שתף קטע נבחר

חנוכה - חג הטיגונים

לקראת פרוץ חג החנוכה, הידוע יותר בתור חג הטיגונים הלאומי, אפשר להתחיל ולהתכונן לכדרר סופגניות וללבב לביבות. ענבל קליין ליקטה מספר מתכוני לביבות וסופגניות

בשנים האחרונות מתרחש שינוי. הסופגניה הביתית, עם הריבה הנוזלת מפנה את מקומה לאחותה הצעירה והמתוחכמת (יש שיגידו מתחכמת): במילוי קרם פטיסייר, שוקולד בלגי או פסיפלורה. הקונדיטוריות השונות מציעות מגוון עצום של סופגניות: דלות קלוריות (בסדר…), קטנות ומעוצבות או גדולות וגרגרניות עם מילויים יצירתיים ומשמינים.

 

השנה אנחנו הולכים ללכלך את הידיים ולהכין את הסופגניות שלנו בעצמנו. זה הרבה פחות מפחיד ממה שזה נראה והתוצאה, חמה ומתוקה, שווה כל גרם של שומן. תחום הלביבות, למזלנו הגדול, עדיין לא הופקע מהמטבח הביתי. הנה טעימה ראשונה ומי שלא יכול להתאפק מוזמן להתחיל להתאמן. 

 

הביתיות

-----------  

 

הסופגניות של בן עמי

מתכון של בן עמי ברטיני שביט ("עוגות בן עמי")

 

חומרים (כ-35 סופגניות): 

1 ק"ג קמח

80 גרם שמרים

1 כף סוכר

3/4 כוס סוכר

1/2 כוס חלב פושר

200 גרם חמאה מומסת

4 חלמונים

2 כפות קוניאק

קליפה מגוררת מלימון אחד

1 כפית תמצית וניל

2 כוסות חלב פושר

קליפה מגוררת מ- 2 תפוזים

ריבה למילוי ואבקת סוכר לזריה

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את השמרים יחד עם כף סוכר אחת וחצי כוס חלב פושר. מניחים בצד עד שהתערובת מתחילה לתסוס.
  2. בקערת המיקסר מניחים את כל שאר החומרים, מוסיפים את תערובת השמרים ומערבלים עד שמתקבל בצק אחיד.
  3. מניחים להתפחה במקום חמים כשעה וחצי, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
  4. לשים את הבצק התפוח ביד, ונותנים לו לתפוח עוד שעה.
  5. יוצרים מהבצק כדורים, מניחים על מגש מקומח לעוד חצי שעה לתפיחה נוספת.
  6. מחממים סיר עם שמן עמוק ומטגנים את הסופגניות עד שהן מזהיבות משני הצדדים.
  7. ממלאים בריבה או בשוקולד ובוזקים מעל אבקת סוכר.

 

 

הצפוניות 

------------

 

סופגניות במילוי וניל ופירות יער

מתכון של אלי אברהם מ"לחם טאטי"

 

חומרים (30-40 סופגניות):

לבצק:

1 ק"ג קמח

120 גרם סוכר

15 גרם מלח

360 מ"ל מים

2 ביצים

2 כפות ברנדי

50 גרם שמרים טריים

כפית תמצית וניל

100 גרם חמאה רכה

 

אופן ההכנה:

1. לשים את כל החומרים ביחד (במשך כ-5 דקות) עד שמתקבל בצק אחיד.

2. מכסים את הבצק בניילון נצמד ומשאירים אותו לתפוח כשעה וחצי בטמפרטורת החדר.

3. לאחת התפיחה חותכים את הבצק לחתיכות במשקל 80-60 גרם (תלוי בגודל הרצוי) ומגלגלים לכדורים.

4. מניחים את הכדורים על משטח משומן ונותנים לסופגניה לתפוח במשך חצי שעה עד 45 דקות.

5. מחממים סיר עם שמן עמוק בטמפ' של 180 מעלות.

6. מטגנים את הסופגניות למשך 2 דקות מכל צד.

7. מניחים את הסופגניות על ניר סופג, ממתינים 5 דקות ולאחר-מכן מזריקים את המילוי.

 

מילוי וניל ופירות יער

500 מ"ל חלב

קורט מלח

1 מקל וניל חצוי

125 גרם סוכר

6 חלמונים

30 גרם קמח

30 גרם קורנפלור

100 גרם שוקולד לבן מומס

150 גרם תערובת פירות יער (אם משתמשים בסוג הקפוא צריך להפשיר לפני השימוש)

 

אופן ההכנה:

1. בסיר קטן מרתיחים חלב, סוכר ומלח.

