שתף קטע נבחר

מכתב שמיניסטים: "לא נתגייס בגלל הכיבוש"

במכתב סרבנות חדש מצהירים 250 תלמידי י"א וי"ב שלא יתגייסו לצבא, שכן הם מסרבים "לקחת חלק במדיניות הכיבוש והדיכוי". "ההורים שלי לא תומכים בסירוב לשרת בצבא, אבל הם תומכים בי כבנם ועומדים מאחורי", סיפר ל-ynet אחד מחותמי המכתב, שאמור להתגייס בשבוע הבא

"ביום שלישי בבוקר אני אגיע אמנם לבקו"ם כמו רוב החברים שלי, אבל איך שאגיע אגיד להם 'שלום, אני לא מוכן לשרת את הכיבוש והגזענות בצבא ואני מבקש שחרור, גם אם תתנו וגם אם לא תתנו'".

 

כך סיפר ל-ynet איל ברמי, בן 18 שאמור להתגייס ביום שלישי בשבוע הבא, אך חתם על "מכתב השמיניסטים" החדש שבו מצהירים 250 תלמידי נוער מכל רחבי הארץ, כי אינם מתכוונים להתגייס בשל התנגדותם לכיבוש. לברמי פרופיל קרבי הוא מיועד לשרת בחי"ר ממוכן - אך לא מתכוון לעשות זאת. 

  

 

ביום בו אישרה הממשלה את מינויו של האלוף דן חלוץ לרמטכ"ל הבא של צה"ל, התקבל מכתב הסרבנות החדש בלשכותיהם של ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל. אביב סלע, בן 17 מרמת גן שהיה ממארגני המכתב, הסביר ל-ynet כי מדובר בצירוף מקרים: הוחלט לשלוח את המכתב דווקא הבוקר, כיוון שכבר בשבוע הבא אמורים להתגייס לצה"ל שניים מבין החתומים עליו. 

 

"לכל אדם מגיעות זכויות היסוד - הזכות לחיים, שוויון, כבוד וחירות. חובתנו המצפונית והאזרחית היא לפעול למען הגנתן של זכויות אלו, על ידי סירוב לקחת חלק במדיניות הכיבוש והדיכוי", כתבו השמיניסטים לראשי המדינה. מנסחי המכתב מדגישים כי "אנו מבקשים/ות לתרום לחברה בדרך חלופית, אשר אינה כוללת פגיעה בבני אדם".

 

"אנו פועלים בשטח כבר כמה שבועות בנושא הזה", סיפר סלע, "החתומים, כולם בני נוער שאמורים להתגייס בקרוב, מודיעים במכתב כי לא יהיו מוכנים לקחת חלק בכיבוש הישראלי. חלק מהחתומים הצהירו על כך בצורה גלויה בבקו"ם ויהיו מוכנים להישפט על כך, וגם לשבת בכלא. אחרים יפנו לקב"ן וישתחררו מסיבות אחרות, אך הסיבה האמיתית היא שאינם מוכנים לקחת חלק בצבא הכיבוש".

 

חלק מהחותמים כבר התגייסו

 

לדברי סלע, חלק מבני הנוער החתומים התגייסו כבר לצה"ל, ובכוונתם להודיע כי אינם מוכנים לשרת בשטחים. עם חותמי המכתב נמנים גם בני נוער פציפיסטים, שאינם מוכנים לשרת בצבא כלל. לפי שעה חתמו על המכתב 250 בני נוער מבתי ספר שונים, מערים, ממושבים ומקיבוצים, מספר סלע. לדבריו, אולם גם בימים אלה נמשכת ההחתמה וגיוס תלמידי נוספים לחתימה על המכתב.

 

יוזמת המכתב המכתב לא באה בעקבות אירוע מסוים, מספר סלע, אלא כתוצאה מתהליך שמתחולל בקרב בני הנוער בשנים האחרונות, הנובע מהתנהלות צה"ל בשטחים ו"העוולות שהוא גורם, שאינם תורמים הרבה לביטחון שלנו", כדבריו.

 

בתשובה לשאלה אם אין ברצונו להתגייס כדי לעזור בפינוי התנחלויות, אמר ברמי כי "אף אחד לא הבטיח לי שאבצע את התפקיד הזה. עוד אין תוכנית לפינוי התנחלויות, אלא רק לפינוי עזה. תוכנית ההתנתקות היא לא סוף הכיבוש, אלא כיתור רצועת עזה תוך שמירה והתבססות עמוקה יותר בגדה". לדבריו, תושבי ההתנחלויות יכולים להמשיך להתגורר בהן תחת שלטון פלסטיני, וכך לא יהיה צורך לפנותם מביתם ותימנע שפיכות דמים.

 

"ההורים שלי לא תומכים בסירוב לשרת בצבא", אמר ברמי, "אבל הם תומכים בי כבנם ועומדים מאחורי. אני לא מוכן לנסות להביא לשינוי מתוך המערכת כי אני מאמין שהשינוי לא יבוא מתוכה, זו מערכת לא דמוקרטית, גזענית ולא נותנת שוויון. האנשים במערכת הצבאית מבצעים פקודות ולא קובעים, הם רק מבצעים את מה שהממשלה קובעת".

 

"אם רוצים להידמות למדינות שבהם שוכן שלום צריך להיות כמוהן, להפחית את השימוש באלימות, להוציא פחות כסף על מערכת הביטחון ולהפנות יותר משאבים לחינוך ולרווחה", פורס ברמי את חזונו, "אנחנו במלחמה כבר 40 שנה, ולא ניסו לעצור את הכיבוש או לסיים אותו בצורה כלשהי. גם אם יציעו לי ביום שלישי לשרת ביחידה שאינה קרבית זה עדיין לא מקובל עליי מאחר ואני לא מסכים לחתום על מסמך או לתחזק מטוס שבסופו של דבר יביאו להפלת פצצה של כמה טון על בית".

 

לפני כחצי שנה סיימו לרצות את מאסרם בבתי כלא צבאיים חמישה סרבנים, לאחר שישבו למעלה משנתיים בבתי כלא צבאיים ואזרחיים, לאור סירובם להתגייס לצה"ל מטעמי היותו צבא כובש. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חן מיקא
גיוס. ארכיון
צילום: חן מיקא
צילום: רויטרס
טנקים בחאן יונס (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים