שתף קטע נבחר

שרון סייר בניצנים; הורה להתחיל לעבוד בשטח

שרון יצא לשטח, לבדוק מה קורה בחופי אשקלון וניצנים, לשם דרשו מתנחלי גוש קטיף לעבור כגוש אחד. במהלך הסיור הורה לגורמים המקצועיים להתחיל בעבודות הכנה לתשתיות באזור משקי חבל עזה שבנגב המערבי. "צריך לקלוט פה אנשים", אמר. במקביל קיימו הירוקים כנס התנגדות לתוכנית ניצנים. ח"כ עומרי שרון הגיע לתמוך

יצא לשטח. ראש הממשלה אריאל שרון סייר היום (ה') בעיר אשקלון ובאזור חולות ניצנים, כדי לבדוק את האפשרות להעביר לאזור את כל תושבי גוש קטיף. שרון הנחה את הגורמים המקצועיים להתחיל לעבוד בשטח, לבנות ולהכין את תשתיות באזור משקי חבל עזה שבנגב המערבי, במועצה האזורית אשכול שמחוץ לרצועה.

 

"צריכות להיות תשתיות בתחילת מאי", אמר שרון. "צריך לקלוט פה אנשים. חייבים להתחיל ליישר את השטח, ואני מבקש שתתקדמו בעבודה כדי ליישר את השטח.

 

בנושא הרחבת היישוב ניצן, שרון טרם קיבל החלטה וציין כי ייבחנו מספר חלופות. לראש הממשלה הצטרפו בסיור אנשי מינהלת ההתנתקות ויונתן בשיא, נציגי התושבים באזור וכן בכירים בצה"ל. 

 

באשקלון סייר ראש הממשלה באזורים המיועדים למתיישבים. מדובר בשתי שכונות, ברנע ב' וג' ושכונת האגמים, שמיועדות למתיישבים. לדברי ראש עיריית אשקלון, רוני מהצרי, הוא התרשם כי שרון אינו נלהב ממעבר המתיישבים לדיונה הגדולה, והוא מעדיף שהם ישוכנו במקומות אחרים באזור. 

 

ראש העיר אמר ל-ynet: "הודעתי לראש הממשלה חד-משמעית, שאנו נתנגד לבנייה בשטחים הירוקים ולא ניתן שיהרסו אותם. יש לנו שתי שכונות שמיועדות למתיישבים עם כל הפיתוח הסביבתי, ואפשר בקלות להתיישב שם. שרון אמר לנו 'אתם לא צריכים לשכנע אותי, תשכנעו אותם'. הוא גם אמר לנו שהם רוצים להיות לבד. הצענו לו, שינסה לדבר אל ליבם להיות בשכונות הללו, ואולי גם נקל עליהם פה. אנו בכל מקרה נתנגד בתוקף לפגיעה באזורים הירוקים של אשקלון והסביבה, עד אזור ניצנים". 

 

הנוכחים בסיור אומרים כי התרשמו שהנטייה של שרון ואנשיו היא להעדיף אזורים מיושבים ולא את הדיונה הגדולה.

 

"שרון הרשים אותנו לעילא ולעילא"

 

ראש המועצה האזורית חוף אשקלון, שמעון כהן, סיפר ל-ynet כי הסיור עם שרון היה "מאלף" והוסיף כי "שרון הגיע מוכן, והוא פשוט הרשים אותנו לעילא ולעילא. אין לנו ספק כי האיש בולדוזר אמיתי. הצגנו לפניו את מצב הייישובים והדרכים לקלוט את המתיישבים. מדובר ביישובים: כרמיה, זיקים, נתיב העשרה, בת הדר ואזור ניצנים. הוא הבטיח לנו תשובות לכל השאלות שלנו בקרוב, אם כי התרשמנו שזה לא יקרה לפני הביקור שלו בארצות הברית".

 

כהן סיפר כי "בפגישות שרון ביקש אינפורמציה מקיפה לגבי ההתיישבות והיישובים הללו. דיברנו אפילו על הביוב ועל תחומים אחרים וממש ירדנו לפרטים. אני חושב שהביקור הזה מאוד מוצלח גם מבחינתנו וגם מבחינת ראש הממשלה".

 

עניין אחר שהעלו כהן וחבריו היתה בעיית הקולטים, תושבי היישובים עצמם. לדברי כהן, "עדיין לא ברור מה יהיה בחודשים הקרובים. אנחנו למשל צריכים לקלוט למערכת החינוך שלנו מאות תלמידים חדשים. בחלק מהיישובים הקליטה היא מיידית ובחלק לא, אבל אנחנו צריכים להיערך לכך וגם את העניין הזה העלנו בפניו".

