שתף קטע נבחר

בריא התפוח

למה הישראלים מחסלים שני מיליון תפוחים ביום? כי התפוח נלחם במחלות לב ואסטמה, מכסח את הכולסטרול הרע, משקם את החניכיים ומסייע לעיכול, בתור התחלה. ממשיכים עם התפוחים, גם אחרי ראש השנה

חג התפוח בדבש כבר עבר, אבל אנו הישראלים אוהבים תפוחים בכל ימות השנה. קטיף התפוחים בצפון רמת-הגולן כבר בעיצומו, והפרי עכשיו הוא הכי הכי מבחינת הטריות והערך התזונתי.

 

יוסי נקש, מנכ"ל "פירות הגולן", בית-האריזה והקירור המשוכלל ביותר בארץ, אומר שישראל ניצבת במקום הראשון בצריכת תפוחים בעולם, כשני מיליון ליום בשיא. המבוגרים מעדיפים תפוח אדום והצעירים תפוח ירוק. כולם קצת מסתייגים מהזנים החדשים, וכולם בוחרים תפוחים לפי הצבע והצורה.

 

התפוח המתוק והחמוץ זהים בהרכבם התזונתי ובכמות הקלוריות שהם מכילים. ההבדל הוא רק בטעם. מדענים מאוניברסיטת קיימברידג', שבדקו את הרגלי התזונה של 30 אלף איש, גילו שאוכלי הפירות מאריכים ימים באופן מובהק, יחסית לנמנעים מהם. אחד מעורכי המחקר טען שאפילו תפוח קטן אחד ליום מספיק כדי לעשות את כל ההבדל.

 

למה כדאי לאכול תפוחים?

 

  • אכילת תפוח מפחיתה את הסיכון ללקות באסטמה ובמחלות נשימה חסימתית כרונית:

מחקר מבוקר שנערך בלונדון קבע כי אכילת 2-4 תפוחים בשבוע קשור בצמצום מחלת האסטמה בשיעור של 32 אחוז. החוקרים נוטים לייחס את הפעולה לפלבונואיד ולסלניום המצוי בתפוח. צריכת למעלה מחמישה תפוחים בשבוע קשור בנפח ריאות גדול יחסית ובפחות צפצופי נשימה.

 

  • תפוחים עשירים בפיטו-נוטריינטים (מרכיבי מזון צמחיים) המנטרלים מזהמים ומסייעים לעיכול.

 

  • תפוחים מכילים חומצה טרטרית ואלגית:

החומצה הטרטרית מנטרלת את חומרי הלוואי החומציים שנוצרים עקב קשיי עיכול, ומסייעת בעיכול מזונות עשירים. החומצה האלגית היא פיטו-נוטריינט הנחשב כמסייע בניטרול מזהמים כמו עשן סיגריות.

 

  • אכילת תפוחים קשורה בסיכון מופחת ללקות בשבץ:

גברים ונשים שצרכו בממוצע 54-71 גרם תפוח ליום (1/2-3/4 תפוח קטן) הציגו סיכון מופחת בשיעור של כ-40 אחוז ללקות בשבץ, בהשוואה לנבדקים אחרים שאכלו כמות קטנה יותר של תפוחים או לא אכלו תפוחים כלל.

 

  • תפוח ירוק אחד ביום, או אפילו ריחו בלבד - מרחיק מגרנות:

לפי מחקר שנערך על ידי ד"ר אלן הירש, מנהל "הקרן לטיפול ומחקר של חוש הטעם והריח" בשיקגו, כל צורה שבה צורכים תפוח ירוק מסייעת בהרחקת מגרנות - אפילו אם רק חופפים את הראש בשמן תפוחים. 

 

  • התפוח מסייע לבניית חניכיים חזקים.

 

  • קליפת התפוח משפיעה על ירידה ברמות הכולסטרול:

קליפת התפוח עשירה במיוחד בסיב המסיס פקטין, שהוכח כמסייע בהורדת רמות הכולסטרול. אכילת תפוח בינוני אחד מספקת עד 15 אחוז מהכמות היומית המומלצת של הסיב. הפקטין מסייע גם לייצוב רמות הסוכר בדם.

 

  • ציפת התפוח (תוך הפרי) היא מקור טוב לוויטמין C:

תפוח בגודל ממוצע, שמשקלו 112 גרם, מספק 25 אחוז מהכמות המומלצת היומית של הוויטמין, אף שהכמות משתנה במידה ניכרת מזן לזן. 

 

  • התפוחים עשירים בבורון ואשלגן:

ציפת התפוח מכילה את המינרל בורון, המסייע בשמירה על רמות גבוהות של אנרגיה בגוף ונחשב למונע אובדן סידן וכתוצאה ממנו אוסטיאופורוזיס (דלדול העצם). האשלגן חשוב לתפקודם התקין של כל התאים, העצבים והשרירים. הוא פועל עם הנתרן לשמירה על איזון בריא של האלקטרוליטים או מלחי הגוף, שמסייעים לוויסות לחץ הדם וקצב הלב.

 

זני התפוחים 

 

  • גאלה - תפוח בצורת חרוט, צבעו אדום בהיר, מתקתק, גודלו בינוני-גדול, מעט פחוס. חדש יחסית בארץ. נקטף לפני כולם, בתחילת אוגוסט. קליפתו עדינה, ציפתו מוצקה, פציחה ועסיסית מאוד. לא נשמר בקירור ולכן משווק רק מספר חודשים בשנה. מתאים לאכילה.

 

  • יונתן - זן אמריקאי. גדל בעיקר בעמק החולה, גודלו בינוני, קליפתו חלקה ומבריקה, צבעו אדמדם, ציפתו צהובה, קליפתו פציחה מאוד. מבשיל באוגוסט ומאוד פופולרי בישראל. מתאים לאכילה, אהוב ומועדף במיוחד על ילדים.

 

  • זהוב - זן אמריקני. חמוץ-מתוק בצבע צהוב-זהוב, גדול יחסית, קליפתו עדינה וקלה, ציפתו עדינה. גדל בעיקר בעמק החולה. נוטה להתקמטות. מבשיל בתחילת ספטמבר. מתאים לאכילה ובמיוחד לאפיית שטרודלים.

 

  • גרני סמית - זן אוסטרלי. ירוק, גדול ומוצק עם חיי מדף ארוכים. טעמו חמצמץ, קליפתו ירוקה וקשה, ציפתו לבנה. גדל במטעי הגליל העליון ובגולן ונקטף מאוחר, באוקטובר. מתאים לאכילה בסלטים, וגם להכנת מאפים ומנות מתוקות ומלוחות.

 

  • סטרקינג אדום - מתוק. צבעו אדום וצורתו מעט חרוטית. גדל רק באזור החרמון ונקטף במהלך ספטמבר. מתאים במיוחד לסלטים ולמאפים מתוקים או פיקנטיים.

 

  • פוג'י - זן ניו-זילנדי. מתוק, עסיסי ובעל ארומה מיוחדת, צבעו ירוק-ורוד עד אדום. גדל בהרי הגליל והגולן, בעל חיי מדף ארוכים במיוחד. אהוב במיוחד על ילדים. מתאים למאכל, הכנת לפתנים ואפיית עוגות.

 

  • פינק ליידי - זן אוסטרלי. צבעו אדום-ורוד, טעמו מתוק. נקטף עד סוף אוקטובר. מתאים למאכל בלבד.

 

המלצות וטיפים

 

  • חגיגת תפוחים: במסגרת עונת קטיף התפוחים עורכת חברת "פירות גולן" את "חגיגות התפוח", במסגרתן מוצעות לנופשים ולמטיילים פעילויות וחוויות הקשורות בתפוח ומיועדות לכל המשפחה: תיירות חקלאית, קולינרית, היסטורית וכפרית. בית האריזה והקירור "פירות גולן", הממוקם בצפון רמת הגולן, מזמין אתכם לסיור בדרך הפרי במהלך חודשי קטיף התפוחים.

 

  • תפוח ספורטיבי: מומלץ לאכול תפוח מיד אחרי פעילות גופנית, כדי לספק לגוף פחמימות. 

 

  • קסם התפוח: התפוח פולט גז אתילן, המאיץ את הבשלתם של פירות אחרים בסביבתו. אם אתם רוצים שפירות יבשילו מהר יותר, פשוט הניחו בשקית שלהם תפוח.

 

  • תפוח דיאטתי: תפוח טרי בין הארוחות הוא תחליף בריא לחטיפים עתירי קלוריות ושומן.

 

עוגת תפוחים ודבש

 

מתכון מאת הקונדיטורית עדי לגזיאל ממסעדת "לילית".

 

חומרים (ל-3 תבניות אנגליש-קייק או סיר פלא גדול): 

1/4 1 כוסות שמן

3/4 כוס סוכר חום דחוס

1 כוס דבש

3 ביצים

1/2 3 כוסות קמח

1 כפית סודה לשתייה

1/2 1 כפיות תערובת תבלינים

קורט מלח

5 תפוחים בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות בגודל 1 ס"מ

1 כוס אגוזי מלך קצוצים

 

לתערובת התבלינים:

כפית קינמון טחון

1/4 כפית ציפורן טחון

1/4 כפית ג'ינג'ר טחון

קורט מוסקט טחון

קורט הל טחון

 

לסירופ: 

3 כפות דבש

2 כפות סילאן

1 כוסות מים

2 כפיות סוכר חום

2 כפיות סוכר לבן

4 כפות ויסקי

 

הכנה:

1. מכניסים לקערת מיקסר את השמן והסוכר.

 

2. מפעילים את המיקסר במהירות נמוכה ומוסיפים בהדרגה את הביצים אחת אחרי השנייה.

 

3. מערבבים בקערה קמח, סודה לשתייה, מלח ותערובת תבלינים ומוסיפים לתערובת הביצים.

 

4. מוסיפים את האגוזים.

 

5. מוסיפים את התפוחים ובוחשים ידנית.

 

6. מעבירים לתבנית ואופים ב-160 מעלות 45 דקות.

 

7. מרתיחים את כל חומרי הסירופ בסיר. מצננים ויוצקים על כל העוגה כ-3 כפות מהסירופ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גז האתילן שהתפוח פולט מבשיל
מומלצים