שתף קטע נבחר

צילום: איי אף פי

העולם אבל: הכנסיה איבדה רועה

מנהיגי העולם בהווה ובעבר שיגרו כולם תנחומים לוותיקן וביקשו להיזכר ביוחנן פאולוס השני שהכירו - איש של זכויות אדם, שלום, חירות ואחווה. אבל היה גם מי שנזכר פחות בערגה ביחסו של האפיפיור לנשים ובסירובו להתיר שימוש באמצעי מניעה כדי למנוע את מגיפת האיידס

שטף חסר תקדים של תגובות מרחבי העולם החל לזרום עם היוודע דבר מותו של האפיפיור, יוחנן פאולוס השני. רבים ממנהיגי העולם - בעבר ובהווה - הביעו צער על לכתו והזכירו את פועלו ומורשתו. אחרים נזכרו במפגשים עם אבי הכנסיה הקתולית, ובלהט האמונה שבעזרתו הוביל את עדת מאמיניו אל תוך תקופה של שינויים גדולים.

 

 

זמן קצר לאחר היוודע דבר מותו יצא נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, אל העיתונאים. "הוא אלוף החירות, ועדות להגינות האדם", אמר. "תמיד נזכור את הכומר הצנוע וחסר הפחד, שנעשה אחד המנהיגים הגדולים בהיסטוריה. בן פולין שנעשה הבישוף של רומא וגיבור לדורות. הכנסיה איבדה את הרועה".

צילום: רויטרס

 

מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, נזכר בפגישות שקיים אם הכס הקדוש ובדיונים שערך עימו על שאלות של מלחמה ושלום בקוסבו. "הוא היה מודאג מאוד מהעולם שבו אנו חיים וכמוני, חש שבעיתות מלחמה כולנו מפסידים", אמר אנאן.

 

באיטליה, מארחת הוותיקן, יצא ראש הממשלה סילביו ברלוסקוני להביע צער על מות האפיפיור. "אנו אסירי תודה עבור העבודה הבלתי פוסקת והמאומצת שעשה כנגד כל צורה של טוטליטריות, אלימות, דיכוי ושפל מוסרי. את כל אלה עשה בשם ערכי הכנסיה הקתולית - ערכים של כבוד האדם ושל סולידריות".

 

שכנתה של איטליה, צרפת, חלקה בתחושת האובדן. "השכול מכה בכנסיה הקתולית", אמר נשיא צרפת, ז'אק שיראק. "אותה כנסיה אותה הוביל יוחנן פאולוס השני אל תוך המילניום השלישי באמונה בלתי מעורערת, מופת של סמכותיות ולהט ראוי להערצה".

 

ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, אמר כי "העולם איבד מנהיג דתי שכיבד את כל העמים בעלי האמונה וגם את אלו שאינם מאמינים. הוא היווה השראה - אדם בעל אמונה יוצאת דופן, יושרה ואומץ". בלייר הוסיף כי במהלך חייו ההקשים לא אחת עמד האפיפיור לצידם של הצודקים והמדוכאים "בין אם כאדם צעיר שהתמודד עם הכיבוש הנאצי בפולין ובין אם מאוחר יותר כמי שעמד באתגרו של המשטר הקומוניסטי".

 

גם בעולם הערבי ביכו רבים את מותו של האפיפיור. הליגה הערבית הביעה צער נוכח מותו של "איש של שלום, שעודד את הדיאלוג בין העמים ובין הדתות".  דובר הליגה הערבית, עמרו מוסא, אמר בקהיר כי "זהו יום עצוב, אנו עצובים לאבד את האיש".

 

מוחמד חתאמי, נשיא איראן אמר: "בעצבות אין קץ אנו מקבלים את הבשורה על לכתו של מנהיג העולם הקתולי, הוד קדושתו יוחנן פאולוס השני. האפיפיור הוביל בשלוש דרכי לימוד הדת - המחשבה הפילוסופית, המחשבה הפואטית, והיצירתיות האומנותית".

 

"העולם ימשיך ויגלה את פועלו"

 

קולות רבים מן העבר נשמעו בעקבות מותו של יוחנן פאולוס השני. כך למשל אמר מזכיר המדינה האמריקני לשעבר, הנרי קיסינג'ר, כי "יוחנן פאולוס השני היה אחד האנשים הדגולים של המאה ה-20, ואולי הגדול שבהם".

 

ראש ממשלת בריטניה לשעבר מרגרט ת'אצ'ר, ציינה כי "חייו היו מאבק ארוך נגד השקרים ששימשו כתירוץ לרוע. במאבקו בכזבים של הקומוניזם והעלאת הנס של כבוד היחיד, הוא היה הכוח המוסרי שמאחורי הניצחון במלחמה הקרה".

 

גם נשיא ברית המועצות לשעבר, מיכאיל גורבצ'וב, התייחס למות האפיפיור שנחשב לאחד מהתורמים לנפילת הגוש הקומוניסטי. "אבד ההומניסט הגדול ביותר שחי על פני כדור הארץ. האפיפיור עשה רבות לא רק למען הקתולים, כי אם למען העולם כולו", אמר גורבצ'וב.

 

מולדתו של האפיפיור, פולין, שיגרה אף היא תנחומים. נשיא פולין לשעבר, לך ולנסה, העריך כי העולם ימשיך ויגלה "עד כמה פעל ונאבק האב הקדוש עבורנו". לדברי ולנסה, "הוא דיבר אלינו דרך מחלתו ודרך סבלו עד רגעיו האחרונים. בלעדיו לא היינו מצליחים לשים קץ לקומוניזם ואם היינו עושים זאת, זה היה מתרחש מאוחר הרבה יותר וגובה דמים רבים".

 

בין הקולות הרבים ששיבחו את פועלו היה גם מי שבחר להיזכר דווקא באלמנטים אחרים בכהונתו. "ההיסטוריונים ישפטו את האפיפיור בחומרה", ציין פיטר טאטצ'ל, פעיל זכויות הומסקסואלים בבריטניה. "התנגדותו של האפיפיור לשימוש בקונדומים למניעת התפשטות האיידס גזרה את דינם של מיליוני בני אדם למוות מיותר בייסורים. מיליוני ילדים במדינות מתפתחות הם יתומים, לאחר שאיבדו את הוריהם במגפת האיידס. הכל בגלל הדוגמה של האפיפיור כנגד קונדומים".

 

גם פעילות זכויות נשים מתחו ביקורת על האפיפיור וטענו כי אמנם לחם למען זכויות אדם, אך שכח מחצית מן האוכלוסיה. "הוא ייזכר בהיסטוריה כאפיפיור שלא הבין ולא הפגין כל ידידותיות לנשים", אמרה נשיאת הארגון האמריקני "קתולים למען בחירה חופשית", פרנסס קיסלינג. "הוא טרק את הדלת בעוצמה ולא אפשר לנשים להיות מוסמכות לכמורה. ביחסו לנשים הוא ייזכר כאפיפיור של המאה החמישית".

 

ארגוני הנשים הזכירו גם את המסמך שפירסם הוותיקן ובו כינסה את הפמיניזם "אויבות האדם", החותרות תחת מושג המשפחה וסוללות את הדרך להכרה בנישואי גייז. "המסמך הזה יכול היה להיכתב בקלות באוניברסיטת א-זהאר בקהיר", אמרה הנציבה האירופית לשעבר, אמה בונינו.


פורסם לראשונה 03/04/2005 03:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ללא רועה. בוש
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
נזכר בקוסובו. אנאן
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
עצבות אין קץ. חתאמי
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
גורבצ'וב עם האפיפיור
צילום: רויטרס
מומלצים