שתף קטע נבחר

לבנון: חבר פרלמנט פרו-סורי ירכיב את הממשלה

נג'יב מיקאתי, ידיד אישי של אסד, הנחשב לפרו-סורי מתון, גבר על שר ההגנה הלבנוני ויהיה ראש הממשלה הזמני, יומיים לאחר התפטרותו של ראש הממשלה הקודם. הוא ייאלץ להתגבר על מחלוקות פנימיות כדי להרכיב ממשלה, ולהציל את לבנון ממשבר פוליטי. האופוזיציה דווקא תמכה בו

יוצאים מהמשבר? נשיא לבנון, אמיל לאחוד, מינה אמש (יום ו') באופן רשמי את השר לעבודות ציבוריות לשעבר, נג'יב מיקאתי, בן 49, לראש הממשלה הזמני של לבנון. זאת בתקווה שמקיאתי יצליח סוף סוף להוציא את לבנון מהמערבולת הפוליטית אליה נקלעה מאז התפטרותו של ראש הממשלה הקודם, עומר כראמה.

 

מינויו של מיקאתי, ידיד אישי של נשיא סוריה בשאר אסד, הנחשב לפוליטיקאי פרו-סורי מתון, אושר על ידי 128 חברי הפרלמנט הלבנוני. לאחר האישור, זימן לאחוד את דובר הפרלמנט להתייעצות שבסיומה החליט לקרוא אליו את מיקאתי ולבקש ממנו להרכיב את ממשלת לבנון החדשה.

 

המינוי החדש התבצע יומיים בלבד לאחר התפטרותו של כראמה, שהודיע כי הוא פורש מתפקידו בפעם השלישית בתוך חודשיים.

 

מאז ההתפטרות קיים נשיא לבנון התייעצויות בארמון הנשיאות עם חברי הפרלמנט, כדי שאלה ימליצו על מועמד חדש לתפקיד. זאת, בשעה שבלבנון הלך וגבר החשש מפני תוהו ובוהו פוליטי עד לבחירות הכלליות שאמורות להערך במדינה בעוד חודשיים, וכלל לא ידוע אם ייערכו במועדן.

 

באופן מפתיע נציגי האופוזיציה, המתנגדים לנוכחות הסורית בלבנון, נקבו בשמו של מיקאתי הפרו-סורי, בשעה שהנציגים הפרו-סוריים נקבו בשמו של שר ההגנה של לבנון, עבד אל-רחים מראד, אולם בהצבעה בפרלמנט זכה מיקאתי בתמיכתם של 58 חברים, וגבר על יריבו.

 

חבר האופוזיציה בלבנון, מיסבאח אל-אחדב, נימק את הבחירה בו בכך שמיקאתי התחייב פומבית לקיים את הבחירות במועדן ולא להתמודד בהן, וכן להדיח את ראשי מנגוני המודיעין בלבנון ואת התובע הכללי (תביעות שמציבה האופוזיציה מזה זמן). למרות זאת הביעו כמה גורמים באופוזיציה ספק אם מיקאתי יעמוד בהבטחותיו.


מיקאתי, איש עסקים אמיד, היה שר העבודות הציבוריות בין השנים 1998-2004. הוא חבר פרלמנט סוני מצפון לבנון. לאחר ההכרזה הרשמית אמר מיקאתי כי הוא שוחח עם הנשיא לאחוד על הצעדים הבאים שעליו לבצע בתוך לבנון. הוא גם ביקש להודות לכל חברי הפרלמנט שתמכו בו והוסיף כי המגעים להקמתה של קואליציה חדשה ייחלו בהקדם האפשרי, כנראה כבר מחר.

 

"אנו עומדים בפני שלב חשוב מאוד של חזרת הדמוקרטיה והאחדות הלאומית. אנו נעסוק בשלושה נושאים עיקריים: עריכת הבחירות הכלליות במועדן, קיומה של חקירה בינלאומית לבירור נסיבות ההתנקשות ברפיק אל-חרירי וטיפול במצב הכלכלי. במקביל, נדחה כל ניסיון להתערב בהרכב הממשלה", אמר מיקאתי.

 

במהלך שיחה עם כתבים בארמון הנשיאותי, הוא הוסיף: "לבנון תהפוך לסמל לאחדות לאומית. אני מכריז בזאת כי ידי מושטת וליבי פתוח לכל הפלגים בלבנון, כך שכולנו נשתף פעולה ונפעל לטובת האינטרס הלבנוני".

 

הניסיונות הקודמים כשלו

 

התפטרותו הראשונה של כראמה, ראש הממשלה הקודם, הייתה ימים ספורים לאחר ההתנקשות בראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, לפני כחודשיים, והשנייה הייתה לפני כמה שבועות, לאחר שהודיע שלא הצליח להרכיב ממשלה.

 

הודעתו האחרונה של כראמה באה 48 שעות בלבד לאחר שדיווח כי עלה בידיו להרכיב ממשלה. ההערכה בלבנון היא כי כראמה לא הצליח להרכיב את הממשלה כתוצאה ממחלוקת בקרב בעלי בריתו.

 

כראמה לא ציין על אילו מחלוקות מדובר, אולם באופוזיציה מיהרו לטעון כי המחלוקת העיקרית בין חלקי הקואליציה הצפויה נסובה בעיקר סביב חלוקת תפקידים ותיקים ממשלתיים.


פורסם לראשונה 15/04/2005 22:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאחוד. מינוי חדש
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
כראמה. נכשל בהרכבת הממשלה
צילום: איי פי
מומלצים