שתף קטע נבחר

גוגל מפרסם את החמאס

חיפוש בגוגל אחר "חמאס", "עזה", "פלסטין" ומילים נוספות מוביל למודעת טקסט בולטת המפרסמת את אתר הזרוע הצבאית של הארגון. דוברת גוגל: טיפלנו בעניין מיידית עם קבלת הפנייה של ynet. עם זאת, המודעה לא הוסרה

ארגוני הטרור משכללים את שיטות הגיוס וההסברה שלהם. גולשים המחפשים בגוגל את המילה "חמאס" בשפה הערבית יצפו, לצד תוצאות החיפוש, במודעת מילים בולטת (AdWord) המפנה ישירות לאתר "עז א-דין אל-קסאם", הזרוע הצבאית של הארגון. מעל הקישור מתנוססות המילים "גדודי אל-קסאם: כתובת ההתנגדות ואגדת הג'יהאד".

 

לא מדובר בהפניה בודדת או טעות חד פעמית: חיפוש אחר מילים נוספות, בהן "עזה", "פלסטין", "ג'יהאד", "הג'יהאד האילסמי", "הגדה המערבית", "ירושלים", "הרשות הפלסטינית" ועוד, יביא אף הוא להצגת המודעה. מעניין לציין, אגב, כי חיפוש של המילים "חיזבאללה", "פתח", "אל-קאעידה" ואחרות לא מוביל למודעות מילים של ארגונים אחרים, שעדיין לא גילו את היתרונות של "גוגל".

 

המודעה מעידה על כך, כי גורם כלשהו בחמאס שילם ל"גוגל", מנוע החיפוש הפופולרי בעולם, עבור פרסום הזרוע המבצעית של הארגון, הנמצא ברשימת ארגוני הטרור של ארה"ב. כל מודעה כזו צפויה להביא להגדלה ניכרת של חשיפת האתר המפרסם בפני קהל היעד.

 

מידע עדכני ומגוון

 

האתר המדובר כולל מידע מגוון ועדכני. לצד מבזקים חדשותיים וידיעות חדשותיות המתבססות על סוכנויות הידיעות ניתן למצוא ראיונות קודמים שפורסמו באתר עם גורמים בתנועה. כך, למשל, אומר סעיד בדארנה, פעיל התנועה הכלוא בישראל כי "חטיפות הן האמצעי היחידי לשחרר עצירים הכלואים בישראל וכי אין דרך אחרת"; באתר מצורפים סרטונים של "מנהרות הגיהינום" שהתפוצצו בעזה ועוד.

 

כל זאת, על רקע דיוקנותיהם של מייסד התנועה, אחמד יאסין, ובכירים אחרים כמו עבד אל-עזיז רנטיסי וסלאח שחאדה, בהם התנקשה ישראל בעבר.

 

תהליך פרסום אוטומטי

 

ה-AdWords, מודעות המילים של גוגל, מאפשרות לגולשים רשומים לרכוש מילות חיפוש מסוימות, ולפרסם מודעות טקסט המפנות לאתר מסוים, שיוצגו מצד שמאל (בגירסה העברית או ערבית של גוגל) לתוצאות החיפוש או מצד ימין (בגירסה האנגלית). נוסף על מנוע החיפוש, מודעות המילים מוצגות ב-Gmail, שירות הדואר האלקטרוני של גוגל ובאתרים המשתתפים ברשת הפרסום של גוגל (Adsense).

 

באתר גוגל נכתב, כי תהליך רכישת הפרסום הוא אוטומטי, ומודעות המילים מוצגות באתר מיד עם קנייתן. עם זאת, החברה אוסרת על פרסום הפניות לאתרים מסוימים, העוסקים בנושאי הימורים, סקס ועוד. אם המסננים האוטומטיים של החברה מזהים כי נושא המודעה הוא "בעייתי", הם לא מציגים את המודעה. עם זאת, המסננים מזהים מודעות באנגלית בלבד, בשלב זה.

 

"טיפלנו בעניין מיידית עם קבלת הפנייה של ynet", מסרה דבי פרוסט, הדוברת הבינלאומית של גוגל, "המודעה המדוברת הפרה את מדיניות הפרסום של גוגל והוסרה מהאתר".

 

עם זאת, בדיקת ynet מגלה כי המודעות הבעייתיות עדיין לא הוסרו.

 

האינטרנט בשירות הטרור

 

"החמאס מייחס חשיבות רבה לאינטרנט והוא ארגון הטרור הפלסטיני עם שירותי האינטרנט המפותחים ביותר", מסביר מנהל מרכז המידע למודיעין ולטרור במרכז למורשת המודיעין, ד"ר ראובן ארליך. "בעבר, כאשר נחשפו שירותים של חברות אמריקניות לארגוני טרור ובכללם החמאס, אותן חברות מיהרו להפסיק את התמיכה הזאת. כך, נוצרה מגמה ולפיה התשתית האיכותית של חמאס באינטרנט – עברה למדינות מזרח אירופה".

 

בחודש שעבר פירסמנו, כי למרות שספקיות אינטרנט בארה"ב הפסיקו לאחרונה לאחסן בכמה אתרים שהפעילה התנועה באמצעותן, ממשיכה עיקר

תשתית האינטרנט של תנועת החמאס לתפקד בחופשיות ברשת. על פי מסמך של מרכז המידע למודיעין ולטרור של המרכז למורשת המודיעין שהופץ לפני כשלושה חודשים, מתברר כי חמישה מתוך שבעה אתרי האינטרנט המובילים של התנועה ממשיכים להסתייע בשירותים של ספקיות במזרח אירופה ואסיה: שלושה אתרים מתאחסנים אצל חברות אחסון אתרים ברוסיה ושניים נעזרים בשירותים של ספקיות באוקראינה.

 

מהמסמך עולה עוד, כי אתר נוסף באנגלית מתאחסן בשרת של חברה אמריקנית ואתר אחר, בשפה המלאית, מתארח בשרתים של ספקית אינדונזית. מחברי הדו"ח גילו בשעתו, כי בשל חשיבותה של מזרח אירופה לתשתית האינטרנט של תנועת החמאס, מצוי ברוסיה איש קשר מטעם התנועה, העוסק בהפעלת תשתית זו. צוות טכני דומה מצוי, ככל הנראה, גם באינדונזיה.

 

המגמה: "שיווק הטרור" באינטרנט

 

לפי מרכז המידע למודיעין וטרור, החמאס, הארגונים הפלסטיניים, ושאר ארגוני הטרור הבינלאומיים עושים שימוש מסיבי באינטרנט כאמצעי חשוב להפצת מסרים המעודדים את הטרור, כמעט ללא מגבלות צנזורה ופיקוח, וכאמצעי לקיום קשר בין הארגונים והמפקדות לבין התשתיות וקהלי היעד שלהם, שפעמים רבות מפרידים ביניהם מרחקים גיאוגרפיים.

 

חשיבותו של "שיווק" הטרור באמצעות האינטרנט גברה לאחר אירועי ה-11 בספטמבר. זאת, משום שבאמצעות השימוש באינטרנט יכולים ארגוני הטרור השונים לחמוק, בקלות יחסית, מהקשיים שעורמות בפניהם הממשלות השונות (כולל הממשל האמריקני) ולהפיץ את מסריהם ללא פיקוח אפקטיבי ומגבלות צנזורה תוך ניצול הגישה הליברלית במדינות המערב, המקפידה על שמירת חופש הביטוי.

 

"המעניין הוא שבשעה שכלי התקשורת הרשמיים של הרשות הפלסטינית בעידן שלאחר הפסגה בשארם א-שייח הורידו באופן משמעותי את מסרי ההסתה נגד ישראל, ממשיכה תנועת החמאס באמצעות אתרי האינטרנט בהפצת הסתה לשנאה ולטרור כבימים ימימה", מסכם ד"ר ארליך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים