שתף קטע נבחר

נאמה הארו-מאקי: אגרול ויאטנמי

איליסו מתעללת בדקדוק היפני, מנסה ללמד את איזומי סאן מה ההבדל בין ריש ללמד, ולבסוף מסתפקת בפיצוח סוד האגרול הויאטנמי

ההבדל בין ריש ללמד

"איזומי סאן, את יכולה ללמד אותי, אחת ולתמיד, איך מגלגלים נאמה הארו-מאקי (אגרול ויאטנאמי מנייר אורז), כמו שצריך? הגלגול שלי לא יוצא יפה כמו שלך", אני מתחננת. "אני גם רוצה שתלמדי אותי איך לאדות ולטגן אותם, במקום רק להגיש אותם נאים".

 

איזומי שמחה על ההפוגה בשיעור האנגלית השבועי. אנחנו ישובות בקפה סטאר-באקס שברובע שיבויה בטוקיו, בדיוק מעל מעבר החצייה הענק, שמאות אנשים חוצים אותו במהירות מדי כמה דקות. הם פוסעים בחיפזון, כמו נמלים חרוצות ואנחנו משקיפות מלמעלה על ההמולה. 

 

פעם בשבוע אנחנו נפגשות למה שהגאיג'ינים (זרים) קוראים: החלפת שפות, כלומר, מדברים חצי שעה יפנית ואחר כך חצי

צילום: איריס ז'ורלט

שעה אנגלית. כשאנחנו מפטפטות ביפנית אני בונה משפטים שבורים להפליא, ואיזומי מתקנת אותי, תוך שהיא מצחקקת בעדינות מהשגיאות שלי. מבנה המשפט ביפנית הפוך לחלוטין מהמקובל במחוזותינו: אם למשל רוצים להגיד "אני הולך לבית שלך", זה ישמע  כמו:" אני אתה שלך בית הולך".

 

אני הופכת את סדרי בראשית של התחביר המקומי, מה שגורם לאיזומי להתגלגל מצחוק, תוך שהיא מכסה את פיה בידה הימנית. נשים יפניות רבות רואות בחשיפת השיניים דבר לא מנומס, לא נשי ובטח שלא קאוואי( ka-wa-i). קאוואי ביפנית זה חמוד, מתוק וחינני, וזה משהו שכל בחורה יפנית שואפת להיות.

 

אחרי שהיא גומרת לצחוק עלי, אנחנו מחליפות תפקידים, ואני מנסה בפעם המליון, להסביר לה מה ההבדל בין האות ר לאות ל. ביפנית יש אות אחת שהיא משהו באמצע, בין ריש ל- למד. אני מגייסת מטאפורות כמו כלב שנובח וחושף שיניים, על מנת לתרגל את הריש הסרבנית. אבל איזומי בשלה: "איליסו, זה נורא קשה!". 

 

בשל העובדה המצערת שהיפנים מסרבים לסיים מילה בעיצור, מתווספת האות וו לחלק האחרון של שמי וביפנית הוא הופך מאיריס לאיליסו. 

 

את ה- TH, איזומי ממש מתעבת. אני מוציאה את לשוני החוצה, תוך שאני נושפת לעברה במרץ את צמד האותיות הבעייתי כל כך עבורה. היא מנסה לחקות אותי ללא הצלחה, מה שגורם לשתינו להתגלגל מצחוק.

 

דפי אורז

נחזור לדפי האורז. הסיבה שביקשתי מאיזומי להעלות אותי כיתה בגלגול אגרולים ויאטנמים, היא שהיא עושה את זה בצורה מושלמת. לא שזה לא מצליח לי, אבל אצלה זה יוצא הרבה יותר מדוייק ויפה. איזומי מחייכת בצניעות: "זה פשוט, רק ענין של תרגול, צריך לתרגל הרבה ואז משתפרים".

 

אם תשאלו אותי זוהי ה-המצאה, מאז הגלולה. דפי האורז מהווים את הבסיס לאגרולים הויאטנמים. מדובר בדפים עגולים בגדלים שונים, דקיקים, שקופים, שבירים ועדינים,שארוגים בשתי וערב. במסעדות בויטנאם יושבים בצוותא ומגלגלים את עלי האורז, כל אחד עם התוספות האהובות עליו.

