שתף קטע נבחר

נא להכיר: ה"מוח" היהודי שמאחורי ג'ון קרי - אחיו הקטן

קמרון קרי, אחיו הצעיר של המועמד הדמוקרטי לנשיאות ארה"ב, נחשב למוח שמאחורי הקלעים במטה הבחירות. אם אחיו ינצח, יהיה לו תפקיד חשוב בממשל. מי שהתגייר ("בגלל הילדים") מנהל כעת קרב איתנים על הקול היהודי. אבל על השבת, הוא מודה, קצת קשה לשמור במערכת הבחירות. השבוע יגיע לביקור ראשון בארץ וייפגש עם שרון ופרס. ראיון

"הרבה שנים חלמתי על ביקור בישראל. עכשיו, אחרי שהבנות גדלו, אני יכול סוף סוף להגיע לביקור ראשון". כך אמר קמרון קרי, אחיו היהודי של המועמד הדמוקרטי לנשיאות ג'ון קרי, בראיון ל-ynet, לפני צאתו היום (א') לביקור בארץ.

 

קרי האח יבוא עם אשתו קטי ויינמן, שלה זהו הביקור השני בישראל. "הכרנו כאן בוושינגטון כשני עורכי דין צעירים. קטי היא יהודיה, והחלטנו לגדל את ילדינו כיהודים. כל השאר היה קל. החלטתי להתגייר", מספר קרי בן ה-53 בראיון שנערך במטה לבחירת קרי-אדוארדס בוושינגטון, ממנו נשקף הבית הלבן.

 

בני הזוג יגיעו לישראל בליווית ג'יי פוטליק, היועץ הבכיר של קרי לעניינים יהודיים. הביקור, שיימשך  ארבעה ימים, יכלול סיור פרטי ופגישות עם ראש הממשלה שרון, שר הביטחון מופז, שר החוץ שלום וראש האופוזיציה שמעון פרס.

 

"מה שקורה כאן זה טירוף מוחלט. כעורך דין שרגיל לעבוד במשרד לכל היותר עם שלושה אנשים. כאן זהו מספר האנשים שעוזרים לי לנהל את הפינה הקטנה שלי במטה הבחירות".

 

מה תפקידך במסע הבחירות לנשיאות של אחיך?

 

"אני עוזר לג'ון במערכות הבחירות שלו מאז שרץ למישרת סגן מושל מסצ'וסטס ב-1982 ובארבע מערכות הבחירות לסנאט. במטה הבחירות לנשיאות יש לי הרבה כובעים. אני מדבר עם מגייסי תרומות, בגלל המצב המיוחד שלי אני פונה למנהיגים ולקבוצות יהודיות. אני פותר בעיות. אני עוזר ויועץ ומבקר".

 

ג'ון מקשיב לך?

 

"לא תמיד. לפעמים. ג'ון מקשיב ובסופו של דבר הוא מקבל את ההחלטה".

 

קמרון קרי מצטנע, שומר על פרופיל נמוך, ומנסה להמעיט מכוחו והשפעתו על ג'ון קרי. "ניו יורק טיימס" כתב בנובמבר שעבר שקמרון קרי הוא "אחד מבעלי ההשפעה הגדולים ביותר, אבל בלתי נראה".

 

העיתון כתב על חלקו של קמרון בפיטורי מנהל מסע הבחירות ג'ים ג'ורדן ומינוי מרי קהיל תחתיו, כשקרי פיגר אחרי הווארד דין בסקרים בתחילת הפריימריז. כשיש משבר, או דרושה הכרעה, העוזרים הבכירים במטה מדברים עם קמרון, האיש שאחיו ג'ון מאזין לו. כשג'ון קרי שוקל משהו, הוא פונה לאחיו.

 

במערכות הבחירות יש לקמרון תפקיד חשוב בקביעת אסטרטגיה, בכתיבת נאומים, ובאיסוף כספים. מערכת היחסים בין ג'ון לקמרון קרי, מתוארת ב"ניו יורק טיימס" כדומה ליחסים שבין ג'ון ורוברט קנדי. קמרון הוא המוח שמאחורי הקלעים. אם ג'ון קרי ינצח בבחירות לנשיאות, לאחיו הצעיר יהיה תפקיד חשוב בממשל.

 

נכתב שיש לך השפעה גדולה על אחיך.

 

"אנחנו מדברים באופן קבוע. לפעמים בתכיפות, לפעמים בתכיפות גדולה יותר", מנסה קמרון להסיר את הנושא מסדר היום.

 

נפגשת עם סנטור ג'ון אדוארדס בבוסטון לפני קבלת ההחלטה על בחירתו למועמד לסגן נשיא בממשל קרי?

 

"כן, נפגשנו, אבל זה היה מקרי. נקבעה לו פגישה מוקדמת. ג'ון קיבל את ההחלטה שלו".

 

ולפני כן נסעת לצפון קרולינה, אותה מייצג אדוארדס בסנאט?

 

"נסעתי בשבוע שעבר לצפון קרולינה להתרמות ונפגשתי עם מנהיגים פוליטים. זו היתה נסיעה לצרכי מחקר".

 

מה יש לחקור שם?

 

"להעריך אם ניתן לנצח בצפון קרולינה. יצאתי לפגוש אנשים שם וחזרתי עם תחושה שאפשר לנצח", במדינה שנחשבה כמובטחת לבוש.

 

קמרון קרי הוא איש חביב, צנוע והגון. ניכר עליו שהוא אינו אוהב את החשיפה. זהיר וחסכני במילים. שוקל כל משפט, מה הוא עלול לעשות למערכת הבחירות של אחיו. התבטאות בלתי זהירה, מייד מתורגמת ומנוצלת על ידי היריבים הפוליטים.

 

שני אחים ושתי אחיות במשפחת קרי. לקמרון אין זכרונות ילדות מאחיו ג'ון. "הוא מבוגר ממני בשבע שנים. כשאנחנו גדלנו, ג'ון כבר היה מחוץ לבית. עם השנים התבגרנו ופער הגיל נמוג. אנחנו מאוד קרובים היום".

 

כשקמרון פגש את קתי, והתגייר

 

משפחת קרי היא משפחה נוצרית קתולית, עם רקע אירי ושורשים עמוקים בהיסטוריה האמריקנית, המגיעים מאות שנים עד לקולוניות. בביוגרפיה שלו כותב ג'ון קרי שהוא "ממשיך להשתייך לכנסיה הקתולית".

 

גם קמרון השתייך. עד שנפגש עם קתי ויינמן, בתם של אן וג'ו, שהיגרו ממזרח אירופה והשתקעו במישיגן. פגישה של שני עורכי דין צעירים, שהתאהבו והחליטו להתחתן לפני 21 שנה. קמרון קיבל החלטה חשובה נוספת - להתגייר.

 

"אשתי באה ממשפחה יהודית, קונסרווטיבית, בבית שומר כשרות. זה משהו שהיה חשוב להם. הגיור נעשה בעיקר בגלל הילדים. החלטנו בשלב מוקדם שנגדל את הילדות כיהודיות, משם זה היה צעד קטן בשבילי. הילדות גדלו כיהודיות ואני שותף מלא בחוויות הדתיות שלהן. עשינו להן בת מצווה בבית הכנסת וג'ון שקשור מאוד לבנות, בא ודיבר. אנחנו עושים סדר פסח. שומרים שבת כשאפשר. לא הרבה באחרונה, בגלל מערכת הבחירות. קטי מאוד מעורבת. היא הולכת ללימודי תורה ופעילה בבית הכנסת. היא יוצאת לרקוד הורה בבית הכנסת".

 

אבל הגיור של קמרון קרי, היה רק ההקדמה למה שהתגלה כעבור שנים. עם רקע אירי של מאות שנים מצד אמו, אומר קמרון שהיו רמזים על רקע יהודי של סבתו מצד אמו.

 

רק רמיזות?

 

"היו הערכות לגבי סבתי, אבל שום דבר לא היה ברור. לא ידענו הרבה על הצד הזה של המשפחה. אני לא זוכר אותה טוב. הייתי צעיר מדי כשהיא נפטרה. חשבנו שזו אפשרות ואז בא הגילוי".

 

תחקיריני העיתון "בוסטון גלוב", גילו לפני כשנה שסבו וסבתו של קרי מצד אמו, הם יהודים שהתנצרו בתחילת המאה העשרים. חוקר של העיתון הגיע לעיירה בצ'כיה, שהיתה בזמנו באימפריה האוסטרית וגילה שסבו של קרי שינה את שמו מכהן לקרי והתנצר.

 

אחרי הגילוי אמרת שזה היה "פיצוץ במוח". אתה הרי חזרת בעצם ליהדות?

 

"מבחינתי זה היה מצחיק. כשסיפרתי את זה לאשתי, לרבי שלי ולחברים בקהילה, כולם צחקו".

 

הוא גילה בבית הכנסת סיפורים דומים של יהודים שנאלצו להתנצר ונכדיהם חזרו ליהדות.

 

זה גרם לשינויים במשפחה אחרי הגילוי?

 

"החיים נשארו אותו דבר. זה מילא חורים לגבי השורשים שלנו. בזמן האחרון גיליתי מסמכים ביד ושם על שתי בנות משפחה שניספו בשואה, אחת בטרבלינקה ואחת בטרייזשטאט. גיליתי מסביבי אנשים נוספים עם רקע דומה".

 

המפורסם מכל הוא חשיפת סיפורה של מדליין אולברייט, כשמונתה לשרת החוץ בממשל קלינטון. וסיפורה של קתי מרטון, בעלת טור ברדיו הציבורי, שגילתה במהלך כתיבת ספר על הדיפלומט השבדי מציל היהודים, ראול וולנברג, שהיא יהודיה. היא אשתו של ריצ'רד הולברוק, לשעבר שגריר ארה"ב באו"ם ומועמד לשר החוץ בממשל קרי, אם ייבחר לנשיא.

 

"גילינו שהסבתא שלנו והסבתא של קטי מרתון, שתיהן גרו באותו רחוב בבודפשט. זה ברור שהן היו צריכות להכיר. איזה סיפור", מצטחק קמרון קרי.

 

הסיפור של משפחת קרי הוא סיפור יהודי לכל דבר. הבנות (18 ו-14), משתתפות בחיי הקהילה היהודית. הבת הבכורה של קמרון קרי (הוא מסרב ששמות בנותיו יפורסמו), תגיע בשנה הבאה לביקור שורשים בישראל.

 

קמרון קרי אינו ממתין. הוא מגיע כבר השבוע לישראל, לביקור שורשים, עם קריצה לבחירות לנשיאות שיהיו בעוד ארבעה חודשים. מתוך חמישים מדינות בארה"ב, 30 מדינות רשומות כבר בכיס של בוש או קרי. הקרב הוא על עשרה אחוז ממצביעי 18-20 מדינות בארה"ב.

 

"אנחנו מדברים על כמה מיליונים בודדים של קולות", מאשר קמרון קרי. ובתוך זה מתנהל קרב איתנים על הקול היהודי. פחות מששה מיליון יהודים במדינה של קרוב ל-300 מיליון, אבל היהודים בעלי מודעות ויבואו להצביע. עיקר כוחם בכמה מדינות כמו פלורידה, ופנסילבניה, העשויות להכריע את תוצאות הבחירות. 60 אחוז מהמצביעים היהודים בכיס של הדמוקרטים ו-20 אחוז הם רפובליקנים שרופים. המאבק הוא על 20 האחוזים העשויים להכריע את הבחירות לנשיאות, ועליהם נאבק קמרון קרי. הביקור בישראל בוודאי לא יפריע לכך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קמרון קרי. "לפעמים ג'ון מקשיב"
צילום: רויטרס
קרי ואדוארדס. "זו היתה נסיעה לצורכי מחקר"
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
"סבא וסבתא היו יהודים שהתנצרו"
צילום: איי פי
מומלצים