שתף קטע נבחר

גם לנשים מוכות יש זכויות

בישראל חיות כ-200 אלף נשים מוכות; 213 מהן העזו בשנה האחרונה ועזבו את הבית לכ-14 מקלטים לנשים מוכות, הפועלים באמצעות עמותות שונות בשיתוף משרד הרווחה. לקראת היום הבינלאומי למניעת אלימות במשפחה, אספנו בסיוע ויצ"ו ונעמת לקט של שאלות ותשובות על זכויות נשים מוכות השוהות במקלטים

22 נשים נשים נרצחו בשנה האחרונה בארץ על-ידי בני זוגן. מלבדן חיות כיום בישראל כ-200 אלף נשים המוגדרות נשים מוכות. הן מותקפות, מבוזות ומושפלות על-ידי בני זוגן או קרוביהן. במקרים רבים מעדיפות נשים אלה לשתוק ולהמשיך לספוג את הכאב וההשפלה. אלה שבוחרות להיפרד או להתרחק מהבעל המכה, נקלעות לעתים קרובות למצב כלכלי קשה לאחר שאיבדו את "הגב" הכלכלי שהיה להן בביתן. הן מאבדות את הכנסתו הנוספת של הבעל, ולעתים את מקום העבודה ואת הבית, ומנגד יש להן הוצאות גדולות, הכוללות הוצאות משפטיות והוצאות מחיה. בחלק מהמקרים הן אוזרות אומץ ונעזרות בארגונים, בהם ויצ"ו ונעמת, המסייעים להן לפתוח בחיים חדשים וטובים יותר.

 

בישראל פועלים 14 מקלטים לנשים מוכות. במקלטים אלה שהו בשנה האחרונה 213 נשים ו-361 ילדיהן. שניים מהמקלטים הם של ויצ"ו, אחד הוא של נעמת. חלק מהמקלטים האחרים מתמחים בטיפול בנשים מאוכלוסיות מיוחדות, כגון חרדיות, ערביות ונשים הסובלות ממגבלות פיזיות.

 

לקראת היום הבינלאומי למניעת אלימות במשפחה, שחל אתמול, אספנו בסיוע הצוות המקצועי של ויצ"ו - הכולל את עו"ד בלה כהן, מנהלת האגף לקידום מעמד האשה, נורית קאופמן, אחראית תחום אלימות במשפחה, וחיה לאונוב ורבקה נוימן, מנהלות מקלטים לנשים מוכות - שאלות ותשובות לגבי הזכויות הכלכליות המגיעות לנשים מוכות בישראל.

 

איך מגיעה אשה למקלט לנשים מוכות?

 

יש שלוש דרכים להגיע למקלט לנשים מוכות. אחת היא דרך הפניה של שירותי הרווחה העירוניים, השנייה היא בעקבות המלצת בית-משפט, והשלישית היא דרך פנייה של האשה ביוזמתה לארגון המפעיל מקלט לנשים מוכות. המקלטים לנשים מוכות הם חסויים, כתובתם אינה ידועה לכול, והם סגורים פיזית בגדר ובשער חשמלי. הפעלת המקלטים נעשית בשיתוף פעולה הדוק עם משרד העבודה והרווחה ועם המשטרה.

 

האם שהייה במקלט לנשים מוכות כרוכה בתשלום?

 

אשה מוכה יכולה לשהות במקלט עד שנה, תלוי בנסיבות המקרה. השהייה אינה כרוכה בתשלום. משרד הרווחה והעמותה המפעילה את המקלט מממנים את שהות האשה וילדיה.

 

אילו הוצאות והכנסות יש לאשה ולילדיה השוהים במקלט?

 

משרד הרווחה מתקצב את שהות האשה והילדים על-פי מפתח של אשה ושני ילדים בלבד. התקציב כולל הוצאות מחיה, כלכלה וטיפולים הכרחיים שונים. ויצ"ו מממנת בנוסף חוגים, קייטנות לילדים, הוצאות על טיפולים חריגים ודחופים, ביגוד, הצטיידות לקראת יציאה מהמקלט וקורסי הכשרה מקצועית לנשים.

 

לאשה השוהה במקלט אין למעשה הוצאות מחיה ואחזקת בית. כל אלה ממומנים על-ידי המקלט. בנוסף, אשה יכולה לצאת לעבוד בזמן שהותה במקלט וההכנסות מהעבודה הן שלה בלבד. יתר על כן, האשה מקבלת במקלט מדי חודש דמי כיס, זאת בנוסף לקצבת ילדים, דמי אבטלה (אם היא מובטלת), דמי מזונות (במקרה שיש) והכנסות נוספות שיש לה.

 

האם אשה זכאית להיעדר מעבודתה בגלל שהייה במקלט לנשים מוכות?

