שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

מניין הניספים מתקרב ל-150 אלף; זוהו 4 הרוגים ישראלים

אלפים באסיה עדיין נעדרים או שטרם זוהו. צוותים ישראלים זיהו בין ההרוגים בתאילנד 4 ישראלים; חשש לגורלם של שלושה נוספים והמאמצים לאתרם נמשכים. על מצוקת הניצולים הוסיפו הצפות בסרי לנקה ורעשי משנה באינדונזיה. העולם גייס תרומות וציוד, אולם חלק ניכר ממנו נתקע בשדות התעופה

גורמים רשמיים במדינות שהוכו באסון הצונמי בתחילת השבוע עידכנו היום (שבת) את מניין הנספים, שמתקרב ל-150 אלף איש. מדינות העולם וגורמים פרטיים גייסו סכום של 1.85 מיליארד דולר למען הניצולים, מתוך כמעט 14 מיליארד שדרושים, להערכת האו"ם. אולם רעשי משנה, הצפות וגשם כבד, וכן קשיים לוגיסטיים שונים, מקשים על פעולות הסיוע ואיתור שאר הגופות.

 

 

צוותי הזיהוי הפלילי וזק"א שנמצאים באיי תאילנד זיהו בוודאות את גופותיהם של ארבעה מטיילים ישראלים, שניספו באסון: שרון חליאל (22) מגן יבנה, חמדה כהן (53) מראשון לציון, זוהר אלוני (24) מרחובות ואסתר לוי (57) מרעננה.

 

ממשרד החוץ נמסר כי יש חשש לחייהם של שלושה ישראלים נוספים באזור המוכה בתאילנד, וכן דאגה רבה לגורלן של שתי מטיילות ישראליות בסרי לנקה - נעמה רון-כהן ורות ליבנה - שיצרו קשר עם משפחותיהן מיד אחרי האסון, אולם מאז לא חידשו את הקשר. בנוסף עוסק משרד החוץ בחיפושים אחר קובי עמנואל, אזרח אמריקני שמשפחתו ביקשה סיוע מישראל.

 

רון בהט, מנהל הצוותים שאיתרו את גופתה של זוהר אלוני בקופיפי, סיפר ל-ynet: "הוצאנו מהאי היום כ-90 גופות, הן יעברו תהליך זיהוי יותר מדוקדק בהמשך, על מנת לוודא האם יש ביניהן ישראלים". חיליק מגנוס, מנהל יחידת יחידת החילוץ של חברת ה"פניקס", הוסיף: "הצוותים הישראלים ממשיכים במאמץ העיקש בחיפוש אחר הקורבנות. מההריסות שמכוסות בבוץ ניתן לזהות במאמץ על פי מראה מידות וסימני לוואי. את הגופות שהוצאו בימים הראשונים, ניתן לזהות רק על פי פתולוגים".

 

כל העת משוטטים במוקדי ריכוז הגופות מאות בני משפחה של הנעדרים, מנסים לאתר את יקיריהם בין אלפי הגופות ולהאחז בתקווה שמא הם מאושפזים בבית חולים מרוחק, מחוסרי הכרה ובלתי מזוהים. רבים מביניהם ניצלו בעצמם מהגלים והחורבן שנשאו בחובם ביום ראשון. אחרים מיהרו לטוס לתאילנד בניסיון נואש למצוא את יקיריהם.

 

כך למשל בני משפחתה של מרי פוליטי, שיש חשש כבד לגורלה, מיהרו וטסו לתאילנד לנסות ולאתרה. "הם כמעט מאבדים תקווה", סיפרה גילי, גיסתה של מרי, "כאן בבית הילדים מתחילים לעכל דברים. הם ילדים חזקים ונהדרים. אבל אנחנו לא מעיזים להעלות את האפשרות שהם יחזרו בלעדיה. מאמינים שיהיה בסדר".

 

ואולם מפקד משטרת התיירות של פוקט קרא לבני משפחות התיירים לשוב לבתיהם. הוא אמר כי הגופות שחולצו מבין ההריסות מצויות במצב כה גרוע, שאין עוד יכולת לזהותם או להשוותם לתמונות שצולמו ביומיים הראשונים אחרי האסון, ואין עוד טעם שקרובי המשפחות יישארו במקום. בתאילנד חוששים שנוכחות בני המשפחות מסכנת את בריאותם, וכן עלולה להפריע לעבודתם של צוותי זיהוי פלילי מרחבי העולם, שזרמו למדינה כדי לזהות את הקורבנות.

 

מפקד המשטרה המקומית אמר כי הוקם מאגר נתוני DNA שישמש לזיהוי הקורבנות, ובני המשפחות יכולים לספק פרופיל גנטי של יקיריהם גם בארצות מוצאם. ואולם ההערכה היא שהקריאה שלו לא תענה, שכן רבים החיפוש עצמו היא הדרך של בני משפחה רבים להתמודד עם האבדן הפתאומי.

 

האו"ם: מניין הנספים צפוי להגיע ל-150 אלף

 

שישה ימים אחרי האסון, ושעות ספורות אחרי שהעולם קיבל את השנה האזרחית החדשה בשמחה מהולה בעצב, סיפקו הגורמים הרשמיים במדינות השונות תמונת מצב עגומה של מחיר הדמים שגבה הטבע.

 

האי סומטרה שבאינדונזיה, שהיה הקרוב ביותר למוקד רעש האדמה ונפגע לא רק מגלי הענק שבאו בעקבותיו, ספג את המכה הקשה ביותר. השלטונות דיווחו כי מניין ההרוגים הרשמי עומד על יותר מ-80 אלף, וההערכות הן כי בימים הקרובים, כשיגיעו הגורמים הרשמיים לאזורים הנידחים יותר, יעלה המספר ל-100 אלף ויותר.

