שתף קטע נבחר

במי יתמכו הערבים האמריקנים?

ד"ר ג'יימס זוגבי, נשיא המכון הערבי אמריקני בוושינגטון מעריך בשיחה ל-ynet: "לג'ון קרי מובטחת תמיכה של 50 אחוז מהבוחרים הערבים בארה"ב. הוא יכול היה לקבל 70 אחוז, אבל הוא לא מתאמץ... זו לא 1980. אנחנו ב-2004 - יש ציבור ערבי של מצביעים וצריך להתייחס אליהם בכבוד". כתבה שנייה בסדרה

לא רואים אותם בסדרות הטלוויזיה האמריקניות או בסרטים של הוליווד, ובניגוד מבאירופה, הנוכחות שלהם אינה נושא שמצוי בדרך כלל בכותרות. אבל הם שם, כשלושה וחצי מיליון אזרחים שווי-זכויות. מחציתם בעלי זכות בחירה. והם רוצים שיתייחסו גם אליהם.

 

"למועמד הדמוקרטי ג'ון קרי מובטחת תמיכתם של 50 אחוז מהבוחרים הערבים בארה"ב. הוא יכול להגיע ל-70 אחוז, אבל הוא יצטרך להרוויח את זה. לפי איך שהוא מתנהל, לא נראה שהוא עושה מאמץ לגייס את קולות הערבים". את הדברים הללו אומר ל-ynet ד"ר ג'יימס זוגבי, נשיא המכון הערבי-אמריקני בוושינגטון.

 

הראיון עימו נערך אחרי שג'ון קרי פירסם מאמר בשבועון היהודי הנפוץ "פורוורד". במאמר הביע קרי תמיכה בהמשך בניית גדר ההפרדה, מתח ביקורת על ההתערבות של בית הדין בהאג בסוגייה, תמך בתוכנית ההתנתקות של ראש הממשלה שרון וקרא להחלפתו של ערפאת כמנהיג הפלסטינים. מעל לכל, הוא הדגיש עד כמה הוא מחוייב לביטחונה של ישראל.

 

זוגבי, שפועל להקמת לובי ערבי בעל השפעה בבירת ארה"ב, בדומה לשדולה למען ישראל (איפא"ק), נשמע במהלך הראיון עימו מאוכזב. הוא כלל לא ניסה להסתיר את תסכולו. כמי שתומך בדמוקרטים, הוא לא ציפה שקרי יישר קו עם הנשיא בוש בהבטחות שניתנו לשרון אודות מגבלות זכות השיבה לפלסטינים והשארת גושי ההתיישבות הגדולים בגדה במסגרת הסדר קבע.

 

"לא מבינים את הכוח הערבי"

 

יש כאמור כשלושה וחצי מיליון ערבים בארה"ב, וכמיליון מהם רשאים להצביע בבחירות הקרובות. בקליפורניה למשל, יש כחצי מיליון אמריקנים ממוצא ערבי, אולם השפעתם במדינת הענק הזו קטנה. השפעת המצביעים הערבים גדולה יותר במדינות המתנדנדות, שהן גם המדינות החשובות ביותר עבור המתמודדים בבחירות.

 

במישיגן למשל, שם הערבים מונים כארבעה וחצי אחוזים מהמצביעים (235 אלף נפש); או בפלורידה (120 אלף – כ-2 אחוזים), באוהיו (85 אלף – כ-2 אחוזים) ובפנסליבניה (75 אלף – כ-1.5 אחוזים). זה לא נשמע הרבה, אבל כשזוכרים שבוש ניצח את אל גור בפלורידה בפער של 537 קולות בלבד – זה המון.

 

"בתחילת השנה נראה היה שבפעם הראשונה יש סיכוי שמועמד לנשיאות יקבל 70 אחוז של קולות היהודים והערבים בארה"ב", אומר זוגבי.

"כיום יש לקרי כ-50 אחוזי תמיכה בקרב המצביעים הערבים-אמריקנים. בבוש תומכים לא פחות מ-25 אחוז - אבל גם לא יותר מ-35 אחוז. הבעיה היא שיש גורמים במסע הבחירות של שני המתמודדים שנוקטים מדיניות מלפני 20 שנה, כאילו אין הצבעה ערבית בארה"ב. אני חושב שהם לא מבינים, לא את הכוח הערבי ולא מה באמת חושבים היהודים בארה"ב.

 

"הם חושבים שמרבית היהודים הם ניצים, אבל המציאות היא שמרבית היהודים בארה"ב, שתומכים כמובן בביטחון ישראל, רוצים גם לראות את ישראל נלחצת לפשרות מדיניות. כ-75 אחוז מהיהודים תומכים בלחץ על ישראל לפשרות.

