שתף קטע נבחר

עשור לחוק המחשבים: "דרושה רפורמה מקיפה"

כל הדוברים בכנס בנושא עשור לחוק המחשבים סבורים כי החוק הקיים בעייתי ונדרשת רפורמה. שאלות המפתח: האם דרוש חוק נפרד לנושא המחשבים, האם בעתיד כל החקיקה תהיה חקיקת מחשבים?

חוק המחשבים אינו עומד ביעד שנקבע לו, להסדיר את החקיקה בתחום המחשבים במדינת ישראל, והוא נדרש לרפורמה מקיפה. מסקנה זו עלתה אתמול (ב') מפי כמה דוברים שהתייחסו לנושא, במסגרת כנס שנערך במכללת שערי-משפט בהוד השרון, לרגל עשור לחוק.

 

החוק, שנחקק לפני עשור, נועד להסדיר את התחום המשפטי של דיני המחשבים. יוזמי החוק קיוו כי יתמודד עם ההתפתחות המהירה של הטכנולוגיה, והאתגר שהיא הציבה למחוקק. יש לציין, כי הצעת החוק הוכנה עוד לפני שהאינטרנט פרץ לחיינו.

 

שופט בית משפט השלום בירושלים, ד"ר אברהם טננבוים, שיזם את הדיון יחד עם ד"ר ויקטור ח. בוגנים, מרצה במכללת שערי משפט, אמר בפתיחת הכנס כי אם לפני עשור החקיקה בתחום המחשבים לא הייתה מחויבת המציאות, הרי שכיום ברור לכל כי היא נדרשת.

 

הדוברים, בהם פרופ' מיגל דויטש מאונ' תל-אביב, ד"ר אריה רייך מאונ' בר-אילן ועו"ד נעמי אסיא, הסכימו כי כאשר נחקק חוק המחשבים, מטרתו היתה לגשר על הפערים שנוצרו בין העולם הממוחשב לעולם המשפטי הקיומי. אולם כיום, מה שנשאר מהחוק זו רק הכותרת, החלק הכללי, ההגדרות.

 

החוק כיום בעייתי מאוד, הן מבחינת ההגדרות והן מבחינת התייחסותו לטכנולוגיה, סבורים הדוברים. לדברי פרופ' דויטש שהיה ממנסחי החוק, חוק המחשבים אינו מתיימר לפתור את כל הקשיים המתעוררים, וככזה, הוא אינו יותר מחלק כללי של חוק שלם. עידן האינטרנט משנה את פני המשפט והחקיקה והשאיפה היא כי חוק המחשבים לא יהיה חוק תלוי-טכנולוגיה.

 

האם יש בכלל צורך בחוק מחשבים?

 

עו"ד נעמי אסיא, המתמחה בתחום של משפט אינטרנט וקניין רוחני, טוענת כי חוק המחשבים מתרכז בדין הפלילי, ואינו מסדיר את כל התחום של חקיקת המחשבים. כאשר מדובר על חקיקת אינטרנט יש לפרשה בצורה שתעזור לעולם האינטרנט להמשיך ולהתפתח קדימה ולטובת הציבור, היא סבורה.

 

תפקידו של החוק הוא להגן על המחשב, מעוזו הפרטי של המשתמש, מפגיעה בפרטיותו על ידי חדירות אליו, סבור ד"ר אריה רייך מאוניברסיטת בר-אילן. כיום, לדבריו, החוק לא מגשים מטרה זו, וגורר את רגליו אחרי הטכנולוגיה.

 

כל הדוברים מסכימים כי חוק המחשבים צריך לעבור רפורמה מקיפה. אם באמצעות ביטולו ופיזור סעיפיו בין חוקים אחרים, או על ידי הטמעתו, כך שיהא חלק בלתי נפרד מהסביבה המשפטית המקיפה אותנו. ד"ר בוגנים מאמין כי בעתיד, כל חקיקה תהיה חקיקת מחשבים, ותקיף אותנו כל הזמן, בדיוק כמו שהטכנולוגיה מקיפה אותנו.

 

הכותב הוא סטודנט שנה ג' במכללת שערי משפט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
"החוק אינו עדכני"
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים