שתף קטע נבחר

שר החוץ אחרי הפסיקה בהאג: נפעל באו"ם בכל האמצעים

העצרת הכללית של האו"ם צפויה לאמץ את פסיקת בית-הדין בהאג נגד הגדר, שדורשת לפרקה ולפצות את התושבים הפלסטינים. ישראל נערכת למערכה הדיפלומטית, ומעריכה שיוטל וטו על החלטה במועצת הביטחון. השגריר גילרמן: "לא הכל אבוד". היום: דיון חירום אצל ראש הממשלה

"נפעל בניו-יורק בכל האמצעים העומדים לרשותנו", כך אמר במוצאי-שבת ל-ynet שר החוץ, סילבן שלום, לקראת המערכה הדיפלומטית הבאה סביב גדר ההפרדה.   

 

הצמרת המדינית והמשפטית של ישראל תדון היום בפסיקת בית-הדין הבינלאומי בהאג ובהשלכותיה. בדיון, אותו ביקש השר שלום, ישתתפו גם ראש הממשלה אריאל שרון ושר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד.  

 

בית-הדין קבע בסוף-השבוע כי "החומה שבונה ישראל בגדה המערבית היא בבחינת סיפוח ואינה חוקית". 14 מתוך 15 השופטים קבעו כי על ישראל לעצור את עבודות הבנייה בשטחים לאלתר, כולל באזור ירושלים, וכן לפרק את החלקים שנבנו ולפצות את כל הנפגעים כתוצאה מהבנייה.

 

בישראל ציפו לפסק-דין נגד הגדר וטענו כי למעשה, "המשחק היה מכור מראש". אולם בירושלים הופתעו מעוצמת הביקורת, מאחדות הדעות בקרב השופטים ומכך שהטרור הפלסטיני כמעט ולא הוזכר בדבריהם.    

 

 

השלב הבא במאבק הדיפלומטי-המשפטי יהיה בעצרת הכללית של האו"ם, שצפויה לאמץ בקרוב את החלטת בית-הדין ולדרוש מישראל ליישמה. הנושא אף עשוי להגיע לפתחה של מועצת הביטחון, אשר בסמכותה להחליט על הטלת סנקציות. בירושלים מעריכים שארצות-הברית תטיל וטו על כל ניסיון שכזה.

 

רמז לווטו הצפוי ניתן בדבריהם של בכירי הממשל בוושינגטון, שהתייצבו בזה אחר זה לצד ישראל והביעו צער על העובדה שבית-הדין מצא לנכון לדון בסוגייה. הגדיל לעשות מזכיר המדינה, קולין פאוול, שהזכיר אמנם את הסתייגות ארצו מתוואי הגדר, אך באותה נשימה ציין כי הקמתה מנעה הסתננויות של מחבלים רבים.

 

"באו"ם יש רוב אוטומטי לגבי כל החלטה נגד ישראל", אמר שר החוץ שלום. "באשר למועצת הביטחון, הסיפור שונה - ארבע מ-15 החברות במועצה המתנגדו לעצם הדיון בהאג".

 

לשר שלום אין חרטות בנוגע להחלטה שלא להופיע לדיונים בהאג. "התוצאה הייתה ידועה מראש, ולכן החלטנו שלא לקחת חלק בדיון. אם היינו משתתפים, גם אחרים היו עושים זאת. כעת המערכה עוברת לניו יורק, ונפעל שם בכל האמצעים". 

 

שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, אמר ל-ynet כי הוא החל כבר בעבודות ההכנה לקראת הדיונים הצפויים באו"ם בעקבות הפסיקה בהאג. "לא הכל אבוד", אמר. "אנחנו מקווים להביא לכך שאותן מדינות, שמלכתחילה לא הכירו בלגיטימיות ובסמכות של בית-הדין בהאג, לא יתנו כעת יד להצעת החלטה באו"ם, שגם היא אגב תהיה מייעצת ולא מחייבת". 

 

בהכנת הידיעה השתתף יצחק בן-חורין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל הדרי
בכל האמצעים. שלום
צילום: ישראל הדרי
צילום: רויטרס
לא אבוד. גילרמן
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
אף מילה על הטרור. שופטי האג
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
סלע המחלוקת. החומה
צילום: רויטרס
מומלצים