שתף קטע נבחר

הודעה לצוללים באילת: נא לא לדגדג את הטונה

צוללים באילת ייתקלו בקרוב בשלטים חדשים במועדוני הצלילה, שיסבירו למה אסור לנפח את האבו נפחא, או לעקוב אחר צב ים. היוזמה היא של סטודנטית לביולוגיה, שמקווה שכך תצליח לשכנע את חבריה לשמור על שוניות האלמוגים - בשביל הנכדים

מכירים את השלטים שקוראים למטיילים לא לקטוף רקפות או להיזהר באש ביערות? יוזמה דומה צפויה לצאת לדרך בקרוב גם באתרי הצלילה באילת - עם השינויים המתבקשים כמובן.

 

עשרות הצוללים שיפקדו את אתרי הצלילה בעיר הנופש הדרומית יבחינו בשבועות הקרובים בשלטים חדשים, שיקראו להם שלא לדגדג את דגי הטונה, לא לנפח את דגי האבו נפחא ולא לעקוב אחר צבי ים - וגם יסבירו למה.

 

את דג הטונה אסור לדגדג, כי זה מסיר מעליו את הריר המגן. למרות שזה אולי משעשע, ניפוח של דג אבו נפחא עלול להמית את הדג, שנבהל מאוד ובולע אוויר. כשעוקבים אחרי צב ים, הוא נלחץ ולא עולה לנשום. והרחפת חול לעבר שונית האלמוגים - קרי 'ניפנוף' בסנפירים שגורם לחול מקרקעית הים 'לרחף' במים - גורמת לאלמוגים להחנק.

 

אבל בשונה מהשלטים על הרקפות או השריפות, היוזמה באילת היא פרטית לגמרי. מאחוריה עומדת ליאורה (לילב) לוי, סטודנטית לביולוגיה באוניברסיטת בר אילן, שערכה עבודת מחקר על השפעת הצוללים על שונית האלמוגים בים סוף. אך בעוד שסטודנטים אחרים מסתפקים בהגשת העבודה למרצה והמתנה לציון טוב, לוי - צוללת בעצמה - החליטה לנסות ולהילחם בבורות של הצוללים ובהרס השוניות.

 

"ראיינתי במשך שנה וחצי אלפי צוללים וגיליתי בורות מדהימה" סיפרה לוי. "יש צוללים שחשבו שאלמוג זה מאובן או צמח ולא ידעו שמדובר בבעל חי, צוללים שלא ידעו למה אסור ללטף את הדגים וגם כאלו שלא ידעו מה הנזק שגורמת הרחפת חול.

 

לוי החליטה לנסות ולחנך את הצוללים. היא התייעצה עם ביולוגים ימיים באשר לעצות השונות, ונעזרה בצלם דני סקוירסקי כדי לעצב את השלטים. מועדוני הצלילה בחופי אילת נתנו גם הם את ברכתם ליוזמה, ובקרוב יקדמו השלטים את פניהם של הצוללים שבאים למלא את מיכלי האוויר.

 

"יש לצוללים מודעות לנזקי הצלילה, אבל הרוב לא יודעים מה גורם לנזק. אני לא רוצה לעשות להם 'נו, נו, נו', אלא להפוך את אותם לרגישים יותר לסביבה כשהם נכנסים אליה כאורחים וכמבקרים", אמרה לוי. כל היוזמה אגב היא התנדבותית, "כדי שנוכל לצלול וליהנות גם עם הנכדים שלנו. זו המחווה שלנו לטבע", הוסיפה.

 

"המטרה שלי היא פשוטה", אמרה לוי, "להקנות ידע כדי שאנשים יכנסו למים עם מודעות, ושיצאו מהים בלי להשאיר בו חותם שלילי". היא גם הודתה שיש ליוזמה מטרה נוספת, שקשורה לכוונת הרשויות ששומרות על הטבע לחייב צוללים בשוניות בליווי של מדריכים. היא מקווה שאם הצוללים יהיו ידידותיים לסביבה, "גם רשויות הטבע יהיו ידידותיים כלפינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא לדגדג. השלט החדש (ליחצו להגדלה)
צילום: דני סקוירסקי
צילום: דני סקוירסקי
כדי שנוכל לצלול עם הנכדים. צוללים באילת
צילום: דני סקוירסקי
מומלצים