שתף קטע נבחר

עין לבייג'ינג צופיה - מי יביא מדליה ב-2008?

אריק זאבי שיחרר לנו הרבה לחץ, גל פרידמן כבר העמיד אותנו בדום מתוח ויום לאחר נחיתת המשלחת האולימפית בנתב"ג אפשר לשלוח מבט קדימה, עד סין. במי נתלה תקוות בעוד ארבע שנים? משיח, צוברי, שלזינגר, לאור, זימנטוב, וולף וגם ליבנת. תתרגלו לשמות

שש מדליות - זה השלל האולימפי של ישראל ב-54 השנים ו-13 האולימפיאדות בהן השתתפה מאז הלסינקי 52'. מאז ברצלונה 92' זכתה ישראל במדליה אחת לפחות בכל אולימפיאדה, כשגולת הכותרת הגיעה לפני ימים אחדים עם מדליית הזהב של גל פרידמן.

 

אחרי האופוריה מהמדליות של פרידמן ואריק זאבי, האכזבה מהופעתו של אלכס אברבוך, הציפיה מגיא סטריק והתקווה ממיכאל קלגנוב, רועי ילין, מאיה ערוסי, אנדי רם ויוני ארליך. אפשר להתחיל לתהות - מי יכול להביא לנו מדליה ב-2008 ? מי התקווה האולימפית של ישראל לאולימפיאדת בייג'ינג?

 

 

"בטווח של ארבע שנים אי אפשר להתנבא", אומר ד"ר אורי שפר, מנכ"ל מכון וינגייט, שם פועלת הפנימייה למחוננים. "קשה לדעת מראש כיצד יתפתח ספורטאי מבחינה פיזית ומנטלית. מה שאפשר הוא להצביע על הספורטאים הבולטים כיום. ענף השחייה, למשל, נמצא בהתקדמות מתמדת אצלנו ואני מאמין שבמוקדם או במאוחר נגיע לגמרים אולימפיים בשחייה, ועם הזמן גם למדלייה בתחום זה".

 

ת'ורפ, פלפס - וליבנת?

 

שי ליבנת כבר קבע את המינימום האולימפי לאתונה, אך לא עשה זאת בתחרות מתאימה, ולא טס עם המשלחת. הוא השיאן הישראלי ב-200 ו-400 מטרים חופשי. שיאו ב-200 - 1:49.62 דקה - נופל ב-1.22 שניה מהתוצאה של השחיין האחרון בגמר האולימפי במשחה זה, בו שחו גם התותחים הכבדים איאן ת'ורפ, פיטר ואן דן הוגנבנד ומייקל פלפס. בקרוב ייצא ליבנת ללימודים במכללת אובורן באלבמה. קירסטי קובנטרי מזימבבוואה התאמנה שם ועזבה את אתונה עם שלוש מדליות, אחת מוזהבת. גם יואב ברוק התאמן באלבמה וגירד את הטופ העולמי.

 

המדליות הישראליות הגיעו מספורטאים בודדים. קבוצת ספורט ישראלית טרם זכתה במדליה, וד"ר שפר אומר כי עם הזמן נשיג מדליה גם בענף ספורט קבוצתי: "אנחנו מתכוונים להגדיל את התמיכה בכדורעף כענף שיכול להציב נבחרת איכותית ברמה אירופית גבוהה. במקביל, עלינו לנצל את המשאבים הטבעיים שלנו - חופי הים - ולפתח את ענף כדורעף החופים, כמו בברזיל ואיטליה".

 

שש המדליות האולימפיות של ישראל התפלגו יפה בין שני ענפים: בשלוש מדליות זכו הג'ודוקאים (יעל ארד, אורן סמדג'ה ואריק זאבי) ושלוש נוספות הגיעו מהמים (שתיים של פרידמן בגלשנים, אחת של קלגנוב בקיאק). 36 הספורטאים ששלחה ישראל לאתונה התחרו ב-14 ענפים שונים. ולמרות המגוון, נראה שאם וכאשר יזכה ספורטאי ישראלי במדלייה אולימפית ב-2008, היא תיענד על צווארו של ג'ודוקא או שייט.

 

נא להכיר - שחר צוברי ונמרוד משיח

 

הים התיכון, בשילוב עם איגוד השייט, ממשיך לייצר שייטים וגולשים ברמה עולמית גבוהה. שחר צוברי זכה בתחילת אוגוסט במדליית כסף באליפות העולם לנוער (עד גיל 19) בבולגריה, וביולי זכה במדליית זהב באליפות אירופה לנוער, בפולין. לפני שנתיים זכה צוברי באליפות אירופה עד גיל 17, ובגיל 18 הוא נראה כיורש טבעי של גל פרידמן. 

 

נמרוד משיח בן ה-16 נולד באילת ועבר למכמורת, שם גדלו גל פרידמן ולי קורזיץ. השנה סיים משיח במקום השני באליפות העולם. בעבר הספיק לזכות גם במדליית כסף באליפות אירופה ובגיל 13 כבר זכה באליפות העולם עד גיל 15. גם מעין דווידוביץ' בת ה-16 מאגודת הפועל תל-אביב זכתה השנה במדליית ארד באליפות אירופה.

מצד שני, לי קורזיץ כבר עשתה את זה אצל הגדולים, זכתה באליפות עולם לנשים ב-2003 - והתקפלה באתונה (מקום 13). נראה שמוקדם מדי להכתיר את הטאלנטים הצעירים כ"פוטנציאל למדליה". הזמן יגיד.

 

בגיל 22 ניקה קורנצקי נחשבת להגאית מהטובות בעולם בדגם 470, ושיתוף הפעולה שלה עם ורד בוסקילה כבר הביא להן השנה מדליית ארד באליפות אירופה. מצד אחד, באולימפיאדה הן קרסו ותפסו רק מקום 18. בגילן, גל פרידמן כבר זכה במדליית ארד באטלנטה. מצד שני, שני הזוכים ב-470 באתונה, קווין בורנאם ופול פורסטר, הם בני 48 ו-41 בהתאמה. פתאום גם אודי גל וגידי קליגר נראים מועמדים פוטנציאלים למדלייה ב-2020.

 

ואלה שמות: שלזינגר, לאור, סימנטוב

 

גם ענף הג'ודו, עם כל מאבקי השליטה באיגוד, יישגר מספר מועמדים, ביניהם כמה שמות חדשים. אליס שלזינגר, למשל, שהכל מדברים בשבחה. בחודש יולי זכתה שלזינגר בת ה-16 באליפות אירופה לקדטים שנערכה ברוטרדם, הולנד, אחרי שניצחה את כל יריבותיה באיפון. כל קרב נמשך כחצי דקה. בשבוע הבא, למרות גילה הצעיר, היא תתחרה באליפות אירופה עד גיל 20. עד בייג'ינג, מאמין יונה מלניק, מאמן הג'ודו בפנימיית המחוננים, היא תהיה ברמה עולמית.

 

באיגוד הג'ודו מזכירים גם את שמותיהם של מיכל פיינבלט ויואל רוזבזוב שהשתתפו באתונה, נועה לאור (סגנית אלופת אירופה), טניה סימנטוב, איל יחיאל, יוני וולף ועוד - כולם ג'ודוקאים, כולם פוטנציאל אולימפי. אבל באתונה כל הפוטנציאל (למעט זאבי), התמצה בסיבוב הראשון.

 

"עצם זה ששלחנו ארבעה נציגים בין הגברים לאתונה הוא הישג עצום. ישראל היתה אחת המדינות המיוצגות ביותר בג'ודו הגברים באתונה. לכל יבשת מוקצים מספר מוגבל של מתחרים, תחרויות הדירוג באירופה נמשכות יותר משנתיים, ולא כל מדינה זוכה לייצוג רב כל כך" מסביר מלניק, שייצג את ישראל באולימפיאדת מונטריאול 76' ולולא החרם המערבי על הגוש הקומוניסטי היה נוסע גם למוסקבה 80'. ליו"ר האיגוד, אדי קואז, יש דעה שונה: "אולי כדאי לנצל את ארבע השנים ולשקול מחדש את הקשחת הקריטריונים". למרות זאת, קואז מסכים כי כל השמות שפורטו להלן (ואף מוסיף את אדריאן קורדון הצעיר) הם פוטנציאל אולימפי.

 

ולסיום - מה עם נסיכי הזהב והברונזה הישראלים, אריק זאבי וגל פרידמן? האם יצליחו לשחזר את גלי האופוריה שיצרו בקרב העם היושב שציון, שבמשך 16 ימים של תהילה הגיר זיעה על הספות והכורסאות כאחרון הספורטאים? "אסור לשכוח שבעוד ארבע שנים אריק יהיה בן למעלה מ-30", מזכיר יונה מלניק. "ראינו מה קרה לקוסאי אינו היפני, שהיה מועמד לזהב אבל משנה לשנה התקשה להישאר בפסגה, והתמוטט לגמרי באתונה".

 

עד 2008, גם פרידמן יעבור את גיל 30. ליתר דיוק, בבייג'ינג הוא יהיה בן 33. צעיר בשלוש שנים מידידו הטוב, ניקוס קקלמנאקיס, שבגיל 36 זכה באתונה במדליית כסף. מה זה אומר? יש תקווה להתקווה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אריק מלך ישראל
צילום: איי פי
צילום: איי פי
שי ליבנת. קרוב לגמר אולימפי
צילום: איי פי
צילום: תומריקו
הג'ודוקאית מיכל פיינבלט
צילום: תומריקו
מומלצים