שתף קטע נבחר

סקר: מה אחוז הילדים בישראל שצורכים ג'אנק פוד?

60% מהילדים אוכלים ג'אנק פוד בבית ובחוץ, כך גילתה היום הממונה על הבריאות במשרד החינוך. נתון נוסף: 81% מהילדים מחליטים בעצמם מה לאכול לארוחת הבוקר. "אנחנו קוראים להורים להיות שותפים לבריאות התזונתית של הילדים שלהם", היא אומרת

"מתוך דיווחים של הילדים אנחנו למדים שכ-50-60% מהם אוכלים ג'אנק פוד בבית ובחוץ. זה בפירוש לא מאוזן ולא בריא, ועלול לפגוע בלימודים שלהם ובהתפתחותם". כך אמרה עירית לבנה, הממונה על הבריאות במשרד החינוך, במסיבת עיתונאים במשרד החינוך בירושלים.

 

מסיבת העיתונאים הוקדשה לפרויקט "תפור עלי – עושים בית ספר לבריאות" של משרדי החינוך והבריאות – תוכנית לימודים לקידום בריאות ומודעות לאורח חיים בריא, שבאה למנוע את ההשמנה בקרב צעירים. על פי הנתונים שהוצגו, יותר מחצי מיליון תלמידים בלמעלה מ-800 בתי ספר נחשפו לתוכנית, שאחת מגולות הכותרת שלה היא חשיבותה של ארוחת הבוקר.

 

"התוכנית הזאת באה ללמד הרגלי חיים נכונים", הסביר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' אבי ישראלי, "ואנחנו חושבים שגיל בית הספר הוא הזמן הטוב ביותר לכך".

 

מסקרים שנערכו תוך כדי הפעלת התוכנית עולה ששיעור התלמידים שאוכלים ארוחת בוקר "כל בוקר או לפעמים" עלה מ-76% ל-87% בתוך שנה. שנתיים אחרי הפעלת התוכנית, השיעור הזה יורד ל-84%. "לארוחת הבוקר יש חשיבות גדולה מאוד", הסביר פרופ' ישראלי, "משום שצריך לשבור את הצום של הלילה, ואם לא אוכלים עם הקימה יכולות להתפתח שורה של מחלות חמורות כמו סוכרת".

 

"מחקרים רבים הוכיחו שאכילה לא מאוזנת שאינה כוללת ארוחת בוקר", הוסיפה לבנה, "גורמת לילד להגיע לבית הספר בלי יכולת ריכוז, לפגיעה בהישגים הלימודיים, לחוסר שקט ולאגרסיביות. אכילה לאחר צום הלילה מובילה לכישורים לימודים והתנהגותיים טובים יותר. כל הביצועים משתפרים באותה ארוחת בוקר, שאנחנו לעתים לא מייחסים לה את החשיבות המתאימה".

 

מהסקרים שהציגו בכירי המשרדים, עולה עוד כי 81% מהילדים מחליטים בעצמם מה לאכול לארוחת בוקר. "מצד אחד זה מאוד טוב", אומרת לבנה, "משום שהילדים לוקחים אחריות ותופסים עצמאות. מצד שני, אולי זאת אחת התולדות של חברת השפע, וזה יכול להגיע לדברים יותר בעייתיים, שאנחנו רואים מהם סכנות מסויימות. הילדים עלולים לתפוס עצמאות קצת יותר מדי. אנחנו קוראים להורים לאפשר לילדים את העצמאות, אבל יחד עם זאת כן להיות מעורבים בחינוך התזונתי, כדי למנוע את הנזקים של אותה חברת שפע, שקצת מרפה את ידי ההורים".

 

"בתקופה האחרונה אנחנו רואים תוספת של משקל אצל ילדים ונוער, שנובעת מהישיבה מול הטלוויזיה ומאכילה לא מאוזנת. החברה הישראלית בכללותה לא ניזונה באופן מאוד מאוזן. כאשר התלמידים נחשפים לידע שאנחנו מקנים להם – הם לא יילכו לכיוון הג'אנק פוד, המיקרו, ומה שאפשר לחמם מהר. אנחנו רוצים שהם יכינו לעצמם ארוחה מאוזנת ובריאה".

 

"תפור עלי" הושקה בנובמבר 2002 בתמיכה מקצועית של חברת המזון "יוניליוור". התוכנית כוללת שיעורים בתחומי התזונה, ההיגיינה והמיניות, שמועברים לתלמידים על ידי הצוות החינוכי והבריאותי של בית הספר, על בי בחירתו ובהנהגתו של המנהל, כאשר כל בית ספר חופשי לממש את התוכנית בהתאם לצרכיו והשקפת עולמו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
הג'אנק פוד עלול לפגוע בתהפתחות הילד. עירית לבנה
צילום: עופר מאיר
צילום: עופר מאיר
כריכת חוברת ההדרכה לנוער
צילום: עופר מאיר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים