועוד.

 

לדוגמה, ציון החום הגבוה ביותר מתקבל כאשר האם הביעה משפטים כמו "היא האושר של חיי. אני אוהבת להיות איתה; היא קרן האור בחיי". כאשר האם הביעה דאגה לילד אך חום נמוך היא קיבלה ציון בינוני. הבעת חום מעטה ביותר או היעדר הבעת חום זיכו את האם בציון הנמוך ביותר.

 

הפרעות קשב והיפראקטיביות

 

ההיבט השני שנבחן במחקר היה קיומה ומידתה של הפרעת קשב והיפראקטיביות אצל הילדים. הדבר נבחן באמצעות דיווחי ההורים והמורים של הילד בשאלונים ייעודיים למדידת ADHD. לבסוף נמדד ה-IQ של הילדים. מן המחקר עולה כי לחום אמהי יש השפעה ממתנת על הסיכוי ללקות ב- ADHD.

 

ילדים שנולדו במשקל נמוך ואשר אמהותיהם התייחסו אליהם בחום רב תוארו הן על ידי ההורים והן על ידי המורים כמאופיינים פחות ב-ADHD מאשר ילדים שאמהותיהם הפגינו כלפיהם מעט חום. מעניין לציין כי לחום אמהי לא היתה השפעה על ציוני ה-IQ של הילדים.

 

איך זה עובד?

 

כיצד ממתן החום האמהי את הסיכון ללקות ב- ADHD? ייתכן שאמהות המפגינות חום רב כלפי ילדיהם שנולדו במשקל נמוך מספקות לילדיהם סביבה תומכת ואוהדת יותר, המגינה בפני פיתוח ADHD. כמו כן, קיימת אפשרות שילדים החשופים לסביבה ממועטת חום גם זוכים לפחות גירויים סביבתיים ואינטראקציה עם האם, דבר הגורר בעיות התפתחותיות.

 

אולם, חשוב להדגיש כי מהמחקר הנוכחי לא ניתן להצביע על הסבר למנגנון או לתהליך באמצעותו חום אמהי מפחית את הסיכוי ללקות ב- ADHD בקרב ילדים במשקל נמוך. לכך יידרשו מחקרי המשך. ומה ההשלכות הישומיות של המחקר? במקומות רבים קיימות קבוצות הדרכה להורים. אחד ההיבטים שכדאי להדגיש הוא את חשיבות החום שמעניקה האם (וכנראה גם האב...) לילדים.

 

ד"ר מרים דישון- ברקוביץ היא פסיכולוגית ויועצת אירגונית ושיווקית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דרור כהן
אילוסטרציה
צילום: דרור כהן
מומלצים