 

"המתנחלים החרימו, הירוקים מוחים"

 

לסיור לא הצטרפו נציגי המתנחלים מגוש קטיף, גם לא 12 המתנחלים שהגיעו אליו השבוע לשיחה. רה"מ אמנם הציע להם להתלוות אליו, אך הם סירבו - כדי לא להחריף את חילוקי הדעות בגוש סביב שיתוף הפעולה עם שרון, וכן משום שהוחלט בפגישה על הקמת צוותי עבודה משותפים מקצועיים, והם יפעלו מול אותם צוותים.

 

גם יונתן בשיא, ראש מנהלת ההתנתקות, נמצא היום באזור. הוא יהיה באשקלון וביישובים הסמוכים לה בחלק מהסיור כדי לעמוד מקרוב על האפשרויות המוצעות  למתיישבים.

 

אנשי החברה להגנת הטבע בניצנים, בראשותו של יאיר פרג'ון, פנו לחבריהם להגיע היום לאזור ניצנים כדי "להפגין נוכחות" במקום. הם הביעו חשש, שלא תינתן להם האפשרות לקיים הפגנה מסודרת: "אנו רוצים שיהיו פה בין 60 ל-100 חברים, שיהיו במקום ויעבירו את המסר שאסור שיהיה חורבן סביבתי, נוסף על החורבן בגוש קטיף", אומר פרג'ון.

 

צילום: לע

כמה עשרות מפעילי "מגמה ירוקה" הפגינו באזור בו עתיד שרון לסייר, ותלו כבר שלטים - עליהם כתוב, בין היתר: "חורבן התיישבות לא על חשבון חורבן סביבתי" וכן "ימינה שמאל, רק לא לחול".

 

גורם ממלכתי הזמין את התוכנית

 

במקביל לסיור של ראש הממשלה, התקיים כינוס חירום של הארגונים הירוקים, ביוזמת השר לאיכות הסביבה, שלום שמחון. שמחון אמר כי הוא חושש "יחליט, יבצע ויקיים תוכנית שהיא בלתי הפיכה לסביבה ולדורות הבאים. שרון מנסה לפתור בעיה פוליטית ואנושית, אך אסור להקריב את עתודות הנוף של מדינת ישראל רק כדי להגיע איתם להסכמות".

 

שמחון כינס את הגופים הירוקים, בהם החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, אדם טבע ודין, חיים וסביבה וארגונים ועמותות נוספים. זאת, כדי לגבש את דרכי המאבק בתוכנית ליישוב המפונים באזור ניצנים. בין המתכנסים היה גם ח"כ עמרי שרון.

 

המהנדס זאב עמית, ראש צוות התכנון בחברת א.ג. איזן - אדריכלים ובוני ערים, הציג בפני המשתתפים את התוכנית. מדובר בהצעה להקמת ארבעה יישובים, חלקם חקלאיים, בין כביש 4 לבין חולות ניצנים. עמית סירב נחרצות למסור מי הגורם שהזמין את התוכנית ממשרדו, ולאחר דין ודברים קשה בינו לבין השר שמחון וח"כ שרון, הסכים לומר כי "גורם ממלכתי הזמין את התוכנית".

 

השר שמחון אמר כי יש לנהל מאבק ציבורי נרחב נגד התוכנית, וכן בממשלה ובכנסת. לדבריו, למרות שהתוכנית אינה מציעה להקים את ארבעת היישובים על חולות ניצנים או בתחום השמורה באזור, שעדיין לא הוכרזה רשמית, בנייה בסמוך לחולות עלולה לזלוג לעברם ולפגוע בהם. "יש מספיק מקומות בנגב ובגליל שניתן ליישב בהם את המפונים", אמר. "לא מוכרחים ליישב את התושבים שייפונו בסמוך לים", אמר שמחון.

 

ח"כ עמרי שרון אמר בדיון כי "לא בטוח שצריך להקים ארבעה יישובים חדשים. המתפנים יכולים להצטרף ליישובים אחרים. אין צורך להביא אותם לאזור ניצנים". בתום הפגישה הוסכם להקים מטה מאבק בהשתתפות המשרד לאיכות הסביבה, הגופים הירוקים, קק"ל ורשות הטבע והגנים, שיכין עד יום ראשון תוכנית עבודה מסודרת בנושא המאבק נגד קבלת התוכנית המוצעת.

 

ממפלגת הירוקים נמסר לגבי התוכנית, כי "מדובר בעוד ניסיון לבנות שכונת וילות על החוף, ובכך לספח חוף ציבורי יפה לטובת מעט יחידי סגולה".

 

שר הפנים, אופיר פז-פינס, אמר היום בכנס של מינהל התכנון כי על הממשלה ללכת לקראת מפוני גוש קטיף בכל הקשור להעברתם ליישובים חלופיים, אולם הביע התנגדות להעברת כל הגוש לניצנים. "העברת גוש קטיף כולו לניצנים הוא מעשה בלתי מתקבל על הדעת וחסר סיכוי. יש לבחון בחיוב את הרחבת היישוב ניצן והעברת חלק ממפוני הגוש אליו", אמר השר.

 

שרון מאפשר "להיפרד מהיישובים"

 

בפגישתו של ראש הממשלה עם ראשי גוש קטיף שלשום, אמר להם שרון: "נבדוק כל בקשה ובקשה שלכם. אני מבין שאתם רוצים לעבור בצורה מרוכזת ולהיות ביחד. אנחנו נבדוק אם זה אפשרי ואני מבטיח לעשות הכל בעניין הזה". נציגי המתנחלים אמרו לו כי "אנחנו מקווים שארגוני 'הירוקים' לא יזיזו אותך מעמדתך בעניין ניצנים".

 

ב"ידיעות אחרונות" דווח היום, ששרון הנחה את מערכת הביטחון לאפשר לציבור לטייל בגוש קטיף במהלך הפסח כדי "להיפרד מהיישובים" - בניגוד להמלצת גורמי ביטחון לסגור את הגוש למבקרים לפני החג, מחשש שאלפים ינסו להישאר ביישובים במטרה למנוע את הפינוי. ההערכה כעת היא כי הגוש ייסגר מייד לאחר יום העצמאות.

 

בתחילת השבוע פירסמה מועצת חוף עזה פרסמה הודעה רשמית שבה נאמר כי "אם אמנם תצא תוכניתו הרעה של שרון לפועל, על תושבי הגוש לעבור כאיש אחד לאזור ניצנים".

 

האזור שאליו מבקשים המתנחלים לעבור הוא הדיונה הגדולה שבין אשדוד ליישוב ניצן. מדובר באזור שחלקו הוכרז כשמורת טבע. בעבר פעל ראש עיריית אשדוד, צבי צילקר, בתיאום עם המועצות האזוריות השכנות ליישב את החלק הצפוני של הדיונה אך נתקל בהתנגדויות של ארגוני ירוקים ובסופו של דבר המהלך ירד מהפרק.

 

בעקבות הפרסומים על תוכנית המעבר לחולות ניצנים, טענו במועצה האזורית חוף אשקלון ובארגונים הירוקים, כי הדבר אינו אפשרי כיוון שהקרקע לא יועדה לחקלאות. המתנחלים דורשים 4,500 דונם לגידולים חקלאיים, אך שינוי ייעוד קרקע עשוי להימשך שנים. בתוכנית שכזו מעורבים גורמים בירוקרטיים רבים, וועדות התכנון צפויות להערים קשיים. גם היישובים באזור ניצנים לוטשים עין לקרקע ולא ממהרים להביא לשם אוכלוסיה נוספת "שתבלע אותם". כדי לקדם תוכנית של 1,000 יחידות דיור צריך להביא את התוכנית לוועדה סטטוטורית ונדרשים לפחות כמה חודשים כדי לקדם תוכנית תשתיות ליישוב כזה. 


פורסם לראשונה 07/04/2005 08:15

 

בהכנת הידיעה השתתפו שמוליק חדד, אטילה שומפלבי, אפרת וייס, דוד הכהן ודורון שפר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
ראש הממשלה ופמלייתו בסיור
צילום: צפריר אביוב
צילום: איי פי
שרון. "מבטיח לעשות הכל בעניין"
צילום: איי פי
צילום: צפריר אביוב
הפגנת "מגמה ירוקה"
צילום: צפריר אביוב
צילום: צפריר אביוב
מפגינים נגד הפגיעה בשטחים הירוקים
צילום: צפריר אביוב
צילום: אחיה ראב"ד
ראש עיריית אשקלון. לא לבנייה בשטחים הירוקים
צילום: אחיה ראב"ד
צילום: גבי מנשה
פינס. "מעשה בלתי מתקבל על הדעת"
צילום: גבי מנשה
מומלצים