שתף קטע נבחר

איך נולדה המצלמה?

דווקא בחג כמו פורים, מתחשק לנו לברוח לפעמים מעדשת המצלמה של ההורים, שרוצים לתעד כל רגע מחיי ילדיהם היקרים. תתפלאו, אבל למצלמה ישנם עוד הרבה שימושים, כמו במדע למשל כיצד הומצאה ומה כדאי לדעת לפני שהופכים לצלמים מקצועיים

אוֹי, אתם נראים כל כך יפה בַּתַחְפּוֹשׂוֹת! כולם להסתכל לַמַצְלֵמָה... לא לזוז... לחייך... יופי! שוב פעם אותו סיפור, כמו בפורים שעבר ובפורים שלפניו. נדמה כאילו היה זה כך תמיד. אם תחפשו בָּאַלְבּוֹם של אבא ואימא, בוודאי תמצאו תמונות שלהם בתור ילדים מחופשים בפורים. יכול להיות שגם לסבא ולסבתא יש תמונות בשחור-לבן מחגיגות פורים בילדותם. אולם, להורים של סבא וסבתא לא היה בכלל אלבום תמונות.

 

אז בעצם, זה לא היה כך תמיד. במשך תקופות רבות בהיסטוריה הָאֱנוֹשִׁית, כשאנשים רצו לְתַעֵד ולהשאיר מַזְכֶּרֶת לאופן שבו נראו בעבר אנשים, חיות, נוף או חפצים, הם היו צריכים לצייר אותם. הצילום מאפשר לייצר תמונות כאלה במהירות רבה יותר ובדיוק רב, גם ללא צורך בכישרון ציור. התצלום מופק באמצעות לכידת קרני האור המוחזרות מעצמים. זו הסיבה לכך שאי אפשר לצלם בחושך ויש להשתמש במבזק (פלאש).

 

ההמצאה ממנה התפתחה המצלמה נקראה: "קָמֶרָה אוֹבְּסְקוּרָה". היה זה חדר חשוך, שדרך נֶקֶב זעיר באחד מקירותיו - הוקרנה על הקיר שמולו תמונה הפוכה של העולם בחוץ. מקור השם "קָמֶרָה אוֹבְּסְקוּרָה" הוא בשפה הָאִיטַלְקִית ופירושו, פשוט: "חֶדֶר חָשׁוּךְ".

 

מאוחר יותר, כשהקטינו את החדר הגדול לקופסא קטנה, המשיכו לקרוא לה "קָמֶרָה אוֹבְּסְקוּרָה" ולכן נקראת המצלמה באנגלית "קָמֶרָה" עד היום. ה"קָמֶרָה אוֹבְּסְקוּרָה" שימשה בעיקר ככלי לבידור, כמו גם ככלי עֵזֶר לציירים. אולם, כדי להפוך את ה"קָמֶרָה אוֹבְּסְקוּרָה" לְמַצְלֵמָה של ממש, היה צריך למצוא דרך לְקַבֵּעַ את התמונה המוקרנת.

 

כל מה שהיה צריך לעשות הוא לְצָרֵף את העובדות שהיו ידועות מזה מאות של שנים על חומרים שונים שֶׁמִתְחַמְצְנִים ומשנים את צבעם במגע עם אור, וזה בדיוק מה שעשה נָיְסְפּוֹר נָיאפְּס בשנת 1826. הוא לקח לוח מַתֶכֶת ומרח עליו חומר שהרכיב במעבדתו. את הלוח הציב ב"קָמֶרָה אוֹבְּסְקוּרָה" וכך נולדה הַמַצְלֵמָה. נָיאפְּס הציב את המצלמה על אֶדֶן חלונו.

 

 

 

לאחר כשמונה שעות הוציא את הלוח ושטף אותו בִּתְמיסָה שהרכיב. והנה, אַט אַט, הופיעו לנגד עיניו קירות הבתים והגגות שנשקפו מחלונו, משורטטים על פני לוח הַמַתֶכֶת הרטוב. שותפו וממשיך דרכו, לוּאִי דָאגֶר, הצליח בשנת 1839 לְקַצֵר את זמן הַחֲשִׂיפָה לאור משמונה שעות לחצי שעה. התמונה נקראה על שמו - דָאגֶרִית (daguerreotype) וכך החל שיגעון הצילום.

 

מאז ועד שהודפסו התמונות על נייר עברה המצלמה כִּבְרַת דֶרֶךְ. הורכב בה סְלִיל של תמונות וזמן הַחֲשִׂיפָה הִצְטַמֵק לְשַׁבְרִיר הַשְׁנִיָה, כמו בַּמַצְלֵמָה הַמוֹדֶרְנִית.