 

"בטחון ישראל אין פירושו קבלה של עמדתו של שרון. הערבים האמריקנים אינם מתנגדים להגנה על בטחון ישראל. הם רוצים מדיניות מאוזנת המכירה בפלסטינים ומפעילה לחץ שווה על שני הצדדים. שלושה רבעים משתי הקהילות תומכות בעצם באותו דבר".

 

"המאמר של קרי ב'פורוורד' לא יביא לו קול יהודי נוסף, אבל הוא מסתכן באובדן קולות ערבים. מדוע לשמוע רק בקול הניצים היהודים מבלי לומר שום דבר שיתן לערבים להרגיש טוב? זו מדיניות רעה, כמו של הממשל הנוכחי. זה לא יעשה שלום; רק יעמיק את התהום. זו הצהרה של קרי שנועדה לשדל קבוצה קטנה של יהודים שממילא יצביעו בוש, וכך הוא יסכן את הקול הערבי".

 

"אני יודע שקרי לא יבצע את מה שהוא הבטיח במאמר בפורוורד. אני ומשפחתי נצביע קרי, אבל במצב הזה קשה לנו לשכנע ערבים אחרים לעשות כך. זו לא 1980. אנחנו ב-2004 - יש ציבור ערבי של מצביעים וצריך להתייחס אליהם בכבוד".

 

התמיכה בבוש - במגמת עלייה

 

ד"ר זוגבי יודע על מה הוא מדבר. דבריו נשענים על נתונים של אחד מעורכי הסקרים הידועים ביותר בארה"ב – אחיו ג'ון זוגבי. סקר אחרון שביצע בקרב הקהילות הערביות הגדולות ביותר בארה"ב מגלה שהתמיכה בקרי נמצא במגמת ירידה, והתמיכה בבוש במגמת עלייה. בחודש יולי למשל עמדה התמיכה בקרי בקרב הערבים על 54 אחוז. באמצע ספטמבר צנחה התמיכה ל-49 אחוז בלבד. לעומת זאת גדלה התמיכה בבוש מ-24.5 אחוז לפני חודשיים ל-31.5 אחוז עכשיו.

 

וכל זה קורה למרות שהמלחמה בעיראק אינה יורדת מסדר היום הפוליטי, בוש מפגין תמיכה בלתי מסוייגת בעמדות ישראל, וההגבלות על חופש הפרט בארה"ב נוכח המאבק בטרור מקשות בעיקר על חייהם של הערבים האמריקנים.

 

מדוע אם כן יותר ערבים בארה"ב מוכנים להצביע עבור בוש? התשובה מפתיעה למדי. ייתכן שהדבר כך משום שהערבים האמריקנים הם יותר אמריקנים מערבים. כשהתבקשו בסקר לדרג שורה של נושאים על פי סולם חשיבות אישי, 84 אחוז מהם הגדירו את הכלכלה כאחד מהנושאים בעלי החשיבות הגבוהה ביותר מבחינתם. 79 אחוז אמרו שמבחינתם זה הטרור והביטחון הלאומי. 72 אחוז – ביטוח הבריאות ומדיניות החוץ של ארה"ב; ל-62 אחוז היו אלה זכויות האזרח ול-59 אחוז היו המיסים בין הנושאים הבוערים ביותר. רק 57 אחוז מהנשאלים הציבו את הסוגייה הישראלית-פלסטינית כבעלת חשיבות גבוהה מבחינתם.

 

קולות הערבים בארה"ב, אם כן, אינם בכיסו של אף מתמודד. היתרון בכך הוא שבגלל זה לא יכול איש מהמתמודדים להתעלם מהם ככוח אלקטורלי. באירוע השנתי של הנהגת הקהילות הערביות בארה"ב בסתיו שעבר בדטרויט הם זכו לחיזורים נלהבים מצד המועמדים הדמוקרטיים בפריימריז. שבעה מתמודדים השתתפו בכנס, לרבות קרי, שדיבר אז נגד גדר הביטחון (בדיוק הפוך אגב, לדברים שכתב לאחרונה ב"פורווארד").

 

הנשיא בוש מצידו, שיגר לאירוע את שר האנרגיה שלו, ספנסר אברהם, נכד למהגרים מלבנון. "זו היתה הצלחה עצומה, אחרי 20 שנה של עבודה קשה", אמר זוגבי. "עד אז היינו מנודים. עכשיו המועמדים לנשיאות באים אלינו. זהו שינוי משמעותי".

 

כתבה שנייה בסדרה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר זוגבי. מתוסכל מקרי
צילום: איי פי
הוא מסתכן באובדן קולות ערבים. קרי
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
"יש ציבור ערבי של מצביעים וצריך להתייחס אליהם בכבוד" (אילוסטרציה)
צילום: רויטרס
מומלצים