שתף קטע נבחר

בית-המשפט אישר המתת חסד לאב לשבעה

האיש, חולה סופני בן 55 מהצפון, סובל מניוון שרירים ומאושפז בבית החולים. הבקשה אושרה לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה לא התנגד לה. השופט קבע כי הרופאים והמטפלים ידאגו לספק לו משככי כאבים וסמי הרגעה, והוא ינותק ממכונת ההנשמה

מוות ברשות המדינה: שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב אישר היום (ה') את בקשתו של תושב הצפון, בן 55 ואב ל-7 ילדים, לנתקו ממכונת ההנשמה ובכך לא להאריך את חייו באופן מלאכותי. זאת לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה לא התנגד לבקשה. לאור ההחלטה צפוי האיש לסיים את חייו בימים הקרובים.

 

"מצבו של החולה הולך ומידרדר והוא בלתי הפיך", כתב השופט, ניסים ישעיה. "כך עולה מהתיעוד הרפואי שצורף לבקשתו וכך גם עולה גם מהבירור שערכה נציגת היועץ המשפטי עם בית החולים 'פוריה' בטבריה".

 

"על יסוד הסכמה זו ולאור מצבו הרפואי הסופני של המבקש, כפי שניתן לראות מהמסמכים והתעודות הרפואיות שצורפו לבקשה אני מתיר בזאת כי אם יבקש זאת המבקש במפורש – הוא לא יחובר למכונת ההנשמה לאחר שינותק ממנה, לצורך שאיבת הפרשות מדרכי הנשימה, כפי שנהוג לעשות בדרך הטיפול הרגילה. הרופאים והמטפלים ידאגו למתן משככי כאבים ו/או סמי הרגעה".

 

"בדעה צלולה" 

 

בתשובת היועץ המשפטי לממשלה, שהוגשה באמצעות עו"ד אירית קלמן-ברום, נאמר כי "מעיון במסמכים הרפואיים הוברר שהבקשה הוגשה בדעה צלולה וכי המבקש מודע היטב לתוצאות בקשתו. לאור זאת, נראה כי התקיימו התנאים המפורטים בחוזר מנכ"ל משרד הבריאות, המאפשרים את כיבוד רצונו של המבקש, בהתאם להוראות חוק זכויות החולה".

 

הבקשה הוגשה בשבוע שעבר, באמצעות עורכי הדין צחי חושן וד"ר אהרון ערן, וצורפו לה שלוש חוות דעת התומכות בבקשה.

 

בחוות דעתה כותבת פסיכיאטרית מומחית מ"פוריה", כי החולה "צלול, נחוש בדעתו למות, והינו בר דעת בעניין חתימתו על צוואה". גריאטר מומחה שבדק אותו כותב כי הוא "מבקש להימנע מהנשמה חוזרת, הוא מבין זאת היטב ומביע זאת במילים שבמידה ומצבו יחמיר והוא לא יונשם – אז הוא ימות. הוא מודע למצבו ומדגיש את סבלו ורצונו לא להמשיך לחיות במצב כזה".

 

נוירולוג מבית החולים "כרמל" בחיפה שבדק אותו, כתב בחוות דעתו, כי "נגרם שיתוק של כל שרירי הגפיים, כולל שרירי הנשימה, וכי המחלה מתקדמת עד כדי אי ספיקה נשימתית. הפרוגנוזה של המחלה לא טובה ואין טיפול במחלה. רוב החולים מגיעים תוך שנה שנתיים להנשמה מלאכותית".

 

"החולה הגיע למצב של קוצר נשימה קריטי", הוסיף, "הוא יודע על מחלתו מאז שנתגלתה, ויודע גם שאין טיפול למחלה – הן מהסבריו של המומחה והן מעיון בספרות אודות מקרים דומים למחלתו. מתוך צלילות דעת, הוא מבקש שלא להנשים אותו מלאכותית. שמעתי אותו ב-30 בדצמבר 2004 וגם בביקורים קודמים מביע את הרצון שלא להיות מונשם".

 

מהלך חקיקה בכנסת

 

עד סוף מושב החורף של הכנסת צפויה להיות מאושרת הצעת חוק "החולה הנוטה למות", הקובעת באילו מקרים ניתן שלא להאריך חיים באופן מלאכותי. "ישנה הסכמה של כל הגורמים המעורבים לגבי הגדרה של 'חולה נוטה למות'", הסביר פרופ' אברהם שטיינברג, שעמד בראש ועדה ציבורית שבחנה את הנושא, "והיא – מי שהרופאים קבעו שיש לו מחלה חשוכת מרפא ונותרה לו רק חצי שנה של חיים. כמו כן מוסכם על כולם שערך החיים איננו ערך מוחלט, גם מבחינה הלכתית, ולכן יש מקום להפסקת הארכת חיים במקרים מסויימים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
(ארכיון)
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים