שתף קטע נבחר

הרפורמה הפסיכיאטרית יוצאת לדרך

ועדת הבריאות של הכנסת קיימה דיון ברפורמה המתגבשת ויו"ר הוועדה האשים: "אף אחד מהגורמים המקצועיים לא מכיר את פרטי הרפורמה". שר הבריאות השיב לו: "אנחנו דווקא בתהליך הידברות". בקרוב: רופאי המשפחה יטפלו בבעיות פסיכיאטריות קלות

ב-1 בינואר 2005 הרפורמה הפסיכיאטרית כבר לא תצא לדרך, אבל זמן לא ארוך לאחר מכן, אם יעלו יפה תוכניות משרד הבריאות, יחול בישראל מהפך של ממש בטיפול בבעיות נפשיות ופסיכיאטריות, שבמסגרתו יחל הטיפול הנפשי כבר אצל רופא המשפחה בקופת החולים.

 

ועדת הבריאות של הכנסת קיימה היום (ד') דיון סוער לקראת תחילת הרפורמה בטיפול בחולי הנפש בישראל. עיקרי הרפורמה המתגבשים: שילוב טיפול רפואי, נפשי וגופני בפגועי נפש, העברת אחריות הטיפול בבריאות הנפש ממשרד הבריאות – לקופות החולים ושימת דגש על הטיפול בנפגעי נפש בתוך הקהילה ("אשפוז קהילתי") ולא באמצעות אשפוז במוסדות פסיכיאטריים.

 

ד"ר יהודה ברוך, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות והאחראי על יישום הרפורמה, דיווח לוועדה כי מתגבש הסכם בין משרד הבריאות לאוצר, שיאפשר להתחיל בקרוב בתהליך הרפורמה בבריאות הנפש. במסגרת ההסכם המתגבש יחוקק חוק שיקבע את העברת התקציבים הנדרשים להעברת הטיפול הפסיכיאטרי לאחריותן של קופות החולים.

 

"התקציב הנדרש ליישום הרפורמה הוא מיליארד ו-900 מיליון שקל", פירט ד"ר ברוך, "ואנחנו כעת במשא ומתן עם האוצר על 220 מיליון השקלים האחרונים שחסרים בתקציב. אין ספק שהרפורמה לא תצא לדרך אם לא תהיה חתימה על ההסכם עם האוצר. אבל בלי שנתחיל ביישום הרפורמה, נשאיר את בריאות הנפש בישראל בטיפול לקוי ובתת-תקצוב, בעיקר ביישוביי הפריפריה וקו העימות ובאוכלוסייה הערבית".

 

יו"ר ועדת הבריאות, ח"כ שאול יהלום, מתח ביקורת על התנהלותו של משרד הבריאות. "ראשי המשרד מבקשים להנהיג רפורמה בבריאות הנפש מבלי לשתף את הגורמים הרלוונטיים", האשים ח"כ יהלום. "קופות החולים, הפסיכיאטרים, הפסיכולוגים, העובדים הסוציאליים ומרפאות בריאות הנפש כלל לא מכירים את פרטי הרפורמה. זהו מצב בלתי נסבל הגורם לחרדות והתנגדויות אצל המטפלים והמטופלים. אני תובע ממשרד הבריאות שכל הגופים הרלוונטיים יהיו שותפים לבניית תוכנית הרפורמה".

 

לדבריו, הרפורמה חייבת להתמקד באוכלוסיות שלא מצליחות היום לקבל את הטיפול הראוי בתחום בריאות הנפש. "אנחנו רוצים הבטחה חד משמעית של משרד הבריאות שאם האוצר לא ילך לקראתו בהסכם על הרפורמה", הזהיר היו"ר, "הרפורמה תתבטל והתקציבים יופנו למערך הקיים במתכונת הקיימת. ברור לנו שכרגע תאריך היעד לרפורמה לא מעשי, וננסה לקבוע תאריך יעד ריאלי שייכנסו בתוכו כל המרכיבים המקצועיים והפרסונליים בנושא".

 

בתגובה לדברי ח"כ יהלום אמר שר הבריאות בדיון בוועדה כי הרפורמה צריכה להתקיים תוך הידברות ובשיתוף אנשי המקצוע הרלוונטיים, והוסיף כי "אנחנו קרובים לסיכום עם האוצר על מהלך הרפורמה ולא נחתום על ההסכם עד שנהיה משוכנעים כי הוא ייתן ביטוי ליכולתן של הקופות לתת את השירות הרפואי הנדרש. אני מתחייב שימצא פתרון לעובדים במרכזי בריאות הנפש שיאפשר את המשך העסקתם במסגרת הרפורמה".

 

נוה הודיע כי תאריך היעד ליישום הרפורמה שנקבע לאחד בינואר 2005 יידחה עקב הקשיים בהפעלתה, והבטיח כי "אף תחנה לבריאות הנפש לא תיסגר לפי שעה, עד שלא תמצא אלטרנטיבה הולמת בקופות החולים".

 

שר הבריאות הוסיף כי הרפורמה היא בבחינת "מהפיכה מודרנית בטיפול בחולי הנפש", שתאפשר לראשונה לרופאי המשפחה בקופות החולים לתת מענה טיפולי לחולים בבעיות פסיכיאטריות קלות. "תחום הפסיכיאטריה הינו התחום בו התרחש המהפך הגדול ביותר בענף הרפואה בעשור האחרון", ציין השר.

 

בסיכום הישיבה הורה יו"ר הועדה, ח"כ שאול יהלום, למשרד הבריאות, להביא את פרטי הרפורמה לדיון חוזר בכנסת, לאחר שיגובש בעניין הסכם עם משרד האוצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מאיר אזולאי
טיפול משולב בנפגעי נפש (אילוסטרציה)
צילום: מאיר אזולאי
צילום: עמית שאבי
יהלום. "המצב בלתי נסבל"
צילום: עמית שאבי
צילום: לע"מ
השר נוה. "זו מהפיכה בטיפול בחולי הנפש"
צילום: לע"מ
מומלצים