שתף קטע נבחר

דרום אפריקה: פרטוריה תהפוך ל"טשוואנה"

בצעד נוסף שנועד לסמל התרחקות ממשטר האפרטהייד ישונה שמה של הבירה, פרטוריה, שנקראה על שמו של מי שהוביל את מסע המתיישבים האירופים לתוך המדינה. באוקטובר היא צפויה להיקרא "טשוואנה", מילה שמשמעותה "כולנו שווים". "בכך אנו מותחים קו בין העבר להווה", הבהיר ראש העיר

אפשר להתחיל לשנן: בירתה של דרום אפריקה תיקרא בקרוב "טשוואנה", ולא פרטוריה, כפי שהיא נקראת היום. זאת, לאחר שפרנסי הבירה החליטו לשנות את שמה של העיר, בצעד שנועד לסמל התרחקות נוספת מימי משטר האפרטהייד.

 

מועצת העיר, בה שולטת מפלגת "הקונגרס הלאומי האפריקני", אישרה את שינוי השם בישיבה מיוחדת בתחילת השבוע, וכאשר מועצת השמות הגיאוגרפיים תאשר את השינוי באוקטובר, יימחק השם פרטוריה מהמפות, ותחתיו יוכנס בהדרגה השם החדש - "טשוואנה".

 

פרטוריה, שנוסדה לפני 150 שנה, נקראה על שמו של גיבור האפריקנרים (המתיישבים האירופים בדרום אפריקה) אנדראס פרטוריוס, שהוביל ב-1855 את מסע המתיישבים האפריקנרים מיישובי החוף אל תוך ליבה של המדינה כדי להימלט מהשלטון הבריטי. אולם בשנים שמאז בוטל משטר ההפרדה הגזעית בדרום אפריקה ב-1994, התגברה המגמה של חזרה למקורות האפריקנים של המדינה, ובתוכה הרחבת השימוש בשמות האפריקניים המקוריים למקומות ששמותיהם שונו בתקופה הקולוניאליסטית.

 

טשוואנה, מילה שמשמעותה "כולנו שווים" היה השם בו השתמשו בעשור האחרון כדי לכנות את האזור המיושב המקיף את עיר הבירה בת 2.5 מיליון התושבים. אולם גם כאשר תקבל העיר את שמה החדש, עדיין ימשיך הרובע המרכזי בעיר לשאת את השם הישן.

 

"על ידי השינוי הזה אנו מותחים קו ברור בין העבר להווה, בין הישן לחדש", אמר ראש העיר. גורמים בממשלה התומכים במהלך אמרו שלאזרחי דרום אפריקה מגיעה הזכות שלא לגור בערים ועיירות הנושאים את שמותיהם של אנשי שהיו אחראים למשטר של דיכוי וגזענות. ואולם יצויין כי עד היום ישנו רחוב בליבה של יוהנסבורג הקרוי על שמו של הנדריק פרוורד, האיש שעיצב את מדיניות ההפרדה הגזעית.

 

החל מהשבוע: מבצע לזיהוי קורבנות האפרטהייד

 

בתוך כך פורסם כי השבוע יחל מבצע לזיהוי קורבנות משטר האפרטהייד, בניסיון לאתר את רוצחיהם. גופות של כ-500 שחורים שנעלמו בין השנים 1960-1994 ומאוחר יותר הוכרזו כמתים יוצאו מקברן ויעברו סדרה של בדיקות. ההערכה היא כי הבדיקות יובילו לפתיחת הליכים משפטיים נגד לבנים ששירתו בשנים אלה במה שכונה "חוליות חיסול" של שירותי הביטחון הממשלתיים, שכיום כבר פרשו לגמלאות.

 

דובר התביעה דחה טענות לפיהן המהלך השנוי במחלוקת יעורר סערה ציבורית, ואמר כי מגוחך לכנות את המהלך "פתיחת פצעים ישנים". "מה עם אישה זקנה שבנה נעלם באופן מסתורי באותן שנים ולא נראה שוב לאחר מכן. איך בכלל אפשר להגיד שפיתרון התעלומה שמאחורי היעלמותו ומותו של בנה יפתח פצעים ישנים? המטרה היא להסיר את סימני השאלה מעל היעלמותם של האנשים הללו. אם במהלך הבדיקות יתגלו ראיות בעזרתן ניתן יהיה להביא פושעים לדין, נעשה זאת", הבטיח הדובר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דרום אפריקה. מותחים קו על העבר
צילום: רויטרס
הנשיא לשעבר, נלסון מנדלה. כולם שווים
צילום: רויטרס
מומלצים