 

הצילום שינה לחלוטין את העולם

 

המצלמה אִפְשְׁרָה לאנשים לראות מקומות בעולם ותרבויות רחוקות, שאליהם לא יכולים היו להגיע - כמו צילומים של פִּסְגַת הַר הָאֶוֶרֶסְט אוֹ הַחוֹמָה הַסִינִית. היום אנו יכולים ללמוד על אירועים היסטוריים, כמו נחיתתו של האדם הראשון על הירח או בניית מִגְדָל אָיְיפֶל בְּפָרִיס, מצפייה בתמונות.

 

אֶמְצְעֵי הַתִקְשׁורֶת, כמו הָעִיתוֹן, הצליחו לעיתים אף לשנות את פני ההיסטוריה באמצעות צילומים שצילמו. צילומים של עוני והנזק שנגרם כתוצאה ממלחמות הביאו לשינויים גדולים בחברה והצילו אנשים רבים.

 

הַצִילוּם תָרַם רַבּוֹת גם לַמֶחְקָר הַמַדָעִי. המצלמה יכולה לקלוט אירועים הַמִתְרַחֲשִׁים במהירות רבה, שֶׁהָעַיִן הָאֱנוֹשִׁית אינה מספיקה לִקְלוֹט, כמו תנועת כְּנָפֶיהָ שֶׁל דְבוֹרָה או הרגע שבו פוגע קְלִיעַ רוֹבֶה בַּבָּלוֹן. המדע נֶעֱזַר בצילום גם על מנת לְתַעֵד יְצוּרִים מִיקְרוֹסְקוֹפִּיִים. כיום קיימות מצלמות שגודלן קטן עד כדי כך, שהוא מאפשר לרופאים להשתמש בהן על מנת לצלם תמונות בתוך גופם של חולים ובכך למנוע, במקרים רבים, ניתוחים מסובכים.

 

והחשוב מכל, המצלמות מְתַעֲדוֹת אֶת חַיֵינוּ ומשאירות לנו מַזְכָּרוֹת לאורך זמן שתמיד נוכל לשוב ולהביט בהם.

אז, בפעם הבאה שאימא מבקשת לצלם אתכם, תִתְאַזְרוּ בְּסַבְלָנוּת. הצילום אוֹרֵךְ פחות מִשְׁנִיָה ונשאר לָנֶצַח.

 

הצלם הישראלי הוותיק, אָלֶכְּס לִיבָּק, חולק חוויות וגם טִיפִּים

 

 

 

1. מה צריך ללמוד על מנת להפוך לצלם? יש ללמוד טֶכְנִיקָה: את האופן שבו עובדת הַמַצְלֵמָה ואת העקרונות הַבְּסִיסִיִים שלה. חשוב מאוד לקרוא הרבה ספרי צילום, להסתכל על תמונות של צלמים, להתבונן סְבִיבֵנוּ ולהיות מאוד סוֹבְלָנִיִים. אנשים קִצְרֵי רוּחַ אינם צלמים טובים.

 

2. מהו הדבר האהוב עליך ביותר במקצוע הזה? מה שאהוב עליי ביותר, מלבד כמובן שתמונה מסוימת שצילמתי מוצאת חן בעיני, הוא שֶׁהַמִקְצוֹעַ הזה מאפשר גִישָׁה וְהֶכֵּרוּת עם אֵינְסְפוֹר מקומות ואנשים. המצלמה היא כמו מַפְתֵחַ לְמִילְיוֹן דְלָתוֹת.

 

3. מהו הדבר השנוא עליך? אני שׂוֹנֵא לצלם אירועים קשים, כמו פיגועים, אבל לפעמים אין ברירה – כי זה תפקידי כצלם.

 

4. האם תמיד רצית להיות צלם? פעם, מזמן, רציתי להיות רופא, רק בגיל 22 ידעתי שאני רוצה להיות צלם.

 

5. כשאתה קם בבוקר, האם אתה יודע מראש מה אתה עומד לצלם באותו יום, או שאתה מחליט זאת באותו רגע? לפעמים אני יודע ולפעמים ממש אין לי מושג.

 

6. אילו סוגי צילומים ישנם? ישנם צילומי פִּרְסומֶת, סְפּוֹרְט, אופנה, תַעֲשִׂיָה, צִילוּמִים רְפוּאִיִים, צילומי מַעְבָּדוֹת, טֶבַע, חַיוֹת, צילומים צְבָאִיִים וְעוֹד. צַלַם עיתוֹנוּת אמור לדעת לצלם בְּמִגְוָן של תחומים.

 

בכתובת האינטרנט הבאה תוכלו לראות תמונות הַמְשַׁקְפוֹת את ישראל וְתוֹשָׁבֶיהָ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך נולדה המצלמה
צילום: רויטרס
מומלצים