שתף קטע נבחר

דיון אקדמי בלונדון? הדובר הישראלי ממש לא מוזמן

אגודת הסטודנטים של בית הספר ללימודי אפריקה והמזרח באוניברסיטת לונדון החליטה לבטל הזמנתו של המזכיר המדיני הישראלי בבריטניה כי "הזמנת דוברי השגרירות הישראלית מנוגדת למדיניות". הנציג הישראלי: "לא ציפינו להתנהגות כזאת". הנהלת המוסד החליטה למנוע מבוכה גדולה וכפתה על הסטודנטים לחדש את ההזמנה

חופש אקדמי? דובר ישראלי, שהוזמן לדיון בבית הספר ללימודי המזרח ואפריקה באוניברסיטת לונדון, הופתע לגלות כי התאחדות הסטודנטים החליטה בהצבעה דמוקרטית לבטל את בואו בטענה כי הדבר "מנוגד למדיניות ההתאחדות". כך דיווח היום (שבת) ה"גרדיאן" הבריטי.

 

תחילתו של הסיפור בדיון מתוכנן בבית הספר, אליו הוזמן המזכיר המדיני בקונסוליה בלונדון, רועי גלעד, על ידי השדולה היהודית בהתאחדות הסטודנטים. בעקבות ההזמנה התקיים דיון בהתאחדות והסטודנטים החליטו לבטל את הזמנתו. בהודעת דואר אלקטרוני ששיגרו נאמר כי הזמנת דוברים מהשגרירות הישראלית "מנוגדת למדיניות ההתאחדות", ועל כן יש לבטלה.

  

לאור המבוכה הגדולה החליטה הנהלת בית הספר להתערב בעניין, ולכפות על התלמידים את נוכחותו של גלעד בדיון. את ביטול ביקורו של גלעד הגדירו ראשי המוסד האקדמי "פגיעה בחופש הביטוי".

 

מנהלת בית הספר, קולין באנדי, הבהירה: "ביטול הביקור נוגד את מחויבויותינו לחופש הביטוי. המחוייבות נובעת מהיותנו מוסד מאוד פוליטי".

 

ראשי אגודת הסטודנטים דיווחו כי לקחו לתשומת לבם את ההערות של ההנהלה, ויאפשרו את נוכחותו של גלעד בדיון. עם זאת, בעקבות הדברים החליטה אגודת הסטודנטים להסיר את החסות שהעניקה לאירוע.

 

האחראית על השדולות בהתאחדות, קוויטה מילו, אישרה כי בנובמבר האחרון ההתאחדות שמה לה למדיניות את הלחימה ב"כיבוש זר, אפרטהייד וציונות", בנוסף ללחימה למען השלום. לפי מילו, אירוח של גורם רשמי מהשגרירות הישראלית עלול לסכן את המדיניות הזו.

 

גלעד: מנוגד לחופש הביטוי

 

"כנראה הם עוד לא שמעו שהאו"ם ביטל ב-1991 את הקביעה משנות ה-50 שציונות שווה גזענות", אמר ל-ynet רועי גלעד, המזכיר המדיני של שגרירות ישראל בלונדון. "זהו מוסד שידוע בכל בריטניה כבעל אוריינטציה פרו-פלסטינית ואנטי ישראלית. אלו עמדות לגיטימיות, כמובן, בתנאי שהם לא סותמים את הפה למישהו בעל עמדות אחרות. הם רק מראים עד כמה הם גוף לא רלוונטי בכל הנוגע למזרח התיכון".

 

מלכתחילה נתפסה ההזמנה של גלעד להרצות בפני הסטודנטים כיוצאת דופן. "הזמנתי היתה פרי יוזמה של יו"ר אגודת הסטודנטים היהודים כאן. אני הצעתי שיתקיים מעין עימות ביני לבין נציג פלסטיני. התאחדות הסטודנטים הכללית שללה מיד את ההצעה ויותר מאוחר גם הודיעה כי אינה רוצה אותי בכלל", סיפר גלעד. "זה לא מאוד מפתיע בהתחשב בכך שעד היום הופיעו בפניהם רק נציגים ישראלים שמייצגים את העמדות המקובלות עליהם".

 

"זה מנוגד לחופש הביטוי, שיש לקיימו בכל מקום ובמיוחד באוניברסיטאות", אמר גלעד. "זה ניסיון למנוע ממישהו הצגת עמדה לגיטימית, ומדובר במישהו המייצג מדינה לגיטימית".

 

גלעד, ששירת בעבר כארבע שנים בשגרירות הישראלית בירדן, סיפר כי נתקל בחרמים רבים שהטילו סטודנטים על נציגים ישראלים, אך מעולם לא בבריטניה. "בירדן זה היה מאוד מקובל, אבל שזה יקרה במוסד בריטי מכובד כזה? זהו אחד המוסדות היוקרתיים בעולם ללימודי המזרח התיכון. לא ציפינו ממוסד שכזה להתנהגות כזאת".

 

ההרצאה תתקיים בסופו של דבר ב-22 בפברואר. "יו"ר האגודה היהודית של המוסד ביקש לקבל בכתב את העמדה הרשמית של ההתאחדות, ואז יצא איתה לבד אל הנהלת המוסד ואל התקשורת ועשה עבורנו את כל העבודה. תוך 24 שעות לא היתה להתאחדות ברירה והם התקפלו מסירובם. הוא עשה לנו שירות גדול".

 

כעת לא בטוח גלעד שהרצאתו תזכה לנוכחים רבים. "חבל על הבלגן הזה, אני רק מקווה שעכשיו לא יחרימו אותי הסטודנטים בעקבות הפרסום. אני רוצה להופיע בפני קהל מגוון ולא רק בפני היהודים. אני גם מקווה שהופעתי לא תשמש שם לזירת התנצחות אלימה ולקרקס של הסטודנטים הפלסטינים, אלא שיתקיים עימות ענייני ומוצלח".

 

חרם אקדמי של "התנגדות לאפרטהייד"

 

אין זו הפעם הראשונה בה בית הספר ללימודי המזרח ואפריקה בלונדון, שבו שדולה פלסטינית חזקה, עולה לכותרות. לפני כחודשיים התקיים בבית הספר כנס בו השיקו אנשי אקדמיה בריטים קמפיין להפסקת הקשרים עם אוניברסיטאות בישראל. 

 

ארגונים יהודיים האשימו אז את מארגני הכנס, השדולה הפלסטינית בבית הספר, בליבוי השנאה. זאת לאחר שאלו קראו לכנס: "התנגדות לאפרטהייד הישראלי: אסטרטגיות ועקרונות". הארגונים היהודיים הגישו גם תלונה רשמית לבית הספר בנושא. 

 

אחד ממארגני הכנס, נור מסאלחה, אמר אז: "החרם האקדמי הוא דרך של שלום לנסות להשפיע ולגרום לשינוי. אנחנו מאמינים שאם לא נעשה משהו, דבר לא יקרה. אנשים היו מרוצים למדי עם החרם על דרום אפריקה. למה לא להחרים את ישראל?".


פורסם לראשונה 05/02/2005 12:05

 

בהכנת הידיעה השתתף דורון שפר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים הורנשטיין
חרם באקדמיה? (אילוסטרציה)
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים