שתף קטע נבחר

כל מה שרצית לדעת על חוק איסור הלבנת הון

על רקע פרשת הלבנת ההון בבנק הפועלים שנחשפה היום על ידי המשטרה ובנק ישראל: מהו חוק איסור הלבנת הון? למה הוא נועד ומהם סעיפיו העיקריים

החוק לאיסור הלבנת הון, שנכנס לתוקף בפברואר 2002, נועד למנוע "הלבנת" כספים שמקורם במעשי פשיעה על ידי הכנסתם למערכת הפיננסית החוקית. החוק מחייב את הגופים הפיננסיים, בראשם הבנקים, לדווח על פעולות חריגות שמבצעים לקוחותיהם, ומחייב את הלקוחות בדיווח על פעילותם. 

 

בהתאם לחוק, כל אזרח היוצא או נכנס לישראל עם סכום של יותר מ-80 אלף שקל חייב לדווח על כך לרשות לאיסור הלבנת הון, גוף שהוקם במסגרת חוק לאיסור הלבנת הון.

 

בנוסף, הבנקים מחויבים לדווח על כל המרה של מזומנים בסכום של 50 אלף שקל ומעלה, הפקדה או משיכה מחשבון  בסכום של לפחות 200 אלף שקל, והפקדות צ'קים בסכום העולה על מיליון שקל. 

 

בהתאם לתקנות נגיד בנק ישראל שאושרו במסגרת החוק, על כל בנק לנהל מאגר מידע ממוחשב על הלקוחות שיכלול את מספרי החשבונות, פרטי הזיהוי של בעל החשבון, מורשה חתימה ובעל השליטה בחשבון.

 

על כל בנק לדווח למאגר המידע המרכזי במשרד המשפטים על פעולות חריגות המתבצעות בחשבונות הלקוחות. כך למשל, פעולות שנראה כי נעשו על מנת לעקוף את חובת הדיווח (כמו למשל הפקדה רצופה של 100 אלף שקל פעמיים על ידי אותו גורם באותו יום), פעולות בהן נמשכים כספים בסמוך למועד בו הם מופקדים, שלא במסגרת מהלך העסקים הרגיל, העברות לחו"ל או מחו"ל ללא זיהוי הצד הנגדי, וכל חריג אחר.

 

עוד נקבע בתקנות כי על כל בנק לזהות בעל החשבון ואת מורשה החתימה בו פנים מול פנים. בעת פתיחת החשבון הלקוח צריך להצהיר אם הוא פועל עבור עצמו או כנאמן עבור לקוח אחר.

 

הרשות לאיסור הלבנת הון מנהלת מאגר מידע שאליו מוזרמים הדיווחים מהגופים הפיננסיים (בנקים, חברי בורסה, מנהלי תיקים, קופות גמל, סוכני ביטוח בנק הדואר וחלפני כספים), והיא מרכזת ומנתחת את המידע לצורך איתור עבירות הלבנת הון. הרשות רשאית למסור למשטרה ולשב"כ מידע המצביע להערכתה על חשד לביצוע עבירות הלבנת הון. 

 

בהתאם לחוק, דינו של מי שעובר עבירת הלבנת הון הוא עד 10 שנות מאסר, או קנס של 4 מיליון שקל.   

 

במהלך 2004 הטיל בנק ישראל קנסות על חלק מהבנקים שהפרו את הוראות החוק. הבינלאומי נקנס במיליון שקל, פועלי אגודת ישראל ב-750 אלף שקל, דיסקונט למשכנתאות – 350 אלף שקל, בנק לאומי – 350 אלף שקל ודיסקונט – 100 אלף שקל. בנקים נוספים קיבלו מכתבי התראה. ההפרות נגעו בעיקר להליכי זיהוי ואימות בעת פתיחת חשבון, ושמירה על מסמכי הזיהוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
הלבנת כספים
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים