שתף קטע נבחר

פיתוח ישראלי: להקת מזל"טים בעורף האויב

העתיד כבר כאן: בטכניון שוקדים בימים אלה על פיתוח מערכת חדשה - מזל"טים שפועלים יחד כלהקה, מזהים מטרות אויב בעומק השטח ומקצים אותן ביניהם ב"מכרז" אוטומטי, באמצעות בינה מלאכותית. סיכויי הפגיעה וההישרדות גבוהים בהרבה מאלה של כלי טיס בודד

הראש היהודי ממציא לנו פטנטים: חוקרים מהטכניון מפתחים בימים אלה שיטה חדשנית, המבוססת על בינה מלאכותית, להפעלת מזל"טים למלחמה בטרור. השיטה החדשה, שמאפשרת תקשורת בין מספר כלי טיס זעירים המתפקדים כלהקה, אמורים לספק גם יכולת הבחנה בין מטרה צבאית ואזרחית, בין השאר בשטח בנוי וצפוף, ולהגדיל בעשרות אחוזים את סיכויי הפגיעה וההשמדה של מטרות אויב.

 

השיטה פותחה על ידי המסטרנט אלעד קיבלביץ בהנחייתו של ד"ר פיני גורפיל מהפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל. החוקרים הצליחו לפתח להקת מזל"טים מתואמת, ש"חבריה" אינם מתנגשים זה בזה ופועלים בתיאום מירבי. להערכת החוקרים, ניתן יהיה להפעיל בשיטה זו "להקה" שתכלול עשרות מזל"טים.

 

כל אחד המזל"טים שבלהקה יהיו אוטונומיים לזהות את מה שהוגדר להם מלכתחילה כאויב, וזאת באמצעות פעולותיו - הנחת מטענים, הפעלת משגרים, אותות מכ"ם וכדומה. אחת התכונות החשובות היא יכולתה של המערכת "ללמוד" ולהפנים מידע שמתקבל מהשטח לגבי מטרות אפשריות.

 

המערכת, הסביר ד"ר גורפיל, מסוגלת לפעול בשתי שיטות עיקריות - האחת היררכית, כאשר את ה"להקה" מנהיג מזל"ט המקצה את המשימות בין חבריה השונים, והאחרת כאשר לכל המרכיבים מעמד שווה. במקרה כזה, חולקים המזל"טים ביניהם במידע, וקובעים ב"מכרז" מיהו המזל"ט המתאים ביותר לבצע את המשימה בהתאם לפרמטרים שנמסרו וסיכויי ההצלחה.

 

"הלהקה מזהה מי ידיד ומי אויב, וסיכויה לפגוע באויב גדולים בעשרות אחוזים מאשר סיכוייו של מזל"ט בודד", פירט ד"ר גורפיל את יתרונות המערכת. "הלהקה עצמאית לחלוטין בשטח ויכולה לשהות בו שעות ארוכות. כאשר באחד מחבריה מתגלית תקלה או שפשוט נגמר לו הדלק, הוא מוחזר לבסיס לתיקון או לתדלוק. המשימה נמשכת כל העת, ולא כך הדבר כאשר מזל"ט בודד נאלץ לשוב לבסיסו. כל המערכות של חברי להקת המזל"טים הן מערכות לומדות, המסתגלות לשטח מסוכן בתנאי אי ודאות".

 

כיצד תפעל המערכת מול כוחות עמיתים, המגלים סימני התנהגות של "אויב"? לדברי ד"ר גורפיל, במצב כזה אין דרך להבטיח שהמערכת לא תתקוף, "אלא על סמך תיכנותה לפעול בהסתברות גבוהה נגד מטרות עוינות בלבד". הוא ציין עוד כי תמיד תיוותר האופציה להשתלט על המערכת באמצעות מפעיל חיצוני, אם כי הכוונה מלכתחילה היא שהשתלטות כזו תבוצע רק לצרכים טכניים, כמו החזרת מזל"טים לתדלוק או תיקונים.

 

ה"מוח" הצעיר שמאחורי הרעיון, אלעד קיבלביץ, השתחרר לפני כשנה משירות קבע בחיל-האוויר, שם עמד על בעיותיו של מזל"ט בודד. בטכניון הוא פנה לד"ר גורפיל, אשר התמחה בלהקות לוויינים, ויחד הם הצליחו לפתח את השיטה החדשנית, אשר תוצג בקרוב בכנס האווירונאוטיקה הישראלי ובכנסים ברחבי העולם. השיטה פותחה בסיוע המכון למחקר עתידי-ביטחוני בטכניון.

 

ישראל נחשבת מהמובילות בעולם בתחום המזל"טים. ד"ר גורפיל סירב לומר באיזה שלב של פיתוח נמצאת המערכת ומתי תהיה ישימה. באוניברסיטה בארצות-הברית, מתברר, פותחו מערכות מקבילות, שכבר מסייעות לכיבוי שריפות באזורים מועדים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חן מיקא
מזל"ט בודד. בלהקה זה קל יותר
צילום: חן מיקא
צילום: איי פי
עוד יש לו מה ללמוד. נסראללה והמזל"טים
צילום: איי פי
מומלצים