שתף קטע נבחר

תכלית המוזיאון החדש

"יד ושם" בוחר להרחיב את ההתייחסות לסיפור השואה, וליצור אצל המבקר חוויה שתהיה בסיס למחויבות

בקצה המוזיאון החדש של "יד ושם", הנחנך היום, מונח עותק של הכרזת העצמאות שבה נאמר: "השואה שנתחוללה על עם ישראל בזמן האחרון, בה הוכרעו לטבח מיליונים יהודים באירופה, הוכיחה מחדש בעליל את ההכרח בפתרון בעיית העם היהודי מחוסר המולדת והעצמאות על-ידי חידוש המדינה היהודית בארץ-ישראל, אשר תפתח לרווחה את שערי המולדת לכל יהודי ותעניק לעם היהודי מעמד של אומה שוות-זכויות בתוך משפחת העמים". ברקע נשמעת "התקווה" מפי מקהלת ילדים במונקץ' בשנות ה–30. להזכיר למבקר שהתנועה הציונית הייתה קיימת לפני השואה, וזיקתה לשואה מורכבת ומרובדת.

 

המוזיאון כולו מתמקד בזויות הראייה של הקורבנות, מנסה ליצור הזדהות עימם, לחלץ את תווי פניהם האנושיים, לתאר את סיפור העולם היהודי שחרב בשואה, את סיפור הרצח ואת סיפור האובדן. על אף שאנו מתרחקים מן השואה בזמן, העניין בה הולך וגדל וההתמודדות עם האובדן נמשכת.

 

בבואנו להקים את המוזיאון החדש היינו צריכים לנקוט משנה זהירות ולהימנע מלקחים מיידים, צדקניים ופשטניים. מצווים היינו להימנע בכל מחיר מהפיכתה של השואה לאמצעי להנחלת רעיונות או לזכייה בנקודות בוויכוח. השואה נוגעת בשאלות העמוקות של זהותנו כישראלים, כיהודים וכבני אנוש. אסור לנו לכופף אותה לטובתה של אידיאולוגיה זו או אחרת.

 

עוצמת השואה מאפילה על כל ויכוח. אין בה תשובות. רק שאלות, שאנו מנסים להתמודד עמן וללמוד מהן. אנו, אנשי "יד ושם", שהציונות זורמת בעורקינו וצרובה בתודעתנו, עושים זאת בהכרה ברורה בעובדה שהקמתה וקיומה של מדינת ישראל יהודית וריבונית לאחר השואה הם הבסיס להמשך קיום יהודי מלא. קיום זה הוא התנאי להמשך היצירה וההתפתחות הרוחנית של העם היהודי ומסגרת הערוכה למנוע התקפה נוספת נגדו.

 

אבל "יד ושם", כמוקד להזדהות רחבה של ציבורים שונים בארץ ובעולם, בוחר להרחיב את ההתייחסות לסיפור השואה כדי ליצור מכנה משותף רחב ככל האפשר של התחברות לסיפור הזה. אנו מבקשים ליצור אצל המבקר חוויה שתהיה בסיס לבנייתה של מחויבות, בין אם זו מחויבות לציונות, להמשך קיומו של העם היהודי, ובין אם זו מחויבות לשמירה ולהגנה על ערכי היסוד של החברה האנושית.

 

"יד ושם" מתמודד בירושלים עם אותה נקודה בהיסטוריה היהודית והכללית שבה הגיעה האנושות לשיא השפל, שבה נעשה הניסיון להשמיד את העם היהודי, את התרבות ואת הרעיונות שהוא תרם לעולם. הר הזיכרון הוא מוקד של הזדהות לציבור בישראל, לכלל העולם היהודי – אך גם לכלל העולם הנאור. בפני כל אלה ייפתחו היום דלתותיו של המוזיאון החדש. אנו מגוללים את הסיפור, ומדרך הטבע מובלעות בו תפיסותינו הציוניות, אך כל מבקר יברר לעצמו מה הלקחים שהוא מפיק ממנו.

 

הכותב הוא יו"ר הנהלת "יד ושם" והאוצר הראשי של המוזיאון החדש

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארדון בר-חמא
היכל השמות במוזיאון החדש
צילום: ארדון בר-חמא
מומלצים