 

בסרי לנקה נמנו יותר מ-43 אלף קורבנות וכי יש עדיין כ-18 אלף נעדרים. בהודו נמנו כ-12 אלף קורבנות, לרבות כ-3,000 שנהרגו באיי אנדמן וניקובר. בתאילנד מנו הרשויות 4,800 הרוגים אולם ראש הממשלה טקסין שינוואטרה העריך כי המספר הסופי יתקרב ל-8,000 איש. כ-6,500 בני אדם עדיין נעדרים - 3,000 מתוכם הם תיירים משבדיה.

 

רעשי משנה והצפות

 

רעידות אדמה נוספות ורעשי משנה פקדו היום את אזור האי סומטרה באינדונזיה. לא דווח על נפגעים אך האירוע גרום לבהלה רבה בקרב התושבים.

 

על פי מדידות של השירות הגיאולוגי האמריקני אחד הרעשים היה בעוצמה של 6.5 בסולם ריכטר והמוקד היה במעמקי הים, כ-250 ק"מ דרומית מערבית לעיר בנדה אצ'ה, שספגה פגיעה חמורה באסון הצונמי ביום ראשון.

 

מומחים ציינו כי מדובר ברעש משנה של רעידת האדמה בעוצמה של 9 בסולם ריכטר, שעוררה את גלי הצונמי בתחילת השבוע, והם מצטרפים לרעשי משנה חזקים, בעוצמה של 8.7 ו-7 בסולם ריכטר, שפקדו את האזור במהלך השבוע. בנוסף היו עוד שתי רעידות באזור, האחת בעוצמה של 4.4 והשניה בעוצמה של 5 בסולם ריכטר.

 

גשם כבד שיורד באזורים שונים ברחבי דרום מזרח אסיה, מוסיף למצוקה הקשה של ניצולי אסון הטבע שנותרו ללא קורת גג, ונאלצים מאז יום ראשון להתגודד במרכזי סיוע צפופים ומחנות רעועים. מומחים ציינו כי ההצפות והגשם רק מגבירים את החשש מהתפרצות של מחלות וזיהומים במים העומדים.

 

בסרי לנקה נאלצו השלטונות לפנות אלפי ניצולים ממחנות באזורים נמוכים שהוצפו במי הגשמים. ההצפות פגעו באזורם שנפגעו קשות מאסון הטבע וגרמו לחסימת הכבישים ולקושי רב להעביר לשם ציוד רפואי, מזון ומים נקיים. "בלי עזרה אנחנו נמות", אמרה אחת הניצולות. "באתי לכן כי שמענו שנוכל לקבל כאן אוכל אבל זה שטויות. קיבלנו רק כמה חבילות של אטריות".

 

הסיוע נתקע בשדות התעופה

 

ההתגייסות לסיוע לניצולים קיבלה חיזוק משמעותי כשיפן הבטיחה סיוע בסך 500 מיליון דולרים. מוקדם יותר הודיעה ארה"ב כי תכפיל ב-10 את סך הסיוע שהתחייבה להעניק, ותעמיד אותו על סך של 350 מיליון דולר. התוספת הגדולה באה לאחר שבימים הראשונים אחרי האסון, כשארה"ב הודיעה כי תקדיש 15 מיליון דולר כסיוע, כינה זאת גורם באו"ם כ"קמצנות".

 

בשבוע הבא צפויה להתכנס באינדונזיה ועידת חירום בינלאומית שמטרתה לדון בסיוע המיידי וארוך הטווח למדינות שנפגעו ולתושביהן. בוודיעה צפויים להשתתף מנהיגים בינלאומיים כגון נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש ומזכיר המדינה קולין פאוול, מזכ"ל האו"ם קופי אנאן, מנהיגי האזור, ראש ממשלת אוסטרליה וראש ממשלת יפן ומנהיגים מהאיחוד האירופי.

 

אולם חרף התרומות הרבות בכסף מטעם ממשלות, ארגוני סיוע בינלאומיים וגורמים פרטיים, ציוד רב - מזון, מים, תרופות, אוהלים ומערכות בישול - החל לזרום למדינות השונות אולם "נתקע" בשדות התעופה, משום שהדרכים לאזורים המוכים נהרסו.

 

"יש כאן רעב. אנשים לא אכלו כבר חמישה ימים. הגופות נותרו מוטלות ברחובות ויש חשש למגיפות", אמר חבר פרלמנט בסרי לנקה בעת ביקור באזורים המוכים".

 

בתוך כך דווח כי כתריסר ספינות הצי האמריקני עושות את דרכן לאזורים המוכים באינדונזיה וסרי לנקה, כדי לספק ציוד וצוותים רפואיים. ארה"ב שיגרה לאי סומטרה גם מספר מסוקים, שיסייעו להנחית חבילות סיוע במוקדי ההרס הנידחים שהגישה אליהם קשה.


פורסם לראשונה 01/01/2005 14:58

 

בהכנת הידיעה השתתפו דיאנה בחור-ניר ואפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הערכות: מניין ההרוגים יגיע ל-150 אלף
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
מאות עדיין נעדרים או שלא זוהו
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הסיוע הבינלאומי "תקוע" בשדות התעופה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
בסרי לנקה מתלוננים: אם לא תעזרו, נמות
צילום: רויטרס
מומלצים