שתף קטע נבחר

הלך לעולמו הטייס שהפיל את פצצת האטום על נגסקי

האיש שגרם למותם של 70 אלף בני אדם בכמה שניות, הלך לעולמו בבית חולים בבוסטון בסוף השבוע האחרון. עשרות שנים לאחר הפגזת נגסקי, הוא עדיין האמין בצדקת הדרך והסביר: "מילאתי את חובתי"

צ'ארלס וו. סוויני, הטייס שהטיל את פצצת האטום על העיר היפנית נגסקי בשלהי מלחמת העולם השניה הלך לעולמו, בגיל 84, ביום חמישי האחרון בבית חולים בבוסטון.

 

בן 25 היה סוויני כשהטיס את מפציץ ה 29-B שממנו הופלה פצצת האטום על נגסקי, ב-9 באוגוסט 1945. שלושה ימים קודם לכן הופלה פצצת אטום על הירושימה, ממפציץ שזכה לכינוי "אנולה גיי". שישה ימים לאחר הפצצת נגסקי נכנעה יפאן והסתיימה סופית המלחמה. (קראו באנציקלופדיה על "תוכנית מנהטן", לפיתוח וייצור נשק גרעיני)

 

שנים לאחר הפצצת נגסקי, המשיך סוויני להגן על מעשיו בראיונות לתקשורת ובהרצאות לציבור. הוא התראיין ברשת CNN ונשא הרצאות במכללות ובאוניברסיטאות ברחבי ארצות הברית. הוא גם כתב ספר, "סוף למלחמה: עדות ראייה על המשימה הגרעינית האחרונה של אמריקה".

 

בספרו הוא ניסה להילחם, כלשונו, בטענות על כך שההפצצות לא היו הכרחיות. "הסתכלתי על זה כעל חובתי. אני מקווה שהמשימות שלי היו האחרונות מסוגן", הוא נהג לומר.

 

לא משימה פשוטה

 

כ-70 אלף בני אדם נהרגו בגלל פצצת האטום, שכונתה "האיש השמן". אגב, הפצצת נגסקי הייתה ההפגזה הראשונה שבה השתתף סוויני במהלך שירותי הצבאי.

 

הפצצת נגסקי, מסתבר, לא הייתה משימה פשוט עבור אנשי הצוות של מטוסו של סוויני, "בוק'ס קאר". מאז תחילת הטיסה התגלו בעיות במערכת הדלק של המטוס ועננים ועשן כיסו את העיר שהייתה היעד המקורי של התקיפה, קוקורה. אחרי שחג מעל העיר, החליט לשנות את היעד המקורי ועבר לנגסקי, סיפר סוויני שנים מאוחר יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
טקס זיכרון להטלת הפצצה על הירושימה (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים