שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

רעש האדמה באסיה: יותר מ-23.5 אלף נספו

במשרד החוץ חוששים שעשרות ישראלים בין הנפגעים. במרכז המטאורולוגי בסרי לנקה הזהירו מפני נחשולי ענק נוספים בעקבות רעידת האדמה וגלי הצונמי שפגעו באזור לפני למעלה מיממה. ברחבי אינדונזיה, הודו וסרי לנקה נמשכות עבודות החילוץ וארגוני סיוע בינלאומיים הזהירו מזיהום מקורות המים וממחלות עקב ריבוי הגופות בנהרות

האסון בדרום מזרח אסיה: יותר מיממה לאחר אסון הטבע באסיה, שגרם למותם של למעלה מ-23,500 בני אדם, מזהירים השירותים המטרואולוגיים באזור כי הסכנה עדיין לא חלפה. המרכז המטאורולוגי הלאומי של סרי לנקה, הזהיר הבוקר (יום ב') מפני נחשולי ענק נוספים, לאחר שגלי צונמי כבר הגיעו הבוקר לחופי האי האינדונזי, סומטרה. במשרד החוץ חוששים שעשרות ישראלים נפגעו. גורמים רשמיים בתאילנד מסרו כי 35 מבין 430 ההרוגים הם תיירים. בסרי לנקה נהרגו כ-70 תיירים. כ-3,000 בני אדם נהרגו באי קאר ניקובר, מאיי אנדמן שבהודו.

 

 

"גלי צונמי צפויים להגיע לחופים המערביים והמזרחיים בשעות הקרובות", אמר מטאורולוג בסרי לנקה, אג'ית ווירוורדנה. "החל מהלילה צפויים גשמים כבדים בחופי הצפון והמזרח. אלה חדשות רעות עבור צוותי ההצלה", ציין והזהיר מפני נסיעה בנתיבי החופים.

צילום: רויטרס

 

כוחות ההצלה והחילוץ ממשיכים במאמץ לחפש ניצולים ברחבי האזורים הפגועים. חיילים חיפשו גופות ואלפי בני אדם מחפשים אחר יקיריהם שאבדו בעקבות רעידת האדמה והנחשולים שהגיעו בעקבותיהם וזרעו הרס וחורבן.

 

"אנחנו לא ערוכים לטפל באסון בקנה מידה כזה", אמר נשיאת סרי לקנה, צ'נדריקה קומרטונגה, השוהה בבריטניה בחופשה, וביקש סיוע בינלאומי.

 

באינדונזיה דיווחו על חיילים שחיפשו גופות של הרוגים בין צמרות עצים ובהריסות בתים ועל גופות שכבר מתחילות להירקב. "יש ריח רע. גופות האנשים נמצאות יחד עם גופות בעלי חיים", אמר קצין בחיל הים האינדונזי, העומד בראש צוות החילוץ בסומטרה. "יש עדיין גופות רבות שלא פונו בהריסות הבתים ובנהרות, רובן של ילדים ואמהותיהם". גופי סיוע בינלאומיים הפועלים במקום ומזהירים מפני זיהום מקורות המים כתוצאה מסחף הגופות לנהרות.

 

בחופים הדרום-מזרחיים בהודו, הגיעו אלפי הודים למקלטים מאולתרים שהוקמו, רובם חוששים לנוח ולישון מחשש לגלי צונמי נוספים. "רואים גופות בכל מקום והרס מוחלט", אמרה ראש אחד המחוזות שסיירה בחופים.

 

במשרד החוץ אומרים כי בתאילנד יש כ-7,000 ישראלים והם משגרים אוטובוסים לאסוף אותם ולהסיע אותם לבנגקוק, משם באפשרותם לשוב ארצה.

 


מפת האזורים שנפגעו ברעש האדמה ובגלי הצונמי 

 

קונסול ישראל בתאילנד: הבלגן גדול 

  

שר החוץ, סילבן שלום, הנחה את המשרד לחלץ את הישראלים השוהים באיים פוקט וקופיפי. הוא הנחה גם להקצות כ-100 אלף דולר כסיוע לכל אחת מהמדינות שנפגעו. מספר רופאים בכירים מבית החולים הדסה המריאו לקולומבו, בירת סרי לנקה, כדי לסייע לנפגעי רעידת האדמה.

 

קונסול ישראל בתאילנד, יעקב דביר, שהגיע לבתי החולים בפוקט אמר ל-ynet כי "ישנן שתי ישראליות שאולי נסחפו לים. ייתכן ומצאנו אחת מהשתיים כנראה בחיים, אני עכשיו בדרכי אליה. עד שאני לא אראה אותה בעצמי קשה לי למסור מידע".

  

לדברי הקונסול, "בבית חולים אחד באיים ישנם שלושה פצועים ישראלים ובבית חולים שני ישנם עוד כמה פצועים, הם במצב בינוני וסובלים משברים, חתכים ופצעים פתוחים. הבלגאן הוא גדול אבל בסך הכל בתי החולים עובדים היטב. אין לנו מידע על מעבורות וסירות שיצאו לשיט פרטי. הנתונים יתבהרו מחר או אפילו עוד מספר ימים".

 

מנכ"ל משרד החוץ, רון פרושאור, מסר כי באי פוקט נפתח חמ"ל במטרה לאסוף את המטיילים הישראלים ולהעבירם לארץ, דרך בנגקוק. "מדובר במטיילים שבחלקם נותרו ללא מסמכים, תעודות או כסף, ואנו רוצים להטיס אותם בחזרה ארצה, לא על חשבון משלם המיסים", אמר.

 

כחלק מהיערכות המדינה לסייע לישראלים שנקלעו לרעש האדמה בדרום מזרח אסיה, העביר מינהל האוכלוסין לידי משרד החוץ 2,000 תעודות מעבר חד-פעמיות כדי לאפשר את חזרתם ארצה של מי שאיבד את מסמכיו.

 

נציגות ישראל בתאילנד הונחתה על-ידי משרד הפנים שלא לגבות אגרה עבור הנפקת תעודה. כמו כן נמסר כי ישראלים שישובו לארץ ללא מסמכיהם ויוכיחו כי נכחו במקום האסון יקבלו דרכון חדש ללא תשלום האגרה הקבועה. עוד נמסר כי בני משפחה שיבקשו לצאת לקרוביהם הנמצאים במזרח אסיה באופן מיידי, יקבלו מידי מינהל האוכלוסין מסמך נסיעה במקום.

 

חברת "אל על" הודיעה כי לא תחייב בדמי שינוי תיירים המבקשים להקדים את טיסתם מתאילנד חזרה לישראל או תיירים המבקשים לדחות את יציאתם לתאילנד. "בעקבות האירועים בדרום-מזרח אסיה הוחלט שלא לעכב בבנגקוק תיירים ישראלים הרוצים לשוב הביתה, ולא לחייב את התיירים אשר רכשו כרטיסים לימים הקרובים, ומבקשים לדחות את מועד יציאתם", נמסר מהחברה.

  

אסירים נמלטו מכלא באינדונזיה

 

יותר מ-200 אסירים הצליחו לחמוק מהכלא במחוז אצ'ה (Acceh) שבאינדונזיה, לאחר שקירות בית הכלא קרסו בעקבות רעידת האדמה. עלי טרונה ג'איה, מפקד המשטרה בעיר פידיה, סיפר כי כמה מהאסירים כבר הסגירו עצמם למשטרה לאחר הבריחה מהמקום.

 

"האסירים ברחו מהכלא, אך לפחות מקצתם עשו זאת רק כדי להציל עצמם מהגל ששטף את בית הסוהר", הסביר. חלק מהם השתייכו ל"תנועה לשחרור אצ'ה", שניהלו מרד ארוך טווח במחוז.

 

בנוסף, סיפר ג'איה, כי לא ידוע לו על הרוגים בעיר פידיה עקב רעש האדמה. באינדונזיה כולה נהרגו כ-170 בני אדם מהרעש.

 

להלן מספרי החירום לבירור פרטים:

 

  • חדר המצב בירושלים (24 שעות ביממה): 5303155 - 02
  • חפ"ק שגרירות ישראל בבנגקוק: 00-66-220-49200
  • חפ"ק שגרירות ישראל בניו-דלהי: 00-91-112-301-3238
  • בית החולים באנדמן, הודו 00-91-319-227-2102
  • משטרת אנדמן 00-91-319-223-2400

 


פורסם לראשונה 27/12/2004 09:15

 

בהכנת הידיעה השתתף דורון שפר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הריסות רעידת האדמה בתאילנד
צילום: רויטרס
מומלצים