שתף קטע נבחר

ד"ר נעמי ביטרמן

"הבית החכם", שינויים בעיצוב פנים בהתאם לפיתוחים טכנולוגים

הבית החכם, יש לו הרבה שמות "הבית האינטליגנטי", "בית עם מודעות". מדובר בבתים מתקשרים, בהם טכנולוגיה נטולת חוטים, חיישנים וסנסורים, הכל בנוי על מזעור.

 

הטכנולוגיה התפתחה מיישומים של נאס"א, שיושמו, אחר-כך, בגשרים ובאוטוסטרדות, בתחומים צבאיים ורפואיים. הסנסורים הקטנים, לבסוף, הגיעו גם לתוך הבית. הדוגמא הבולטת ביותר, ביישום, הוא בייתו של ביל גייטס, כנציג קבוצת האנשים המודעים לטכנולוגיה ורוצים שהכל יהיה מתוקשר. שם יש מקרר המתקשר עם התנור, עם השולחן ועם הכיור. סנסורים שיפתחו את התריסים בשעות הנכונות. מערכות מתוגברות בעניינים של אבטחה הפועלות לפי הקול של בני הבית.

 

אך, לא על בתים כאלו מדובר, מדובר על וריאציה פחות מורכבת שיהיה בה נוח בעיקר לזקנים ולנכים. סביבה שתספק להם עצמאות ואיכות חיים טובה. הקרובים שלהם יהיו רגועים אם משהו קורה. צריך פחות בתי אבות, פחות אשפוזים. בראייה חברתית יש יתרון עצום וחסכוני.

 

כל החברות הגדולות, פיליפס, אינטל, IBM, עובדות על פיתוחים ויישומים. ב- MIT כבר כמה עשורים חוקרים את "הבית החכם". אנשים גרים שם לפרקי זמן ומנתחים את הפעילויות היומיומיות שלהם. עושים ניטור של מערכת החיים. רוצים לדעת מה ההתנהלות הרגילה של האדם וכשתהייה סטייה, המערכת תשדר שיש בעיה.

 

איך יראה הבית? מבחינה זאת אנו נמצאים בשלב ביניים היות, שישנם בתים בהם הטכנולוגיה מיושמת, אך הם נראים כמו בתים רגילים, החזות הפנימית של הבית נותרה כמו קודם. לדוגמא בהולנד, בנו בתים חכמים ושינו את עיצוב הפנים ואנשים לא רצו לחיות שם. ושינו, באותם בתים, את העיצוב, שיראה כמו בית רגיל רק עם טכנולוגיה אחרת.

 

בעתיד, השינויים יבואו לידי ביטוי גם מבחינת העיצוב, דוגמאות:

 

המטבח. המטבח שלנו בנוי על פי הדגם של "המטבח הפרנקפורטי" חוקרת חקרה תנועה של אישה במטבח ויחד עם טיימר תיעדה את פעילותה: חלל מרכזי בו הכל נמצא בהישג יד. מבוסס על תבנית של עבודה בתוך המטבח, לפי גוף האדם.

 

במטבח העתידי דברים יתבססו על רובוטיקה, ולא על עבודת האדם, כך שדברים יוכלו להיות פחות נגישים. כך שהמקרר יוכל להיות על התקרה וכו'. המערכות גם אומרות מה חסר ומה צריך. כבר היום, ישנם בתים, בעיקר בארה"ב, שהמקרר נמצא בחזית הבית, הוא שולח לסופר רשימה של מה חסר בו והשליח שם את הדברים במקרר. השליח מקבל קוד המשתנה כל יום.

 

חלל הבית. היום כל דבר תלוי חשמל. למשל המחשב. צריך להיות ליד קיר וליד המדפסת, הסורק וכו'. בעתיד הכל יהיה פתוח יותר , מרכזי, כל הדברים יוכלו להיות מפוזרים בחלל הבית.

 

ד"ר נעמי ביטרמן, ראש המסלול לעיצוב תעשייתי בפקולטה לארכיטקטורה, הטכניון, חיפה, התארחה בתכנית מספר 151

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
ד"ר נעמי ביטרמן
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
הבית המודרני
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
הוא בית מתקשר
באדיבות "חדשות המדע" ערוץ 8
מומלצים