שתף קטע נבחר

לא שעועית עם עין שחורה. לוביה

בארצות הברית היא נקראת 'שעועית עם עין שחורה', אצלנו קוראים לה בפשטות לוביה יבשה. איך שלא תקראו לה, היא נהדרת בתוספות ובסלטים עממיים, בריאים וטעימים. קבלו את המתכונים

את אהבתי הרבה לשעועית לבנה עם עין שחורה (Black Eyed Peas) פיתחתי כשהייתי סטודנטית בסוף שנות ה- 70, תקופה בה המקרוביוטיקה שגשגה בבוסטון וכל סטודנט שהיה בעניינים התקיים על קערת שעועית שכזו בתוספת אורז מלא עגול ורוטב סויה. היה זה מעין מיקס מוזר של אורז מלא אסיאתי אליטיסטי, עם קטניה פשוטה ועממית שהביאו עבדים שחורים מאפריקה לציבור העניים והמדוכאים ברחבי דרום ארה"ב. חלבון משלים, סוציאליזם ואיזון מקרוביוטי בקערה אחת.

 

בארץ למדתי לקרוא לקטניה עם העין השחורה "לוביה יבשה" (בניגוד ללוביה הירוקה), ולמדתי גם שלא ניתן להשיג אותה בסופר או במרכול, אלא רק בשוק ובחנויות טבע בודדות. אך למרות שלא יוצא לי לפגוש בה לעיתים קרובות, העיניים השחורות שלה עדיין קוסמות לי. כוס לוביה מבושלת מכילה רק 160 קלוריות, והיא מקור מצוין לסידן, חומצת פולית וויטמין A,

עם כ-5 גרם חלבון, כ-8 גרם תאית וכ-33 גרם פחמימות.

 

טיפים לבישול לוביה

 

  • 1 כוס לוביה יבשה= כ-1/2 2 כוסות לוביה מבושלת.
  • זמן הבישול לקטניות תלוי בגילן - ככל שהן ישנות יותר, הן דורשות יותר זמן בישול. לא חייבים להשרות לוביה זמן רב כמו קטניות אחרות, אבל ההשריה מקצרת את זמן הבישול ומקלה על העיכול.
  • בישול מהיר: שוטפים את הלוביה ושמים בסיר עם מים עד לכיסוי. מביאים לרתיחה ומרתיחים דקה. מורידים מהאש ומניחים בצד שעה. מסנים, מכסים שוב במים ומבשלים 20-30 דקות עד שהלוביה מוכנה (אלא אם המתכון מציין בישול חלקי).
  • ניתן למצוא לוביה משומרת בקופסאות מתוצרת "פורמן" במרכולים וברשתות השיווק (לא בכולם, אבל אפשר לבקש ולהזמין).

 

"הופינג ג'ון" 

 

מאכל דרומי מסורתי שנהוג לאכול לפני 12 בצהריים, ב-1 בינואר, כסגולה לשנת מזל. גם אצלנו, בקרב עדות רבות, נהוג לאכול לוביה בראש השנה כסמל לשנה פורייה. הגירסה המקורית כוללת בשר שמן, אך כיום נהוג להכין אותו בגירסאות בריאות, ואפילו צמחוניות.

 

החומרים (4-6 מנות):

 

1/2 2 כוסות לוביה מבושלת, רק 20 דקות (ראו טיפים לבישול)

1/2 1 כפות שמן זית או קנולה

1 בצל בינוני גדול, קצוץ

2 שיני שום כתושות או פרוסות דק באלכסון

1/2 כפית פתיתי צ'ילי (כמו לפיצה) או חתיכת פלפל חריף טרי, קצוץ דק

1 כוסות אורז מלא ארוך (אפשר גם אורז פרסי)

3- 1/2 3 כוסות מים (יותר לאורז מלא)

1 עלה דפנה

קורט ציפורן

1 כפית עלי טימין יבשים או 1 כף טריים

 

אופן ההכנה:

 

  1. במחבת או סיר סוטאז' גדול, מחממים שמן זית ומוסיפים בצל, שום ופתיתי צ'ילי. מבשלים בבחישה מתמדת עד שהבצל שקוף. מוסיפים אורז ומערבבים עד שמכוסה בשמן.
  2. בוחשים פנימה מים, לוביה, עלה דפנה, ציפורן וטימין. מביאים לרתיחה, מכסים חלקית ומבשלים על אש נמוכה 30-45 דקות או עד שהאורז מוכן (אורז לבן דורש פחות זמן בישול). בודקים לקראת סוף הבישול ומוסיפים עוד מים רותחים אם צריך. 

 

גיוון:  גרסה בשרית בריאה - עם 250 גרם נקניקיות עוף אורגניות קפואות, מופשרות פרוסות. מוסיפים לפני האורז ובוחשים מספר דקות. אפשר גם להכין אורז בנפרד ולהגיש את הלוביה בתוך מי הבישול, כרוטב.

 

 


נראה טוב, בריא וטעים. סלט לוביה ופטה                           צילום: יוסי סליס

 

סלט לוביה ופטה

 

החומרים (4-6 מנות):

לרוטב: 

2 כפיות חרדל דיז'ון

1 כפית מלח

1/2 כוס שמן זית

1/2 כוס מיץ לימון סחוט

1/4 כפית פלפל שחור טחון טרי

 

לסלט:

1/2 2 כוסות לוביה מבושלת ( ראו טיפים לבישול )

1 בצל אדום בינוני פרוס

250 גרם גבינת פטה מפוררת

2-3 כפות פטרוזיליה קצוצה

 

אופן ההכנה:

בצנצנת עם מכסה, מערבבים חרדל, מלח, שמן, מיץ לימון ופלפל ומנערים לקבלת מרקם אחיד. בקערה גדולה, מערבבים לוביה ובצל אדום ויוצקים למעלה את הרוטב. מכסים ומקררים שעה או יותר.

לפני ההגשה, מפזרים למעלה גבינה ופטרוזיליה. מערבבים ומגישים.

 

גיוון: אפשר להוסיף צנוניות קטנות פרוסות.

 

 

סלט לוביה חמוץ מתוק

 

החומרים (4-6 מנות):

1/2 2 כוסות לוביה מבושלת ( ראו טיפים לבישול )

1/2 כוס בצל אדום

1/2 כוס פלפל ירוק קצוץ

1 שן שום קטנה

 

לרוטב:

1/4 כוס חומץ בן יין לבן

1/4 כוס סוכר בהיר טבעי או דמררה

1/4 כוס  שמן רגיל

פלפל /שחור חריף לפי הטעם (אפשר טבסקו)

 

אופן ההכנה:

בקערה גדולה, מערבבים לוביה, בצל, פלפל ירוק ושום. בצנצנת עם מכסה, מערבבים את יתר החומרים, מנערים ויוצקים על הסלט. מכסים ומקררים כמה שעות לפני ההגשה. מוציאים את השום לפני ההגשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בקערה- לוביה יבשה
צילום: סי די בנק
מומלצים