שתף קטע נבחר

ויקטור יושנקו הושבע לנשיאות אוקראינה

המהפכה הכתומה הושלמה בהצלחה: בטקס רב רושם בפרלמנט בקייב, כחודשיים אחרי שקרא לתומכיו לצאת לרחובות למחות על זיוף הבחירות, הושבע ויקטור יושנקו לנשיאה השלישי של אוקראינה בעידן הפוסט-סובייטי. מזכיר המדינה היוצא פאוול הבטיח לו המשך תמיכה אמריקנית בהתקרבות למערב והאיחוד האירופי רמז שחברות של אוקראינה אינה בלתי אפשרית

בטקס רב רושם בפרלמנט בקייב הושבע בצהריים (ראשון) ויקטור יושנקו לתפקיד נשיא אוקראינה, באירוע שחותם תקופה סוערת בהיסטוריה של ארצו.

 

כחודשיים לאחר שקרא לתומכיו לצאת לרחובות בהמוניהם במחאה על זיוף הבחירות, ובתום מאבק עיקש אך לא אלים שהצליח לדחוק את רגלי המשטר הישן, הפך ראש האופוזיציה (50) לנשיאה השלישי של אוקראינה בעידן הפוסט-סובייטי.

 

"הבחירות היו הוגנות והעברת השלטון לגיטימית.. יש לנו מטרה אחת - אוקראינה דמוקרטית ומשגשגת", אמר יושנקו. תומכיו בקרב צירי הפרלמנט מחאו כפיים וקראו בשמו בקריאות קצובות, אולם באולם נראו גם לא מעט צירים שעמדו קפואים ולא הריעו, עדות לפילוג ולמתיחות שעדיין שוררת בחברה ובמערכת הפוליטית האוקראינית לאחר המשבר הפוליטי שפקד את המדינה.

 

צילום: רויטרס

לאחר הטקס הרשמי יצא יושנקו לכיכר העצמאות בקייב, שם פרקו רק לאחרונה את אוהלי המחאה של תומכיו, ונאם בפני קהל של רבבות מאזינים.

 

תודה לקולין פאוול

 

אחד האורחים הבולטים בטקס ההשבעה היה מזכיר המדינה האמריקני היוצא קולין פאוול. עוד הגיעו לטקס נשיאי פולין, הונגריה, רומניה, סלובקיה, אסטוניה ולטביה - כולם ראשי מדינות סובייטיות לשעבר שהצטרפו (או עומדות להצטרף) לאיחוד האירופי, שחולקים עם יושנקו את שאיפתו לחזק את הקשרים של אוקראינה עם אירופה והמערב, לצד שמירת הקשרים המסורתים עם רוסיה.

 

בפגישה שקיימו פאוול ויושנקו לפני הטקס שיבח הנשיא הנכנס את מזכיר המדינה האמריקני על "ערכי הדמוקרטיה" שסייעו בהבטחת דרך החתחתים שלו לשלטון. "זה לא היה קורה אם לא היו לנו שותפים שדוגלים בעקרונות דמוקרטיים ושעימם אנו חולקים ערכים דומים, ואני בהחלט מחשיב ברשימה זו של שותפים את ארצות הברית ואותך באופן אישי", אמר יושנקו לפאוול.

 

פאוול ברך את יושנקו והעניק לו הבטחה להמשך תמיכה אמריקנית בשאיפותיה ההתקרבות של אוקראינה לאירופה. "אני רוצה להבטיח לך את המשך תמיכת הממשל האמריקני והציבור בארה"ב בדרך קדימה להגשמת שאיפותיו של העם האוקראיני", אמר פאוול.

 

חברות באיחוד?  "זו אפשרות"

 

פאוול סיפר שהפגישה עסקה בצעדים לשילובה של אוקראינה בזירה הבינלאומית, אחד מהם הוא רפורמה משקית לאחר שנים של כלכה ריכוזית. צעד שכזה יאפשר בעתיד גם קבלתה של אוקראינה לארגון הסחר העולמי, ובהמשך, אולי, אף חברות באיחוד האירופי.

 

נושא זה נדון גם בפגישה שקיים ביום שישי יושנקו עם מתאם מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, חאווייר סולנה. סולנה אמר בתום הפגישה שאם אוקראינה רוצה להיות חברה באיחוד זה תלוי בה ובנשיאה החדש. "זו אפשרות, אבל אתם צריכים לעשות את העבודה... שום דבר אינו בלתי אפשרי עבור אוקראינה", הוסיף סולנה.

 

מחר (שני) צפוי יושנקו למלא את הבטחתו ולהפוך את מוסקבה לתחנת הבינלאומית הראשונה בתפקיד החדש. הוא צפוי להיפגש עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שלכל אורך המאבק מתח עליו ביקורת מרומזת ותמך במופגן ביריבו, ראש הממשלה ינוקוביץ'.

 

בהמשך השבוע הוא צפוי להתכבד בביקור במועצת אירופה, בפרלמנט האירופי, בפורום הכלכלי בדאבוס שבשווייץ, וכן לבקר באתר מחנה ההשמדה אושוויץ' במסגרת האירועים לציון 60 שנה לשיחרורו על ידי הצבא האדום.

 

תזכורת - המהפיכה הכתומה

 

יושנקו, ראש ממשלת אוקראינה לשעבר, ניצח בסיבוב הבחירות הראשון לנשיאות אוקראינה ב-31 באוקטובר, אך נאלץ להתמודד בסיבוב שני מול ראש הממשלה המכהן ויקטור ינוקוביץ'.

 

בשעות הערב של ה-21 בנובמבר, חזו המדגמים של הסיבוב השני שיושנקו יוכתר כמנצח, אלא שספירת הקולות למחרת העלתה כי הפסיד.

 

יושנקו טען שהתוצאות זוייפו, והוציא רבבות מתומכיו לרחובות הקפואים של קייב, למחות על העוול וללחוץ על הפרלמנט ובית המשפט לבטל את התוצאות ואת ההכרזה על נצחונו של ינוקוביץ'. גם הקהיליה הבינלאומית התערבה במשבר, והפעילה לחץ פוליטי לקיום בחירות חוזרות, מחשש שהעימות בין הצדדים יתלהט ויסלים.

  

הלחץ עזר. ב-3 בדצמבר קיבל בית המשפט את עמדתו של יושנקו, ביטל את תוצאות הסיבוב השני והורה על קיום בחירות חוזרות. הפעם השגיחו על ההליך כ-12 אלף משקיפים מרחבי העולם, בניסיון למנוע את הזיופים ואי-הסדרים שאפיינו את הפעם הקודמת.

 

ב-26 בדצמבר, עם פרסום התוצאות, התברר נצחונו המזהיר של יושנקו. הוא גרף 52 אחוז מהקולות לעומת כ-44 אחוז של ינוקוביץ'. שיעור המצביעים בבחירות עמד על 77.2 אחוז.

 

אחרי ההפסד עוד ניסה ינוקוביץ' לעתור לבית המשפט ולטעון שהבחירות זוייפו, אולם עתירותיו נדחו והוא ניאות לבסוף להתפטר מתפקידו.

 

המשבר הפוליטי באוקראינה חרג מגבולותיה של המדינה וריתק את תשומת ליבו של העולם כולו. אחת הסיבות לכך הייתה העובדה ששני המועמדים הציגו תפיסות עולם מנוגדת: ינוקוביץ' נתמך על ידי רוסיה ותושבי מזרח אוקראינה דוברי הרוסית, ושאף לחזק את הקשרים עם הקרמלין. לעומתו יושנקו, הלאומן שבסיס תומכיו במערב המדינה, זוכה לתמיכה מהאיחוד האירופי וארצות הברית.

  

ההתעקשות של יושנקו על זיוף הבחירות, קריאת התיגר שלו על הממסד הממשלתי והלחץ הרוסי, והמאבק הלא-אלים שהנהיג, זכו לתהודה בינלאומית. הפופולריות שלו רק גברה כשהתברר שמישהו, ככל הנראה יריביו הפוליטיים, הרעיל אותו וגרם לשינוי דרמטי במראה פניו.


פורסם לראשונה 23/01/2005 12:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יושנקו בטקס ההשבעה בקייב
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
תודה לאמריקה ולך קולין. יושנקו ופאוול
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
יושנקו בטקס השבעה דתי בשבת
צילום: איי פי
מומלצים