2. בקערה נפרדת טורפים חלמונים, קמח וקורנפלור. יוצקים בעדינות, תוך כדי ערבוב, את תערובת החלב לתערובת החלמונים ומערבבים היטב עד לקבלת מסה אחידה.

3. מחזירים את התערובת לאש ומבשלים עד לרתיחה קלה מאוד.

4. ממיסים את השוקולד הלבן במיקרוגל.

5. מורידים את הקרם מן האש, מוסיפים את השוקולד הלבן ומצננים.

6. מוסיפים את פירות היער ומערבבים.

 

 

ועכשיו נעבור ללביבות:

 

הדיאטטיות

---------------

 

לביבות תפוחי אדמה וגבינה ללא טיגון

מתכון של ברק מכוריש, השף של טרה

שימו לב לערך הקלורי: בכל לביבה יש רק 85 קק"ל וכ– 50 מ"ג כולסטרול.

 

חומרים (18 לביבות בינוניות):

2 גזרים קלופים ומגוררים בפומפיה

5 תפוחי אדמה קלופים ומגוררים בפומפיה

4 כפות קמח

3 ביצים

1 חבילה (250 גרם) גבינת "טוב טעם"

1/4 כפית קינמון

מלח ופלפל לבן לפי הטעם (מומלץ מעט מאוד)

 

אופן ההכנה

1. מערבבים היטב את כל המצרכים בקערה.

2. מחממים תנור ל-180 מעלות.

3. יוצרים מהתערובת לביבות ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפיה.

4. מכינים לתנור ואופים 16 דקות. אחרי 8 הופכים את הלביבות.

5. מוציאים מהתנור ומעבירים לצלחת הגשה, מגישים עם שמנת חמוצה, מעורבת עם עירית קצוצה או גבינת יוגורט שמיר מלפפון.

 

 

המשפחתיות

-----------------

 

לביבות גבינה קלות

מתכון שכיף וקל להכין גם עם ילדים, באדיבות מועצת החלב.

 

חומרים (20 לביבות קטנות):

1 כוס קמח תופח מאליו

1 גביע יוגורט, אפשר גם 0% שומן

1 שקית קטנה של סוכר וניל

2 ביצים

3 כפות שמן

כוס סוכר

 

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל החומרים עד שנוצרת בלילה סמיכה וחלקה.

2. מחממים מחבת משומנת קלות ובעזרת מצקת יוצקים מעט מהבלילה מטגנים כדקה, הופכים ומוציאים.

3. מעל הלביבה בוזקים אבקת סוכר או מוותרים ואוכלים ככה, בלי תוספות.

 

 

המתחכמות

---------------

 

לביבות מעושנות ברוטב חזרת

מתכון של רפי אהרונוביץ מטעם "עץ הזית בריאות מהטבע"

את הטעם המעושן במתכון זה מעניק האווז. מי שלא אוהב את טעם מעושן חזק יכול להפחית את כמות האווז.

 

חומרים (20 לביבות):

4 תפוחי אדמה קלופים ומגורדים בפומפייה דקה

3-4 כפות פרורי לחם

1 כף קמח

2 שיני שום מגורדות בפומפייה דקה

2 בצלים ירוקים קצוצים דק מאד

200 גרם חזה אווז מעושן קצוץ דק

2 ביצים

1/4 כפית פלפל אנגלי טחון

מעט פלפל שחור

מעט מלח

שמן לטיגון

1 כפית שמן שומשום בכבישה קרה

 

אופן ההכנה:

1. סוחטים היטב את תפוחי האדמה.

2. מערבבים בקערה את התפוחים עם שאר החומרים, עד שמתקבלת מסה אחידה.

3. מחממים שמן במחבת, מלבבים לביבות שטוחות ומטגנים עד שהלביבות מזהיבות משני הצדדים, מוצאים מהשמן לנייר סופג ומגישים.

שימו לב: תערובת הלביבות צריכה להיות בצקית משהו, אם היא דלילה מדי מוסיפים עוד מעט פרורי לחם בוחשים וממתינים כמה דקות עד שהם יספגו את הנוזלים המיותרים.

 

רוטב חזרת:

חצי כוס מיונז (אפשר גם 9%)

1 כפית שטוחה חרדל דיז'ון גרגירים

1 כפית גדושה חזרת לבנה

1 מלפפון כבוש קצוץ דק מאד

עירית לקישוט

 

מערבבים את כל החומרים היטב מקשטים בעירית ומגישים ליד הלביבות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
סופגניות
צילום: צביקה טישלר
מומלצים