 

על-פי חוק עבודת נשים, בתקופה שבה אשה שוהה במקלט לנשים מוכות היא זכאית להיעדר מעבודתה, ודינה של היעדרות זו כדין חופשה ללא תשלום, ובלבד שעבדה אצל המעסיק לפחות שישה חודשים רצופים. זמן ההיעדרות לא ייחשב במניין הוותק שלה. מקלט לנשים מוכות מוגדר לצורך זה כמקום שבו שוהה אשה מוכה מחשש לחייה או לחיי ילדיה, לרבות מקום שאינו נתמך בידי המדינה או רשות מקומית.

 

האם חובתו של המעסיק לשמור על מקום עבודתה של אשה המופנית למקלט?

 

על-פי חוק עבודת נשים, חל איסור על מעביד לפטר עובדת ששהתה במקלט לנשים מוכות בימי היעדרה מעבודתה או במשך תקופה של 30 יום לאחר תום ההיעדרות. חל איסור לתת הודעה מוקדמת לפיטורים בתקופה זו, אלא אם ניתן היתר לכך ממשרד התמ"ת.

 

מה זכותה של אשה השוהה במקלט להמשיך לקבל הבטחת הכנסה?

 

אשה השוהה במקלט הממומן על-ידי משרד הרווחה לא יכולה להמשיך לקבל הבטחת הכנסה. צוות המקלט מחויב ליידע אותה באינפורמציה זו ולהדריך אותה כי עליה לדווח לסניף הביטוח הלאומי שהיא שוהה במקלט.

 

האם משלמים דמי אבטלה לאשה השוהה במקלט ואין באפשרותה להגיע ללשכה באזור מגוריה?

 

במקרה כזה האשה תופנה ללשכה בעיר שבה נמצא המקלט, ושם תחתום.

 

האם אשה השוהה במקלט ומחליטה לא לחזור לבן זוגה האלים אלא להתגורר בדירה שכורה מקבלת עזרה במימון שכר הדירה?

 

כן, משרד השיכון מסייע בשכר דירה לאשה ששהתה במקלט ואינה חוזרת לבן זוגה. עובד סוציאלי מהמקלט מפנה דו"ח למשרד השיכון עם בקשה למימון שכר דירה לתקופה של שנה עבור האשה וילדיה.

 

האם אשה השוהה במקלט ומתפטרת ממקום עבודתה זכאית לפיצויי פיטורים?

 

על-פי חוק פיצויי פיטורים, אם עובדת מתפטרת עקב שהייה במקלט לנשים מוכות, והשהייה אושרה על-ידי לשכת הסעד או משרד הרווחה, רואים את התפטרותה כפיטורים, בתנאי שסמוך לפני התפטרותה שהתה במקלט תקופה של 60 יום לפחות.

 

האם אשה השוהה במקלט זכאית למימון סיוע משפטי בתחום דיני משפחה (גירושים, משמורת על ילדים וכו')?

 

כל אשה במקלט המעוניינת לפתוח בהליך משפטי מופנית לסיוע משפטי מטעם המדינה. האשה מתבקשת להביא נתונים על מצבה הכלכלי, והזכאות שלה לסיוע משפטי חינם נקבעת בהתאם לקריטריונים של משרד המשפטים. בנוסף, במרבית המקלטים ניתן סיוע משפטי גם על-ידי העמותה המפעילה את המקלט.

 

במקרה שבו קצבת הילדים משולמת לחשבונם המשותף של בני הזוג או לזה של הבעל בלבד, האם אשה השוהה במקלט עם ילדיה זכאית לדרוש מהביטוח הלאומי להעביר את התשלום ישירות אליה?

 

אשה במצב כזה זכאית לפנות לסניף הביטוח הלאומי באזור שבו נמצא המקלט, לפתוח חשבון בנק בנפרד, ולבקש להעביר לשם את דמי קצבת הילדים, בהתאם למספר הילדים השוהים איתה במקלט.

 

האם אשה היוצאת ממקלט עם ילדיה ולא חוזרת לבעלה נחשבת אם חד-הורית, ומה משמעות הדבר לצורך קבלת גימלת הבטחת הכנסה?

 

כדי להיחשב חד-הורית, אשה תושבת ישראל נשואה צריכה להוכיח כי היא חיה בנפרד מבן זוגה שנתיים לפחות ופועלת לפחות שנתיים להשתחרר מקשר הנישואים. לגבי אשה מוכה ששהתה במקלט קיימת הקלה משמעותית. היא תיחשב לחד-הורית אם היא תושבת ישראל שבחזקתה ילד והיא חיה בנפרד מבן זוגה, שהתה במקלט 90 יום בתוך תקופה של שנה, פתחה בהליך משפטי להשתחרר מהנישואים ופעלה בו לפחות שישה חודשים (ולא שנתיים כמו במקרה רגיל), או קיבלה פטור מפתיחת ההליך בשל חשש לחייה.

 

על-פי חוק הבטחת הכנסה, הורה יחיד" שבחזקתו ילד עד גיל שנתיים זכאי לגימלת הבטחת הכנסה, בתנאי שהוא עומד במבחן ההכנסות הקבוע בחוק. להכרה כאם חד-הורית יש משמעויות נוספות, כגון הנחה בארנונה.

 

בני זוג רכשו יחדיו דירה והתחייבו יחדיו לתשלומי משכנתא, וכעת האשה שוהה במקלט. האם המשכנתא ממשיכה לחול עליה?

 

אין כל משמעות לשהייתה של האשה במקלט לעניין זה. היא צריכה להמשיך ולשאת בתשלום המשכנתא. אבל אשה השוהה במקלט תקבל עזרה משפטית גם בנושא זה.

 

האם המקלט לנשים מוכות יסייע לאשה, השוהה בו עם ילדיה, במימון חוגי העשרה לילדים מחוץ למקלט?

 

במסגרת פעילות המקלט ישנם חוגים רבים, והילדים משולבים בהם. אשה המעוניינת לשלוח את ילדיה לחוגי העשרה מחוץ לפעילות המקלט, שההשתתפות בהם כרוכה בתשלום, תישא בעלויות. באשר ללימודיהם של הילדים, הם מועברים ללמוד בבתי-ספר בעיר שבה נמצא המקלט, ללא כל תשלום.

 

איך להתגונן מבן זוג אלים

 

באחרונה חילק משרד הרווחה חוברת הדרכה מקצועית לעובדות ועובדים סוציאליים, ובה הדרכה איך לסייע לאשה מוכה להתגונן מפני בן זוגה המכה. הנה כמה מהעצות:

 

  • נסי לזהות התנהגות מקדימה להתפרצות האלימה ובדקי אפשרות להתרחק לפני האירוע.

 

  • הכירי את שכנייך, ושמרי על קשר עם חברים. בדקי למי ניתן להתקשר במקרי חירום.

 

  • סכמי עם שכנה, חברה, קרובת משפחה או ילדים על קוד מוסכם ביניכם, שיאותת להם על מצב סיכון ויסמן להם לפעול לעזרתך.

 

  • זכרי מספרי טלפון חשובים כמו משטרה, מד"א ושכנים.

 

  • זהי אזורים מסוכנים בבית ונסי לא להילכד בהם בעת התפרצות אלימה.

 

  • אם יש כלי נשק בבית, חשבי על דרכים להרחיק אותם.

 

  • הימנעי מלהזהיר את בן זוגך טרם עזיבתך, או לאיים עליו בעזיבה, כדי לא לגרום להסלמה.

 

  • דברים חשובים שכדאי לאשה כשאת נמלטת מהבית: תעודת לידה, רשיונות נהיגה ורכב, מספרי חשבונות בנק, כרטיסי אשראי ופנקסי צ'קים, הסכמים הקשורים לרכוש, מידע על ביטוח, תעודות בית-ספר של הילדים, מסמכים רפואיים, תרופות ומרשמים, מסמכי גירושים, כתובות ומספרי טלפון של המשפחה, מפתחות רכב ובית, כסף, טלכארט וכרטיסיית אוטובוס.

 

בהמשך יש הנחיות לאשה שבן זוגה המכה הורחק מהבית אך יש חשש כי ישוב:

 

  • החליפי מנעולים.

 

  • הוסיפי אמצעי בטיחות, בהם סורגי ברזל, אזעקה, לחצן מצוקה ועוד.

 

  • שתפי את השכנים הקרובים במצב ובקשי שיודיעו לך אם הם רואים אותו באזור.

 

  • למדי את הילדים להתקשר למשטרה, למשפחה או לחברים אם הם נחטפים.

 

  • הבטיחי שהגננות, המטפלות והמורות של הילדים יידעו למי יש סמכות לקחת את הילדים מהגן או מבית-הספר.

 

  • הימנעי מלהימצא עם בן הזוג לבד גם אם הוא רגוע ומבקש לשוחח איתך.

 

  • שתפי את חברייך לעבודה ובקשי להודיע לך במקרה שיראו אותו בסביבה.

 

  • השתדלי להימנע מביקור במקומות שבהם נהגתם להיות יחד.

 

  • החליפי בנק, אזור קניות, חנויות וכו'.

 

טלפונים לשעת חירום

 

כל אשה שמעוניינת לקבל עזרה על רקע אלימות במשפחה יכולה להתקשר לקווי החירום הבאים:

 

  • מוקד ויצ"ו לנשים מוכות: 1-800-39-39-04.

  

  • מוקד ויצ"ו לבירור זכויות נשים מוכות:  03-6923791.

  

  • מוקד נעמ"ת לנשים מוכות: 03-6492469/70, כל יום בין 9.00 בבוקר ל-3.00 אחר-הצהריים.

 

  • מוקד ארצי לדיווח על אלימות במשפחה: 1-800-22-00-00.

 

  • מוקד משרד הרווחה הפועל 24 שעות ביממה: 181.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך לפתוח בחיים חדשים? (אילוסטרציה)
מומלצים