שתף קטע נבחר

כאוס בשווקים וכלכלה פרקטלית

המתמטיקאי האמריקני בנואה מנדלברוט, האיש שטבע את המונח "פרקטל" ומאבות תורת הכאוס, התפנה מענייניו השוטפים כדי לזרוק כמה טיפים כאוטיים לבכירי הכלכלה האמריקאית. במכתב פתוח שפירסם השבוע באתר Wired מזמין מנדלברוט את אלן גרינספן (נגיד הבנק האמריקני) ועמיתיו, להשקיע קצת פחות בוויכוחים אינסופיים על סחר במניות, וקצת יותר במחקר שיעזור להם להבין כיצד מתנהגות מניות "בטבע".

 

בשנות ה-90 שרר שפע כלכלי ברוב חלקי העולם, כותב מנדלברוט, אבל כמה כלכלות, כמו מקסיקו, תאילנד, אינדונזיה, דרום קוריאה, רוסיה וברזיל, בכל זאת התמוטטו. "העובדה שכולן התאוששו בהמשך היא עניין של מזל טוב ולא של ניהול פיננסי נכון", כותב המתמטיקאי.

 

"למזלנו, ראשי הבנקים והמחוקקים מבינים שהמערכת פגומה. הם מדברים שנים על הצורך במודל סיכון יותר מעודכן, אבל מה שהם באמת צריכים זה מודל שלוקח בחשבון את הנטייה של צרות לבוא בצרורות. כלומר: בנק שעמד במשבר אחד לא בהכרח יעמוד בשני או בשלישי".

 

מנדלברוט מזכיר כי באפריל 2003, אחרי התפוצצות בועת ההייטק והסתבכותן של חברות רבות הנסחרות בוול סטריט במעשי הונאה, "נקנסו" אותן חברות ב-432.5 מיליון דולר שאותם הוחלט להשקיע במחקר "עצמאי". "תנו לחלק הארי של הכסף ללכת לאן שהוא הולך בדרך כלל: לוויכוחים על אילו מניות לקנות או למכור, ואם בכלל צריך לקנות או למכור".

 

אבל חלק קטן מהכסף חייב לשמש לחקר דינמיקות של שווקים. האם הבנה בסיסית של התנהגות השוק אינה חשובה לכלכלנים בדיוק כמו שהבנה בסיסית בפיזיקה חשובה להנהלת IBM? אם מיליונים יכולים לתרום את זמן המחשב שלהם כדי לחקור סימנים מהחלל החיצון, למה שלא ניזום מחקר מאורגן למציאת דפוסי התנהגות של שווקים כלכליים?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים