שתף קטע נבחר

IBM מוותרת על 500 פטנטים

יצרנית המיחשוב הגדולה בעולם הודיעה כי היא תורמת מאות פטנטים לטובת קהילת המפתחים העולמית, ומקווה שחברות אחרות ילכו בעקבותיה, ויעודדו את החדשנות הטכנולוגית בתעשיה

IBM מסרה אתמול (ב') כי היא מתכוונת לתרום 500 מהפטנטים הרשומים שלה לטובת קהילת המפתחים, שיוכלו להשתמש בהם ללא רישוי. מדובר בשינוי מהותי באסטרטגיית הקניין הרוחני של יצרנית המיחשוב הגדולה בעולם, ואתגר לתעשיית ההיטק כולה.

 

ג'ים סטולינג, סגן נשיא לענייני קניין רוחני ב-IBM, אמר כי החברה מעוניינת לעודד גם חברות נוספות לפתוח את הפטנטים הרשומים שלהן לטובת צמיחת החדשנות הטכנולוגית. "זהו הוויתור הגדול ביותר על פטנטים בהיסטוריה האמריקנית", מסרה החברה. "אתם יכולים להשתמש בהם בכדי להתפתח ולחדש, ולפתח משהו חדש", ציין סטולינג, בהתכוונו למפתחים.

 

כספקית שירותי המיחשוב המובילה, IBM עומדת גם להרוויח מכך שהיא מסייעת לחברות אחרות לפתח טכנולוגיות חדשות תחת הסכם הרישוי הפתוח שלה.

 

שינוי המדיניות עבור הענק הכחול, שלאורך העשורים הקודמים התבלטה בנסיונות להרוויח מהפטנטים הרשומים שלה, מאפשר לה להמשיך לקבל תמלוגים מאלפי פטנטים שנמצאים בבעלותה בתחומים שונים, החל ממעבדים וכלה במחשבי על.

 

הגדרה מחודשת של חוקי הפטנטים

 

התרומה של IBM עומדת בקנה אחד עם הודעתו של משרד רשם הפטנטים האמריקנית, על פיו החברה מחזיקה במספר הגדול ביותר של פטנטים רשומים זו השנה ה-12 ברציפות, עם 3,248 פטנטים, 1,314 פטנטים יותר מלמצושיטה היפנית, יצרנית מוצג פנסוניק, שנמצאת במקום השני.

 

המהלך של IBM מציב אותה בחזית התנועה להגדרה מחודשת של חוקי הפטנטים, שמטרתה למצוא דרך להגמיש את השימוש והרישום של פטנטים. תומכי השינוי טוענים מזה כעשור, כי חוקי הפטנטים המחמירים מונעים מחברות תוכנה ומפתחים להציע חידושים בצורה חופשית, הדומה לזו שאיפשרה את מהפכת המיחשוב והאינטרנט.

 

אך במקביל, הצעד של IBM גורם לה לחיכוכים עם יריבותיה, כמו מיקרוסופט למשל, שטוענת כי פיתוח תוכנות קוד פתוח מהווה מכשול בפני זכויות הקניין הרוחני של חברות. ההכרזה שלה גם מתנגשת עם תומכים נלהבים בפטנטים, כמו חברות תרופות או מדיה – שני ענפים בהם יש ל-IBM לקוחות רבים.

 

אופטימיות זהירה

 

IBM מעוניינת להביא לכך שחברות אחרות יתרמו אף הן את הקניין הרוחני שלהן, על מנת ליצור את מה שהיא מכנה "Patent Commons", מעין פיתוח מודרני של מנהג עתיק, על פיו נשמרו חלק מהאדמות כנכסים ציבוריים.

 

"אנחנו סבורים שחברות אחרות ירצו ללכת בעקבותינו", אמר סטולינג. "לדעתי הם יתאחדו ויחליטו כיצד לנהל את אותם נכסים ציבוריים", הוסיף, וציין כי IBM היתה רוצה להביא להקמתו - אך לא לשלוט – של ארגון, שינהל את התהליך הזה.

 

"אני חושב שחברות אחרות יאמצו את הרעיון", הסכים סטיוארט כהן, מנכ"ל OSDL (קיצור ל-Open Source Development Labs), איחוד של תעשיית ההיטק, שמקדם תוכנות קוד פתוח. לדעתו, כ-10 חברות נוספות יציעו מאגר של כאלף פטנטים נוספים.

 

לדברי סטולינג, 500 הפטנטים של IBM נוגעים לתחומים כמו ניהול אחסון, עיבוד מקביל, עיבוד תמונה, ניהול מסדי נתונים, רשתות ומסחר אלקטרוני ועוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים