שתף קטע נבחר

שינוי תדמית: גברים בוכים יותר (ואפילו מודים בזה)

גברים בוכים? כן, והם אפילו לא מתביישים בזה. כמעט 80% מהגברים הבריטים סבורים שבכי של זכרים בפומבי הוא לגיטימי. "בעבר בכי נתפס כחולשה", מסבירים פסיכולוגים, "והיום – כהבעת רגישות"

הגברים הבריטים שפעם נודעו כקשוחים מאוד, הולכים והופכים למה שנראה כ"תינוקות מייבבים". כך עולה ממחקר ראשון שאיבחן את השינוי בדפוסי הבכי של הגברים, לכל הפחות אלו החיים באי הבריטי, ומצא כי כמעט שליש מהגברים הודו כי בכו לפחות פעם אחת בחודש האחרון.

 

עבור רבים מהם, זה היה יותר מסתם כמה דמעות תנין: כמעט רבע מהגברים בלונדון הודו שהם נתנו לעצמם להתפרק לחלוטין, והם מצאו את עצמם מתייפחים ארוכות בחודש האחרון.

 

המחקר, שנערך במרכז למחקר חברתי באוניברסיטת אוקספורד ופורסם בעיתון "סאנדיי טיימס", עקב אחרי יותר מ-2,000 בני אדם מעל גיל 18, וגילה כי 77% מהגברים סבורים שבכי בפרהסיה הוא יותר ויותר לגיטימי.

 

ראש המרכז ואחד ממחברי המחקר, פטר מארש, אמר כי "בניגוד לעבר, שבו בכי נתפס כהבעת חולשה, היום בכי נתפס כהבעת רגישות, בדיוק כמו שדייויד בקהאם בכה בגלל בנו".

 

הגבר החדש לא מתבייש לבכות

 

באופן מסורתי, היו רגעים שנחשבו כהזדמנויות שבהן גם לגברים מותר לבכות – כמו באליפויות כדורגל חשובות, כאשר גברים נצפו בעיניים דומעות. אבל הממצאים מצביעים על כך, שהגישה הגברית המסורתית של הפנמת הבכי, נראית מעט מיושנת על ידי גברים מודרניים, "מטרוסקסואלים", אבל גם על ידי גברים גבריים ו"מאצ'ואים", כמו השייט האולימפי מת'יו פינסנט, שהזיל דמעות כאשר זכה במדליית זהב באתונה.

 

בכי נתפס עתה כתגובה גברית נורמלית לכל דבר – משכול ועד בדידות, ואפילו בתגובה לסצנה מרגשת במיוחד בסדרת טלוויזיה. נשים עדיין צפויות לבכות פי שלושה מגברים, אבל הגברים, כך נראה, מדביקים את הפער בקצב מהיר. גברים בלונדון – היכן שאופנת המטרוסקסואלים היא מורגשת ביותר – הם אלו שמייבבים הכי הרבה באי.

 

מלבד יללות, חצי מגברי לונדון הודו כי בכו בנוכחות אימותיהם. הגברים בסקוטלנד הם הקשוחים ביותר ואלו שהכי פחות סביר כי יבכו – למרות שהם בוכים הכי הרבה מחתונות. גברים מדרום אנגליה מתייפחים בדרך כלל מרוב שמחה, ואילו גברים במרכז אנגליה בוכים בעיקר בגלל רחמים עצמיים.

 

הסיבה השכיחה ביותר לבכי – הן אצל גברים והן אצל נשים – היא מותו של מישהו קרוב. אולם החוקרים טוענים כי דווקא רגע עצוב בסרט קולנוע, סדרת טלוויזיה או ספר מרגש נוטה לגרום לגברים לבכות הרבה יותר מאשר מריבה עם האהובה.

 

פול רוברסט, רואה חשבון בן 31 מלונדון, סיפר כי הוא בוכה פעמיים בחודש. "אני לא רואה שום פגם בהזלת דמעה או שתיים כשאני צופה בסרט או מאזין למוזיקה", הוא אמר. "משהו מזכיר לך אירוע רגשי בחייך. הרגשות מציפים אותך – ולמה לדכא אותם?".

 

לעומתו לוק וויליאמס, יועץ טכנולוגיות בן 24 מגלזגו בסקוטלנד, אומר כי "גברים אמורים להיות חזקים יותר, כך שאם אתה בוכה אתה נראה חלש ומסכן. לבכות בסרטים עצובים או אם אתה נפצע הוא פשוט עניין לבחורות. תמיד אתה שומע נשים שרוצות גבר קשוח. בכי פשוט לא מסתדר עם זה".

 

בכיינים היסטוריים: צ'רצ'יל ומשפחת בוש

 

בכי לא תמיד נתפס באי הבריטי כסימן לחולשה. וינסטון צ'רצ'יל, למשל, היה ידוע כמי שנוהג לבכות הרבה – בפרט לאחר הפצצות קשות על לונדון וכאשר הוא פגש את אשתו אחרי היעדרות ממושכת. נכדו, ניקולס סואמס, חבר האופוזיציה בפרלמנט הבריטי, מודה כי הוא "בוכה במצעדים צבאיים וכאשר אנגליה זוכה בגביע העולם".

 

על פי ספרה החדש של קיטי קלי, נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש, שני אחיו ואביהם הם יבבנים גדולים. "לגברים במשפחת בוש יש שלפוחיות סביב העיניים, משום שהם בוכים כל הזמן", סיפרה ידידת המשפחה בביוגרפיה החדשה של הבושים שפירסמה קלי באחרונה. יבבן סדרתי נוסף הוא מנחה הטלוויזיה ג'ון לזלי, שפרץ בדמעות לאחר שזוכה מאשמת הטרדה מינית בבית המשפט.

 

פסיכולוגים אומרים כי למרות שהחברה קיבלה בזרועות פתוחות גם גברים בוכים – יש לכך גבולות. רונלד ברסיי, יועץ פסיכולוגי קליני מסאריי, מסביר כי "גברים עדיין צריכים להראות שהם חזקים, כאשר זה מגיע לסיבולת בפני כאב פיסי".

 

על פי אחת ממחברות המחקר, קייט פוקס, המקור והשורשים לכך שגברים לא בוכים נעוצים בקרב האדם הקדמון. זכרים שבכו נראו כחלשים יותר, והדבר עודד זכרים אחרים לתקוף אותם.

 

המחקר גם מדגיש את ההבדלים בהצגת הרגשות בין המינים – כאשר נשים מתרגזות הן נוטות להגיב בבכי, בעוד כשכאשר גברים כועסים הם נוטים "פשוט להתעצבן ולהכות מישהו".

 

המחקר החדש, שמומן על ידי יצרנית הטישואים קלינקס, מצא עוד כי ככל שגבר הוא צעיר יותר – כך גוברת נטייתו לבכות. ממצא זה מצביע על "שינוי מהותי וארוך טווח במגמות", כותבים החוקרים.

 

בקרב גברים מעל גיל 50 – 63% מעולם לא ראו את אביהם בוכה, בעוד שבקרב בני 18 עד 29 – הנתון צונח ל-44%. הגברים הבריטים עדיין לא הגיעו לרמת הבכי בארצות הברית – שם גבר בוכה בממוצע 1.4 פעמים בחודש, ואשה מזילה דמעות כ-5.3 פעמים בממוצע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
גברים בוכים בעולם
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
וגם אצלנו זה קורה
צילום: איי אף פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים