שתף קטע נבחר

זעם על תוכנית לבניית טיילת בחוף האקוודוקט

תושבי קיסריה והגופים הירוקים זועמים על תוכנית בנייה לפיה יהפוך החוף הטבעי והפתוח לאזור עם טיילת, מסעדות ואולמות לאירועים. "אלוהים ברא את הים, תשאירו אותו ככה", אמר אחד התושבים. הגופים הירוקים: התוכנית הינה בלתי חוקית בעליל. החברה לפיתוח קיסריה: לא נקדם תוכנית שפוגעת בערכי טבע

קיסריה כמרקחה. תושבי המקום גילו כי החברה לפיתוח קיסריה (החפ"ק) עומדת להעניק, במסגרת תוכנית אב כוללת, "טיפול" אינטנסיבי לחוף הים המקומי, חוף האקוודוקט. הגופים הירוקים מתגייסים אף הם למאבק כנגד התוכנית.  

 

האפשרות כי אחד החופים האחרונים שנותרו בארץ ללא עיטורי בטון ומלט יהפוך, באמתלת פיתוח ומתוך כוונה טובה, לאזור שיש בו מעט חול והרבה אספלט, הוציאה את התושבים משלוותם. 500 מהם חתמו על עצומה כנגד התוכנית, ולמען הרגעת הרוחות נערכה לאחרונה אסיפה בה שניים מהארכיטקטים הקשורים ליוזמה הסבירו את התוכניות לתושבים.

 

תוכנית החוף: טיילת, מסעדות אולמות 

 

על תוכנית החוף עמל האדריכל גבריאל (גובי) קרטס, מי שאחראי לתכנון הגנים הלאומיים מצדה וקומראן ולפרויקט משכנות שאננים בירושלים.

  

על פי תוכניתו יעבור חוף האקוודוקט, הפתוח היום לקהל הרחב ללא תשלום, מתיחת פנים שפירושה שיקום הדיונות, ניקוי ודילול החורשה

הצמודה, טיפוח נופי ואף הסדרת מגרשי חנייה.

 

התכנית כוללת גם הקמת טיילת ארוכה לאורך החוף (שתיבנה ככל הניראה מחומרים קלים), ושלושה מתחמים, בני כשלושה דונם כל אחד, שיבנו בצמוד לאקוודוקט (מצדו המזרחי) ויכללו מסעדות, אולמות קטנים לכל צורך ומתקני ספורט. כדי שניתן יהיה ליהנות מקפה על חוף הים ממש, יקבלו המסעדות אישור לבניית שלושה בתי קפה פתוחים (קיוסקים) שיבנו מצדו המערבי של האקוודוקט, או במילים אחרות: ממש על החול.

 

ראוי לציין כי כל התוכנית כולה החלה קורמת עור וגידים כדי להסדיר את מעמדה של מסעדה שהוקמה על החוף, ללא אישורים אך בזכיינות החפ"ק, וממררת לתושבי השכונות הקרובות את הימים ובעיקר, את לילות הקיץ החמים.

 

"אנחנו לא רוצים פיתוח", אמר אחד מהתושבים כשהוא פונה לאסא אברמסקי , מנכ"ל החפ"ק. "אנחנו ועם

ישראל, רוצים רק ים ושקט."

 

תושב אחר תיאר איך נראה החוף עת פועלת מסעדה יחידה במקום: הוא סיפר על ערמות האשפה שזו מנפקת (חלקו אף נסחף לים) ותהה כיצד יראה החוף כשאזור הרחצה יתמלא במסעדות נוספות ובתי קפה. תושב שלישי שאל כיצד בדיוק יבנו האולמות המפורטים בתוכנית, כיצד יאוכלסו ובעיקר: מי צריך אותם? "הרסו כבר המון חופים בארץ הזו", אמר. "בחוף הזה לא ניתן לגעת". אחרון הדוברים חתם את ההתנגדות באמירה הנחרצת: "אלוהים ברא את הים, תשאירו אותו ככה".

