שתף קטע נבחר

בגרויות: מעתיקים באנגלית ובמתמטיקה

דו"ח של משרד החינוך מצביע על ירידה קטנה במספר ההעתקות בבחינות הבגרות. במשרד זוקפים את ההצלחה לאכיפה ולהסברה, אך התלמידים מסבירים: "ברור שאם מצליחים לפרוץ לאתר של הפנטגון, אפשר לרמות כל פקיד של משרד החינוך". בין המקרים שחשף הדו"ח: מורה שכתבה עבור בתה את הבחינה, ובוחן שיצא מהכיתה כדי לאפשר לתלמידים העתקה נוחה

כיצד מעתיקים תלמידי ישראל בבחינות הבגרות? משרד החינוך מדווח הלילה (יום א') על ירידה מזערית בשיעור הנבחנים הפסולים במועד הקיץ שעבר (תשס"ד) העומד על 2%, לעומת 2.4% בשנה שלפניה. המקצועות הפופולריים ביותר להעתקה הם: אנגלית, מתמטיקה ומדעי המחשב. בראש המעתיקים צועדים התלמידים הערבים, הבדואים והדרוזים.

 

 

התלמידים טוענים ששום דבר לא השתנה, ושהנתונים המעודדים לכאורה נובעים משכלול ההעתקות, והקושי לתפוס את המעתיקים החדשים. התלמיד ה"מתוחכם" לא תמיד נתפס מעתיק בבחינה, וגם העונשים לא בהכרח מרתיעים אותו.

 

ג', תלמיד י"ב מהצפון, חשף את שיטות ההעתקה הפופולריות במבחנים של דור ה-SMS: "השיטות הקלאסיות של העתקה הן לצאת לשירותים, לשם הבוחן לא יכול להיכנס, ושם כבר אפשר להציץ ב'שליפים', פתקי העתקה. אפשר להוריד את ה'שליפים' עם המים, כך שגם אם אחר כך חושדים, זה כבר ממזמן ביוב. גם לכתוב על התנ"ך בעיפרון את הפרשנויות זו שיטה ידועה".

 

לדבריו, "בבגרות חורף, השיטה החדשה היא לבוא עם כובע גרב ומעיל שיש בו אוזניות וטייפ ופשוט להקליט מושגים כלליים. יש היום מכשירים מאד קטנים, כמו MP-3, שאפשר לחבר במחשב לגב עם חוט קצר. בסוף המבחן, כשגם ככה אין לך מה לעשות, אתה מקשיב. באופן כללי בסוף הבחינה הבוחנים עייפים והכי קל להעתיק. המשגיחים בבחינות הם לא אנשי מוסד או שב"כ, אלא בסך הכל או זקנות או סטודנטים. לא מביאים לשם אנשים מתוחכמים".

 

דורון הרמן, תלמיד י"ב בתיכון "בן גוריון" עפולה, הוסיף: "היום ברור שאם מצליחים לפרוץ לאתר של הפנטגון, אפשר לרמות כל פקיד של משרד החינוך. נתוני ההעתקה בבגרויות נוגעים לחבר'ה לא מספיק מתוחכמים שנכשלים בהעתקה, והם לא נכנסים לסטטיסטיקה. הנוער יותר מתוחכם מהבוחנים האלה".

 

אנגלית - המקצוע המועתק ביותר

 

מתוך 277,273 נבחנים בבחינות הבגרות, סך מספר הנבחנים שבחינותיהם נפסלו הוא 5,755. אחוזים אלה לא כוללים מחברות שנחשדו ולא נפסלו. מחברת פסולה הנה מחברת שלא הוגש לגביה ערעור תוך 40 יום מתאריך ההודעה על החשד או שהערעור נדחה על ידי ועדת ערעורים. מתוך 6,939 מחברות שנחשדו בהעתקות רק 643 מחברות זוכו מאשמה לאחר בדיקת הערעורים.

 

המקצועות המועתקים ביותר: באנגלית נפסלו 2,694 בחינות. במתמטיקה נפסלו 1,123 מחברות, ובמדעי המחשב 985. מקצועות נוספים שזכו לפסילות בשיעורים גבוהים: ביולוגיה, חשבונאות, מערכות חשמל ואלקטרוניקה, תנ"ך ולשון.

 

במקום הראשון מבין אלה שנתפסו מעתיקים ונפסלו הם התלמידים הערבים והבדואים עם 7.6% מכלל הנבחנים שבחינותיהם נפסלו. מיד אחר כך מדורגים התלמידים הדרוזים עם 5.9% מכלל הנבחנים שבחינותיהם נפסלו. בקרב המיגזר היהודי נרשמו עיקר ההעתקות במגזר העצמאי הכולל את הרשתות החרדיות (4%), לאחר מכן דורגו התלמידים בבתי הספר הממלכתיים-דתיים (1.6%) ולבסוף - בחינוך היהודי-ממלכתי נרשמו הכי מעט מחברות פסולות, 0.8% בלבד.  

 

עם זאת, בניגוד לשנים קודמות זיהו השנה תופעה חדשה: ישנם נבחנים רבים שהעתיקו במספר בחינות, נתפסו ונפסלו. 381 תלמידים למשל, נתפסו שהם מעתיקים בשתי בחינות. שני תלמידים שנתפסו העתיקו בחמש בחינות בגרות במקביל.

 

חוליות ביקורת יתפסו את השליפים

 

את הירידה במספר הנבחנים והמחברות הפסולות מייחסים במשרד החינוך להחמרה באמצעים המשמעתיים שנוקטת ועדת המשמעת לטוהר הבחינות כלפי מה שמכונה "הונאה בבחינה". מי שאחראי לתפוס את יוצרי פתקי ההעתקה, הן חוליות ביקורת המבקרות בבתי הספר ומפקחות על מהלך הבחינה, שמדווחות בזמן אמת על אירועים יוצאי דופן.

 

העונשים על ההעתקה: במקרים קלים נוקטים בהשעייה מהיבחנות במקצוע אחד למועד אחד, עיכוב ציון או השעייה מהיבחנות בכל המקצועות למשך שלוש שנים. המקרים החמורים ביותר הגובלים בפלילים מועברים לטיפול המשטרה. במקרים אלה מעורבים בוגרים ולא תלמידים: מורים או משגיחים ששיתפו פעולה עם העתקות.

 

בין מקרי ההעתקה יוצאי הדופן שנתפסו השנה: שני כתבי יד שנתגלו באותה מחברת, או מורה בבית ספר של בתה, שכתבה את הבחינה עבורה. במקרה אחר המשגיח יצא מהכיתה ואיפשר לתלמידים להעתיק בהעדרו.

 

לדברי מנהלת אגף הבחינות במשרד החינוך, רחלה שיפר: "זו שנה שנייה של מגמת ירידה. כדי לצמצם את התופעה שבשנים קודמות הייתה בעלייה החלטנו באמצעים עם פוטנציאל הרתעה, למשל שימוש בפרסומים בעיתונים במקרים קיצוניים. בהיבט הארגוני, אנחנו מחליפים את המשגיחים בבתי הספר כל שנתיים, תגברנו חוליות ביקורת ובקרה שבאות לפקח, ואנו מבקרים גם את המשגיחים".

 

מועד פרסום הנתונים אינו מקרי: ב-4 במאי מתחיל מועד בחינות הבגרות לקיץ תשס"ה. בימים הקרובים יופצו בבתי ספר פוסטרים: "בגרות אמיתית זה לא להעתיק", כחלק מקמפיין שנועד להילחם בתופעת ההעתקות. בנוסף, מפרטים גם את העונשים הצפויים למעתיקים, ויופצו פרסומים של רענון נהלי הבחינה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בגרות באנגלית. הבחינה המועתקת ביותר (ארכיון)
צילום: זום 77
צילום: גלית קוסובסקי
שליפים. "שיטה קלאסית" (אילוסטרציה)
צילום: גלית קוסובסקי
מומלצים