 

לחילופין, ניתן גם לאדות או לטגן אותם בשמן עמוק. העבודה איתם דורשת מיומנות מסוימת ותרגול, אבל כמו שאיזומי אומרת היא באמת מאוד פשוטה.

 

בסופו של דבר איזומי לקחה מפית נייר והראתה לי איך מגלגלים. בעיקרון מדובר על שיטת הבלינצ'עס או האגרולים הרגילים. ההבדל העיקרי: המרקם העדין של הניירות דורש זהירות יתר. אבל התוצאה: כל כך עדין ופריך וטעים. לא משנה אם הם נאים, מאודים או מטוגנים, תמיד קוראים להם: אגרולים ויטנאמיים. ועכשיו למתכונים:

 

 

אגרול ויאטנמי מטוגן

 

חומרים (8 אגרולים):

8 דפי אורז

למילוי:

200 גרם בשר טחון

1 מכל אחד מהירקות הבאים: גזר, קישוא ובצל, חתוכים לז'וליין (גפרורים) ומוקפצים קלות במחבת או בווק, בשמן שומשום.

חופן נבטי סויה מוקפץ בווק

1 כוס פטריות שיטאקה מיובשות, מושרות חצי שעה במים חמים, סחוטות חתוכות ומוקפצות קלות בווק או במחבת, בשמן שומשום. (לחלופין אפשר להשתמש בפטריות שמפיניון פרוסות)

1 בצל ירוק קצוץ

1 כף רוטב סויה יפני

1 שן שום כתושה

ג'ינג'ר מגורר לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. טובלים את עלי האורז בקערה עם מים פושרים למשך כמה שניות. מוציאים בעדינות ומניחים על נייר מטבח סופג.
  2. מערבבים את כל חומרי המלית, מניחים אותם על עלה האורז ומקפלים. קודם מלמטה לכיוון המרכז, אחר כך משני הצדדים לכיוון המרכז, ובסוף מגלגלים כלפי מעלה-כמו בלינצ'עס.
  3. מחממים בסיר טיגון, שמן לטיגון עמוק. כשהשמן מגיע לחום של 175 מעלות צלזיוס,  מניחים את האגרולים בעדינות בסיר, ומטגנים עד שהם שזופים מעט. 

 

  • מגישים מייד עם רוטב סויה ו/או רוטב צ'ילי מתוק.

 

 

אגרול ויאטנמי מאודה

 

חומרים (8 אגרולים):

8 דפי אורז 

למילוי:

200 גרם סלמון מעושן או סלמון טרי חתוך לפרוסות ומבושל קלות במים או שרימפס שאודו או בושלו מעט 

200 גרם גבינת שמנת או  גבינה לבנה או גבינת עיזים

8 עלי בזיליקום

8 גבעולי עירית

4 עלי חסה משי

1 חופן עלי בייבי

1 אבוקדו קלוף וחתוך

מיץ לימון טרי

 

אופן ההכנה:

  1. טובלים את עלי האורז בקערה עם מים פושרים למשך כמה שניות. מוציאים בעדינות ומניחים על נייר מטבח סופג.
  2. מניחים את חומרי המילוי, על עלה האורז, לפי הסדר: חצי עלה חסה,  עלה או שניים של בזיליקום, כמה עלי בייבי, מעט עירית שתציץ החוצה, ופיסת סלמון מעושן. מטפטפים מעט מיץ לימון, מניחים אבוקדו, ומעט גבינה.
  3. מקפלים - קודם מלמטה לכיוון המרכז, אחר כך משני הצדדים לכיוון המרכז, ובסוף מגלגלים כלפי מעלה. ממש כמו בלינצ'עס.
  4. מניחים את האגרולים בשושנת אידוי מעל סיר עם מים רותחים.
  5. מכסים ומאדים עד שהאגרולים מוכנים-בערך 10-15 דקות.

 

  • מגישים עם רוטב סויה יפני ו/או רוטב צ'ילי מתוק.
  • אם אין סיר אידוי מיוחד, מאלתרים: מניחים קופסת שימורים ריקה בסיר גדול. מעליה שמים כלי חסין אש ובתוכו מאדים את האגרולים.

 

גיוון בהגשה: אפשר לחצות את האגרול בעדינות עם סכין חדה באלכסון, כך שהמילוי יציץ החוצה.

 

איטאדאקימאס!

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איריס ז'ורלט
אגרול ויאטנמי - הגירסה המטוגנת
צילום: איריס ז'ורלט
מומלצים