 

תוכנית האב: שכונה בכל מקום 

 

האדריכל פרופ' יגאל צמיר, העמל על פניה החדשות של קיסריה זה זמן רב, תיאר המפגש עם התושבים את תוכנית הבניה, ממנה עולה כי אוכלוסיית היישוב תשולש ותגיע ל-10,000 נפש ויותר.

 

כמעט כל פיסת שטח פנויה מיועדת להפוך בעתיד לשכונה. בין היתר

תוקם שכונה בצמוד למגרשי הגולף, שכונה נוספת, קטנה ויוקרתית, תוקם בסמוך לחוף הים, ושכונה שלישית תוקם במקום בו שוכנים היום, בחכירה, מטעי קיבוץ שדות ים. עוד מתוכננת שכונה שמגרשיה הקטנים יהפכו אותה לזמינה גם למי שאינו בעל כיסים עמוקים במיוחד. בנוסף יוקמו מרכז מסחרי גדול ופארק חינוך, ויחול שינוי מהותי בהסדרי התנועה.

 

למרות השמירה הקפדנית על ריאות ירוקות ושטחים ציבוריים, אין ספק כי פניה הנוכחיים של קיסריה ישתנו בלי היכר. לטוב או לרע? תלוי בעיני המתבונן. 

 

תגובות: מה עם חוק החופים?

 

החברה לפיתוח קיסריה: "החברה לא תבנה ולא תקדם תוכנית שתיפגע בתושבים או בערך נכסיהם ובערכי טבע כלשהם. מדובר בתוכנית ראשונית מאוד. בשלב זה הכין האדריכל, יחד עם הגופים הירוקים, 'מפת רגישות' ובכוונת החברה להמשיך ולהקשיב לרחשי לב הציבור".

 

החברה להגנת הטבע: ניר פפאי, רכז חופים וים בחברה, מסר כי החברה להגנת הטבע רואה איומים רבים לסביבה בתכנית האב לקיסריה. "התכנית, שנדחתה אמנם בשלב זה ע"י הועדה המחוזית, אינה תואמת את רוח החוק לשמירת הסביבה החופית שנכנס לתוקף לאחרונה. החברה להגנת הטבע תתנגד לתוכנית במתכונתה הנוכחית וסבורה שהדרך הטובה ביותר לשמור על הערכים הטבעיים של רצועת חוף זו, תוך כדי פיתוח מינימלי לטובת הציבור הרחב, תהיה ע"י הכרזה על השטח כגן לאומי בהתאם לייעודו על פי תוכנית המתאר הארצית לחופים)".  

 

עמותת אדם טבע ודין: עורך דין עמית ברכה מסר בשם העמותה כי מדובר בפגיעה במשאב טבע ציבורי. "אם בעבר נעשה נסיון בלתי חוקי לגבות תשלום כניסה אל חוף הרחצה ממי שאינו תושב קיסריה, הרי שכיום עוסקת החברה בפיתוח תכניות מגלומניות אשר יגרמו בסופו של דבר להרס הסביבה החופית בקיסריה. התוכניות בלתי חוקיות בעליל, הן בשל העובדה שהחוף מוגן בתכניות מתאר ארציות ואף מוגדר כשמורת טבע, והן בשל העובדה שהתכניות הן בניגוד לחוק השמירה החופית. אדם טבע ודין נרתמת בימים אלה לסייע לתושבי קיסריה כדי לשמר את האזור של חוף האקוודוקט". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוף האקוודוקט. מסעדות מימין בתי קפה משמאל
צילום: דורון הורוביץ, לע"מ
חוף הים. מיועד להיות גן לאומי
צילום: לע"מ
צילום: דפנה טלמון
מגרש הגולף. מתוכננת שכונה צמודה
צילום: דפנה טלמון
מומלצים